„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2016 m. sausio 29 d., Nr. 1 (283)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Pasaulinio ekonomikos forume

Prezidentė Dalia Grybauskaitė
ir buvęs Jungtinių Tautų generalinis
sekretorius Kofis Ananas Pasaulio
ekonomikos forume Davose
Roberto Dačkaus (lrp.lt) nuotrauka

Lietuvos prezidentė
Dalia Grybauskaitė Davose
Roberto Dačkaus (lrp.lt) nuotrauka

Popiežius ragino neužmiršti vargšų

Sausio 20–23 dienomis Šveicarijoje vyko Davoso forumas, kurio tema šiemet – „Ketvirtoji pramonės revoliucija“. Forumo išvakarėse kardinolas Piteris Turksonas (Peter Turkson) forumo steigėjui ir prezidentui prof. Klausui Švabui (Klaus Schwab) įteikė popiežiaus Pranciškaus laišką, kuriame esminių amžiaus pokyčių akivaizdoje pasaulio lyderiai raginami užtikrinti, kad neišvengiamoji ketvirtoji pramonės revoliucija, mokslinių išradimų ir robotų kūrimo pasekmė, nesunaikintų žmogaus, kad jo vietos neužimtų besielė mašina ir kad mūsų planeta nepavirstų tuščiu sodu dėl keleto žmonių užgaidų. Popiežius, kreipdamasis į forumo dalyvius – pilietinės visuomenės, politikos, finansų ir kultūros pasaulio atstovus – pabrėžė, kad vadinamos „ketvirtosios pramonės revoliucijos“ iškilimą lydi drastiškas darbo vietų mažėjimas. Technologizacija ir finansų įtaka ekonomikai nacionaliniu ir globaliu mastu sukėlė didelius pokyčius darbo rinkoje. Įvairiose šalyse sparčiai auga nelygybė ir skurdas. Akivaizdu, kad reikia naujų verslo modelių, kur pažangių technologijų plėtrą būtų galima pasitelkti darbo vietų sukūrimui, gamtos apsaugai. Žmogus turi reguliuoti technologijų augimą.

„Dar kartą kreipiuosi į jus: „Neužmirškite vargšų!“, – pabrėžė Šventasis Tėvas. – Tai – pagrindinis iššūkis, kuris laukia jūsų, kaip verslo pasaulio lyderių. Neturime leisti, kad gerovės kultūra mus anestezuotų ir nebepajėgtume atjausti kitų skausmingo šauksmo, kad nebeverktume kitų dramos akivaizdoje ir nebesirūpintume jais, lyg tai būtų svetima atsakomybė, kuri mums nesvarbi. Verkti kitų dramos akivaizdoje nereiškia tik dalyvauti jų kančioje, tačiau suvokti, kad mūsų pačių veiksmai yra neteisingumo ir nelygybės priežastimi“, – rašoma Popiežiaus laiške.

Šventasis Tėvas primena jau ne kartą sakytus žodžius, kad verslas – kilnus pašaukimas, leidžiantis kaupti turtus ir gerinti pasaulį visiems. Verslo atsakomybė – padėti įveikti socialinę krizę ir kovoti prieš skurdą. Šiuo atžvilgiu pasaulio ekonomikos forumas gali tapti platforma, kuri gintų kūriniją ir siektų pažangos, kuri būtų sveikesnė, žmoniškesnė, labiau sociali, integrali, kartu rūpintųsi gamtos apsauga ir didintų pastangas išrauti skurdą.

Popiežius Pranciškus palinkėjo sėkmės Davoso susitikimui, prašydamas pirmininkui bei visiems dalyviams gausių Dievo palaiminimų.

Šveicarijos Davoso mieste vykstančiame tradiciniame kasmetiniame ekonomikos forume šiemet buvo pakviesta dalyvauti ir Lietuvos Prezidentė.

Atkreiptas dėmesys į Lietuvos vandens išteklius ir jų apsaugą

Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė dalyvavo Pasaulio ekonomikos forume Davose, neformaliame įtakingų politikos ir ekonomikos lyderių, viešosios nuomonės formuotojų ir pasaulinio verslo atstovų susitikime. Jungtinių Tautų ir Pasaulio banko iniciatyva surengtame valstybių vadovų susitikime dėl pasaulio vandens išteklių prieinamumo ir vandens kokybės išsaugojimo Lietuvos vadovė diskutavo, kaip inovacijos keičia pasaulio ekonominę ir socialinę aplinką, kaip modernios technologijos gali padėti išspręsti globalias nedarbo, skurdo ir nelygybės, klimato kaitos bei medicinos problemas. Prezidentės teigimu, vandens trūkumas ir saugumas yra pasaulinė problema, galinti tapti tarptautinių konfliktų, socialinių įtampų priežastimi ir paskatinti dar didesnius migracijos srautus. Jai spręsti reikalingas sutelktas tarptautinės bendruomenės atsakas. Dėl augančio užterštumo ir klimato kaitos poveikio apie 40 proc. Žemės gyventojų susiduria su vandens trūkumu, 1,8 milijardo žmonių geria užterštą vandenį, kasdien dėl ligų, susijusių su vandens ir sanitarijos trūkumu, miršta beveik 1000 vaikų. Ateityje vanduo gali tapti brangesnis nei dujos ar nafta. Davose Prezidentė pabrėžė, jog vienas didžiausių iššūkių – prie ES sienų vystomų industrinių projektų saugumo kontrolė. Vandens kokybės užtikrinimui ir gamtos išteklių apsaugai Europos Sąjungoje būtina stiprinti bendradarbiavimą tarptautiniu lygmeniu.

„Vandens saugumas aktualus ir Lietuvai. Mūsų valstybė gerai tvarko savo vandens išteklius ir gali didžiuotis puikia jo kokybe. Bet daug kas priklauso ir nuo kaimyninių šalių požiūrio į energetinės infrastruktūros saugumą. Lietuvos kaimynystėje statoma Astravo atominė elektrinė aušinimui naudos Neries vandenį. Šis projektas neatitinka tarptautinių saugumo reikalavimų. Todėl apie tai kalbėti būtina aukščiausiu tarptautiniu lygiu. Upės neturi sienų, o neatsakingas vandens išteklių naudojimas gali turėti skaudžių padarinių visiems“, – sakė Prezidentė.

Pagal vandens švarumą ir nuotekų tvarkymą – Lietuva tarp pirmaujančių ES valstybių. Geriamojo vandens kokybė mūsų šalyje atitinka beveik 100 proc. ES reikalavimus, o Vilnius yra vienas iš nedaugelio Europos miestų, kuriuose nuotekų tvarkymo sistema visiškai atitinka ES direktyvas. Lietuvos įmonės modernias vandenvalos technologijas eksportuoja į daugelį Europos, Azijos ir Afrikos šalių.

Prezidentė prisijungė prie 15 valstybių vadovų grupės, kuri aptarė pasaulinę vandens ir išteklių apsaugos politiką. Dar dalyvavo PAR, Meksikos ir Vengrijos prezidentai, Kinijos, Indijos ir Nyderlandų premjerai, Maroko karalius. Vandens prieinamumo užtikrinimas, tvarus vandens išteklių valdymas ir sanitarija – vienas svarbiausių JT „Darnaus pasaulio vystymosi“ tikslų. Pasaulinė bendruomenė yra užsibrėžusi ambicingą tikslą užtikrinti, jog po 15 metų švarus vanduo būtų prieinamas kiekvienam pasaulio žmogui.

Informacinės technologijos turi patarnauti žmogui

D. Grybauskaitė dalyvavo globalaus moterų parlamentarių forumo surengtoje aukšto lygio diskusijoje. Joje svarstyta, kaip paskatinti moterų aktyvumą ir lyderystę politikoje bei visuomeniniame gyvenime, pasitelkiant išmaniąsias technologijas ir socialinius tinklus.

Daugiau kaip 308 tūkst. sekėjų „Facebooke“ turinti Prezidentė renginyje pristatyta kaip viena populiariausių visame pasaulyje moterų lyderių, besinaudojančių socialiniais tinklais. Šalies vadovė, pirmininkaujanti moterų pasaulio lyderių tarybai, buvo speciali šios diskusijos viešnia.

Kreipdamasi į daugiau nei 160 pasaulinio verslo ir žiniasklaidos atstovų bei nevyriausybinių organizacijų narių, Prezidentė pabrėžė, kad informacinės technologijos ir socialiniai tinklai leidžia kiekvienam žmogui tapti pasaulio įvykių dalimi ir atveria daugiau galimybių dalyvauti politikoje bei visuomeniniame gyvenime. „Naujosios technologijos ir socialiniai tinklai kiekvienam suteikia daugiau laisvės ir erdvės veikti, leidžia artimiau bendrauti, išgirsti kitus žmones ir geriau atliepti jų lūkesčius. Ir tai nieko nekainuoja. Tereikia noro, atsidavimo ir nuoširdumo“, – sakė Lietuvos Prezidentė. Tačiau, jos teigimu, kad pažangiausios technologijos iš tiesų paskatintų aktyvesnį moterų dalyvavimą politikoje, būtina užtikrinti, jog jos būtų prieinamos visiems vienodai. Dėl to itin svarbu informacinius žmonių gebėjimus ugdyti jau nuo pat mažens.

Lietuva pirmauja Europoje ne tik pagal išsilavinusių moterų skaičių (vidurinį arba aukštesnį išsilavinimą turi 95 proc. Lietuvos moterų), bet yra ir kompiuterinio raštingumo ugdymo lyderė. Beveik 97 proc. Lietuvos moksleivių turi informacinių technologijų įgūdžių. Tai – geriausias rodiklis ES. Dėl to Prezidentė Davose pristatė Lietuvos patirtį skatinant modernių technologijų plėtrą ir informacinį raštingumą mūsų šalyje. Lietuvoje įgyvendinama iniciatyva „Moterys ir technologijos“ supažindina moteris su darbo galimybėmis IT srityje ir skatina aktyvesnį moterų vaidmenį technologijų vystyme. Daugiau nei prieš dešimtmetį Lietuvoje sukurtas ir informatikos konkursas „Bebras“ vaikams, kuris jau pradinėje mokykloje supažindina su informatikos mokslu ir lavina kompiuterinius vaikų gebėjimus. Iniciatyva greitai sulaukė pripažinimo pasauliniu mastu, joje jau dalyvauja apie 50 valstybių. Praėjusiais metais šiame konkurse dalyvavo 1,5 milijono vaikų, beveik pusė jų – mergaitės. Prezidentės teigimu, tai – unikalus pavyzdys, kaip paprastos iniciatyvos gali prisidėti prie pažangesnio pasaulio kūrimo. Lietuva yra pirmaujanti šalis ES pagal itin spartaus šviesolaidžio interneto prieinamumą, o mūsų šalies viešosiose erdvėse veikia greičiausias bevielis internetas pasaulyje.

Pasaulinės verslo kompanijos domisi Lietuva

Prezidentė D. Grybauskaitė Davose verslo plėtros galimybes Lietuvoje aptarė su pasaulinių kompanijų vadovais. Ji susitiko su „Google“ viceprezidentu Kentu Valkeriu (Kent Walker), vienos iš didžiausių pasaulyje Vokietijos skrydžių bendrovės „Lufthansa“ valdybos pirmininku ir vadovu Kastenu Šporu (Casten Spohr) bei vieno iš didžiausių Švedijos bankų „Handelsbanken“ prezidentu Franku Vang-Jensenu (Frank Vang-Jensen). Neformaliuose susitikimuose su verslo lyderiais buvo kalbama apie palankias sąlygas plėtoti verslą Lietuvoje – aukštą darbuotojų kvalifikaciją bei įgūdžius, gerą užsienio kalbų mokėjimą, išvystytą infrastruktūrą.

„Lietuvoje – palankios sąlygos kurti konkurencingus verslo paslaugų, informacijos ir duomenų apdorojimo, aptarnavimo centrus. Turime ir gerą infrastruktūrą, ir labai aukštos kvalifikacijos darbo jėgą. Šiais privalumais gali pasinaudoti visas pasaulis. Tai naudinga ir Lietuvai“, – sakė Prezidentė.

Šiemet į Davosą atvyko apie 3000 verslo atstovų, tarp jų globalų vaidmenį pasaulio ekonomikoje turinčios kompanijos „Coca-Cola“, „Shell“, „Nestle“.

Pagal lrp.lt ir Vatikano radiją

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija