„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2016 m. gegužės 27 d., Nr. 5 (287)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Lietuviškam skilandžiui europiečiai klijuoja naują pavadinimą

Lietuviškas skilandis buvo įtrauktas į Garantuotų tradicinių gaminių registrą. Iki šiol minėtame registre buvo įregistruotas pavadinimas „Skilandis“, tačiau šiam mėsos gaminiui nebuvo taikoma pavadinimo apsauga. Žemės ūkio ministerija Europos Komisijai pateikė paraišką, kuria ir buvo prašoma pakeisti gaminio pavadinimą, suteikiant jam išimtinę naudojimo teisę. Europos Komisija savo sprendimą paskelbė po kelis mėnesius trukusios prieštaravimo procedūros, kurios metu kitos ES valstybės narės arba trečiosios šalies valdžios institucijos arba fiziniai bei juridiniai asmenys, turintys teisėtą interesą ir įsisteigę trečiojoje šalyje, Europos Komisijai galėjo pateikti pranešimą apie prieštaravimą, kuriame būtų nurodoma, jog gali būti pažeidžiamos teisės aktuose nustatytos sąlygos, numatančios registruojamo produkto pavadinimo naudojimą. Tačiau atlikus visas būtinas procedūras jokių prieštaravimų nebuvo nustatyta, tad nuo šiol į Garantuotų tradicinių gaminių registrą bus oficialiai įtrauktas naujas pavadinimas „Lietuviškas skilandis“.

„Skilandžio Europai pristatyti nereikia, šis produktas yra vertinamas ir žinomas daugelyje valstybių, o nuo šiol visi žinos ir šalį, kur jis buvo pagamintas“, – sakė žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Prieš kelis metus skilandis tapo pirmuoju produktu ne tik Lietuvoje, bet ir visose Baltijos šalyse, kuriam suteikta teisė naudotis europietišku ženklu, patvirtinančiu savitą gaminio receptūrą ir išskirtinę kokybę. „Skilandis yra rūkytas virvele perrištas nelygaus, gruoblėto paviršiaus suspausto lašo arba nedidelės cukinijos formos standžios konsistencijos mėsos gaminys natūraliame apvalkale. Jo skersmuo yra ne mažesnis kaip 80 mm, o svoris gali būti įvairus. Senovėje skilandis buvo gaminamas kemšant jį į kiaulės skrandį, tačiau nuo XX amžiaus pradžios skilandžiai dažniausiai formuojami į kiaulės pūsles arba galvijų akląsias žarnas. Namų sąlygomis skilandis paprastai gaminamas tik iš kiaulienos, o mėsos perdirbimo įmonėse jo gamybai naudojama kiauliena ir jautiena“, – rašoma skilandžio apibūdinime, skirtame ES Garantuotų gaminių registrų centrui.

ES lygmenyje įteisintos trys saugomų nuorodų grupės. Saugoma kilmės vietos nuoroda (SKVN) ir Saugoma geografine nuoroda (SGN) ženklinami ryšį su konkrečia geografine vietove turintys produktai. Garantuoto tradicinio gaminio (GTG) ženklu žymimi produktai, gaminami tradiciniu, ne mažiau kaip 30 metų iš kartos į kartą perduodamu gamybos būdu ir / arba iš tradicinių žaliavų. Specialiais ženklais pažymėti produktai informuoja vartotoją apie produkto ypatingumą, patvirtina produkto reputaciją, suteikia didesnę pridedamąją vertę ir pranašumą Europos rinkoje, skatina plėsti verslą ir produktų eksportą. Gamintojai teisiškai apsaugo savo interesus nuo produkto pavadinimo imitavimo, melagingos nuorodos į produkto kilmę ar ypatingas savybes, nuo vartotojų klaidinimo.

Iš lietuviškų produktų ES lygiu yra pripažinti tokie produktai, kaip Lietuviškas varškės sūris (SGN), Daujėnų naminė duona (SGN), midus „Stakliškės“ (SGN), Seinų/Lazdijų krašto medus (SKVN), Žemaitiškas kastinys (GTG) ir sūris „Liliputas“ (SGN). Šie produktai pasižymi specifinėmis savybėmis. Dabar tokių produktų sąraše, kurį Europos Komisija sudaro nuo 1992 metų, yra daugiau kaip 1300 įvairių sūrio, mėsos, vaisių ir daržovių, alaus, konditerijos gaminių. Daugiausia jų yra įregistravusios Italija ir Prancūzija.

Gamintojams pageidaujant, kad produktų pavadinimai būtų registruoti Saugomų nuorodų registre, reikia pateikti paraišką Žemės ūkio ministerijai. Reikalavimus atitinkančios paraiškos perduodamos Europos Komisijai toliau vertinti. Įvertinusi paraišką ir kitų šalių pastabas Europos Komisija teikia valstybėms narėms pasiūlymą įtraukti šį gaminį į Saugomų nuorodų registrą.

Produktų įtraukimas į pripažintų gaminių sąrašus stiprina gamintojų ir šalies įvaizdį, nepamirštamos senos tradicijos. Vakarų Europoje produktai pažymėti saugomų nuorodų ženklais yra labai populiarūs. Toks ženklinimas užtikrina, kad konkretus gaminys, pavyzdžiui, sūris, yra atvežtas iš konkretaus regiono, tad vartotojas gaus aukštos kokybės produktą. Be to, ES kokybės sistemose dalyvaujantiems produktams skiriamas prioritetas numatant ES pardavimų skatinimo ir produktų žinomumo didinimo priemones.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija