„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2016 m. rugsėjo 30 d., Nr. 9 (291)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Karas Sirijoje vėl įsiplieskia

Šiuo metu karinis konfliktas Sirijoje yra bene didžiausias įtampos šaltinis pasaulyje. Aišku, su juo glaudžiai susiję ir karas Irake bei Jemene bei sunki padėtis su Sirija besiribojančioje Turkijoje, kurioje glaudžiasi apie 4 mln. pabėgėlių iš šių ir kitų šalių. Tačiau Sirija vis dėlto lieka nestabiliausia ir labiausiai pažeidžiama, nes į jos vidaus kovas yra įsitraukusi Rusija.

Praėjusį sekmadienį susirinko Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba svarstyti padėties Sirijos Alepo mieste, kur kelias pastarąsias dienas sukilėlių kontroliuojamus rajonus atakuoja Damasko režimo pajėgos. Skubus posėdis buvo surengtas Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir Jungtinių Valstijų prašymu. Jungtinių Tautų vadovas Pan Gi Munas pareiškė, kad yra pasibaisėjęs atsinaujinusių mūšių mastu, ir perspėjo, kad padegamųjų ir stambaus kalibro aviacinių bombų naudojimas prieš civilius gali būti vertinamas kaip karo nusikaltimas. Praėjusią savaitę buvo susprogdintas humanitarinis konvojus, vežęs būtiniausias atsargas Alepe įkalintiems civiliams gyventojams. Vakarai dėl išpuolio prieš humanitarinį konvojų kaltina Rusiją. Naujasis Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Borisas Džonsonas (Boris Johnson) V. Putino režimą palygino su iššaunančiu ginklu. Pritardamas JT vadovui, jis sakė: „Putino režimas ne tik naudojasi al-Asadu, kaip revolveriu, tačiau kartais ir pats iššauna. Rusai patys dalyvauja šiame konflikte. Jie kalti dėl karo tąsos ir dėl to, kad karą padarė šlykštesnį. Manau, kad dėl Alepo bombardavimo reikia patikslinti, ar specialiai yra taikomasi į civilių gyvenamąsias teritorijas, nes jeigu taip, tada tai – karo nusikaltimas“. Tuo metu Jungtinių Amerikos Valstijų ambasadorė Jungtinėse Tautose Samanta Pauer (Samantha Power) sakė, kad Rusija Sirijoje remia barbarizmą.

Mūšiai Alepe atsinaujino praėjusios savaitės pirmadienį, kai baigėsi savaitę trukusios Jungtinių Valstijų ir Rusijos suderėtos paliaubos, paskelbtos rugsėjo 9-ąją, po ilgai trukusių derybų. Tačiau praėjus savaitei po skelbtų paliaubų jau vyko nenutrūkstantys oro smūgiai prieš Alepo rajonus, kuriuos kontroliuoja sukilėliai. Sirijos pajėgos paskelbė apie puolimą Rytų Alepui atsikovoti. Gyventojams nurodyta laikytis atokiai nuo teroristinių grupuočių pozicijų. Teroristais Sirijos režimas vadina savo priešininkus. Sirijos kariuomenė jau daug mėnesių mėgina susigrąžinti visą Alepo kontrolę. Miestas nuo 2012-ųjų vasaros yra padalytas tarp vyriausybės ir sukilėlių.

JT Generalinėje Asamblėjoje daugiau kaip 20 šalių ministrai susibūrė į Tarptautinę Sirijos paramos grupę (ISSG). Jai pirmininkavę JAV valstybės sekretorius Džonas Keris (John Kerry) ir Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas kvietė dalyvius siekti paliaubų ir derybų dėl karo užbaigimo. Tačiau šiame procese Vašingtonas ir Maskva, sutarę šį mėnesį dėl dvišalio plano paliauboms skelbti, deja, liko nieko nepasiekę dėl paliaubų. Praėjusios savaitės trečiadienį vyko įtemptas Saugumo Tarybos (ST) posėdis. Jis turėjo būti skirtas paliauboms įtvirtinti, nes konfliktas užsitęsė, daugėjant atakų prieš humanitarinės pagalbos darbuotojus. Visos Tarybai priklausančios valstybės siekė, kad būtų atgaivintas susitarimas dėl paliaubų, tačiau nauji apšaudymai tik dar kartą parodė, kad ilgiau nei penkerius metus nesiseka sustabdyti Sirijos pilietinio karo. Kitą dieną po ST posėdžio JAV valstybės sekretorius Dž. Keris ir Rusijos užsienio reikalų ministras S. Lavrovas vėl tarėsi dėl Sirijos susitikus maždaug 20 šalių atstovams ir ieškant konflikto toje šalyje sprendimo. Dž. Keris ir S. Lavrovas apsikeitė kaltinimais dėl sužlugdytų paliaubų. Abu kaltino vienas kitą dėl paliaubų žlugimo bei siūlė tik trumpalaikes priemones kraujo liejimui sustabdyti. Dž. Keris ragino nutraukti visų karo lėktuvų skrydžius virš teritorijų, kuriomis nusidriekę humanitarinę pagalbą gabenančių vilkstinių maršrutai. S. Lavrovas siūlė trims dienoms sustabdyti visus kovos veiksmus, kad būtų atgaivintos paliaubos. Dž. Keris kaltino Rusiją dėl tą savaitę įvykdyto antskrydžio prieš humanitarinės pagalbos konvojų ir 20 civilių žūties. Vykstant barniams tarp JAV ir Rusijos diplomatų, buvo pateiktas vienas konkretus pasiūlymas: nutraukti visos karinės aviacijos skrydžius svarbiuose rajonuose, kad būtų saugūs humanitarinės pagalbos gabenimo maršrutai Sirijos šiaurėje. Vis dėlto aišku, jog praėjus dviems savaitėms nuo Dž. Kerio ir S.Lavrovo susitarimo dėl paliaubų Sirijoje ir galimos JAV ir Rusijos karinės partnerystės kovoje su „Islamo valstybe“ ir „al Qaeda“ pasitikėjimo tarp šalių nebeliko.

Prancūzija apkaltino Sirijos prezidentą Bašarą al-Asadą ir jo užtarėjus, kad jie siekia suskaldyti Siriją, kai Rusijos remiamas režimas rengia sukilėlių užimto Alepo miesto šturmą. Prancūzijos užsienio reikalų ministras Žanas Markas Eiro (Jean Marc Ayrault) Jungtinėse Tautose sakė, kad B. al-Asado režimas stengiasi užsitikrinti savo valdžią tankiai gyvenamoje vakarinėje Sirijos dalyje, kur yra Alepas, Damaskas bei Viduržemio jūros pakrantė.

Kol diplomatai derasi, Sirijos Alepo miestas ne tik liepsnoja toliau, bet kovos išsiplėtė jau visoje Sirijoje. Alepo mieste po aviacijos smūgių, vykdomų Sirijos kariuomenės artilerijos ir Rusijos raketų, siautėjo didžiulės liepsnos, tebesitęsė susirėmimai. Priemiesčiuose vyko nuožmūs susirėmimai, po aviacijos smūgių liepsnojo sukilėlių kontroliuojami miesto rajonai. Savanoriai ugniagesiai kovojo su liepsnomis, kurias sukėlė padegamosios fosforinės bombos. Naujausia bombų kruša Šiaurės Sirijos Alepo mieste prieš savaitę pražudė beveik 30 civilių, o dešimtys žmonių buvo sužeista. Islamistų raketos atskrieja net į Turkiją, laimei, sužeista tik keletas žmonių.

Kai kurie apžvalgininkai teigia, kad savo veiksmais Sirijoje, kišdamasi į jos vidaus reikalus ir eskaluodama konfliktą, Rusija jau vykdo trečiąjį pasaulinį karą. Pernai gruodį Rusijos karinis laivynas paleido sparnuotąsias raketas į taikinius Sirijoje, o prieš mėnesį, rugpjūčio 19 dieną, Rusijos laivai iš Viduržemio jūros atliko tris ilgojo nuotolio sparnuotųjų raketų paleidimus į džihadistų taikinius Sirijoje, tęsdami sukilėlių bombardavimo kampaniją. Sparnuotosios raketos „Kalibr“ buvo paleistos į taikinius buvusios džihadistų grupuotės „Al Nusra Front“, neseniai persivardijusios „Sirijos užkariavimo frontu“ („Fateh al-Sham Front“), teritorijoje. Raketos sunaikino vadavietę ir „teroristinę bazę“, esančią netoli Daret Ezos, į vakarus nuo Alepo, minosvaidžių šaudmenų gamyklą ir didelį ginklų arsenalą Alepo provincijoje.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija