„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2016 m. kovo 25 d., Nr. 3 (285)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

JAV prezidentas Kuboje – po 88 metų

JAV prezidentas Barakas Obama (Barack Obama) pirmadienį Havanoje susitiko su Kubos lyderiu Rauliu Kastru (Raul Castro). Abu jie Revoliucijos rūmuose pasisveikino paspausdami vienas kitam ranką. Paskui  ėjo kalbėtis apie 2014-ųjų pabaigoje pradėto suartėjimo proceso gilinimą. Tai yra pirmasis JAV prezidento vizitas Kuboje nuo 1928 metų, kai čia lankėsi Kelvinas Kulidžas (Calvin Coolidge). Po 1959-ųjų revoliucijos tarp abiejų valstybių buvo įsivyravęs priešiškumas, trukęs kelis dešimtmečius. Kuba tada glaudžiais ryšiais susisaistė su Sovietų Sąjunga, 1962-aisiais sovietams Kuboje dislokavus raketas buvo iškilusi atominio karo grėsmė. Pirmasis B. Obamos ir R. Kastro susitikimas 2015 metų balandį įvyko Panamoje per Amerikos šalių viršūnių susitikimą, antrasis – praėjusių metų rudenį JT Generalinėje Asamblėjoje.

Kubos prezidentas R. Kastras ir šioje šalyje viešėjęs JAV lyderis B. Obama nesutarė dėl žmogaus teisų klausimų. Per spaudos konferenciją R. Kastras sakė dar anksčiau iš JAV gavęs Kubos politinių kalinių sąrašą ir pageidavimą juos paleisti nedelsiant. Tačiau R. Kastras kalinių nelaiko disidentais. Kubos lyderis nori, kad JAV visiškai panaikintų prekybos su šalimi embargą ir uždarytų nuo 1903 metų Gvantanamo įlankos karinėje bazėje esantį kalėjimą. R. Kastras gynė žmogaus teisų padėtį šalyje ir atkreipė dėmesį į JAV problemas. „Tiesą sakant mums nesuvokiama, kad vyriausybė negina ir neužtikrina žmonių teisės į sveikatos priežiūrą, švietimą, socialinį draudimą, aprūpinimą maistu ir plėtrą“, – sakė Kubos prezidentas.

B. Obama pažadėjo, kad prekybos embargas su šalimi bus galutiniai panaikintas. „Kubos likimo nenulems JAV ar kita šalis. Kubos ateitis yra pačių šalies piliečių rankose“, – teigė JAV prezidentas. Kalbėdamas su Kubos prezidentu Didžiajame Havanos teatre, jis pareiškė, kad atvyko į Kubą „palaidoti paskutines Šaltojo karo liekanas“, sakydamas, kad abi šalis sieja tokios pačios vertybės ir kada nors dešimtmečius trukęs priešiškumas bus suvokiamas tik „kaip vienas skyrius ilgoje šeimos ir draugystės istorijoje“. JAV prezidentas pabrėžė tarp šalių glūdinčius skirtumus, bet sakė, kad Kubą ir Jungtines Valstijas sieja panašios kolonijinės šaknys, o abi šalys yra kaip dvi sesės, kurios nutraukė ryšius, nors jų venomis teka tas pats kraujas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija