„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2016 m. sausio 29 d., Nr. 1 (283)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Kas nutildė kairiuosius diskusijoje dėl pabėgėlių?

Dar visai neseniai naujosios kairės atstovai ar jai prijaučiantys smerkė visuomenės dalį, skeptiškai vertinančią pabėgėlių krizę. Šarūnas Černiauskas, Paulius Gritėnas, kiti apžvalgininkai socialiniuose tinkluose atvirai bandė pašiepti visus nepritariančius ES sugalvotai kvotų sistemai, kurios metu visos ES narės yra įpareigojamos priimti tam tikrą skaičių atvykėlių iš tolimųjų pietinių kraštų. Nepaisant įvairių atvykėlių sukeltų riaušių traukinių stotyse, nepaisant nelegalių valstybinių sienų kirtimų, nepaisant sukeltų teroro aktų Paryžiuje...

Naujosios Kairės atstovai visaip bandė teisinti atvykėlius: esą jie yra kitos kultūros, išsigandę, baikštūs ir mūsų pareiga yra priglausti bėgančias nuo karo šeimas, kaip lietuvius kažkada priglaudė Vakarai. Buvo stengiamasi paneigti kiekvieną su pabėgėlių nusikalstama veika susijusią istoriją: esą tai – ne pabėgėliai, žiniasklaidos priemonė, kurioje paskelbta informacija yra nepatikima, skleidžianti propagandą ir t.t.

Galiausiai net ir patys didžiausi pabėgėlių problemos altruistai nutilo, kuomet ne bet kas, o BBC naujienų svetainė paskelbė apie tūkstantinės gaujos siautėjimą Naujųjų metų vakarą Kelno mieste, Vokietijoje. Tada tūkstančiai jaunuolių žagino, priekabiavo ir apvoginėjo Vokietijos merginas. Ar tylėjimas po šio visą pasaulį sudrebinusio skandalo reiškia Naujosios Kairės atstovų pripažinimą, jog pabėgėlių klausimu vėl buvo susimauta?

Akivaizdu, jog vertybių pliuralizmą ir jų reliatyvumą išpažįstantys asmenys jokiu būdu viešai nepripažins to, jog jų ideologija yra žalinga žmonijai. Tai reikštų gilią savirefleksiją, tačiau kairieji jos paprasčiausiai neturi. Paprastas pavyzdys iš netolimos praeities: Seimo narė socialdemokratė Birutė Vėsaitė socialiniame tinkle paskelbė nuotrauką, kurioje ji kvietė pabėgėlius atvykti į Lietuvą. Žurnalistams užkalbinus ją, ar ketina ir kiek priimti pabėgėlių į savo šeimą, Seimo narė veidmainiškai sumišo ir nusprendė išsisukinėti, aiškiai parodydama, jog jos namuose durys imigrantams bus uždarytos. Kairieji, net suprasdami pabėgėlių integracijos problemiškumą (kuomet tai svarbu asmeniškai), savo ideologinių šūkių neatsisako. Todėl tai galima pavadinti paprasčiausiu veidmainiavimu.

Vis labiau akis badantys faktai, jog Europa nesusitvarko su milžiniškais atvykėlių srautais iš Sirijos, Irako, Irano ir kitų valstybių, verčia net pačius aktyviausius demagogus trumpam pritilti.

Ir iš tiesų Europos visuomenėje sparčiai populiarėjant dešiniosioms nacionalistinėms politinėms jėgoms, kairės atstovams nederėtų praleisti progos patylėti bent jau pabėgėlių klausimais, siekiant dar bent penkmetį neatsidurti politiniame šiukšlyne.

Linas Zasimavičius

www.alkas.lt

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija