„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2017 m. vasario 24 d., Nr. 2 (296)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Seimas ratifikavo susitarimą su JAV dėl bendradarbiavimo gynybos srityje

Seimas ratifikavo Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) Vyriausybės susitarimą dėl bendradarbiavimo gynybos srityje, kuris buvo pasirašytas 2017 m. sausio 17 d. Už tai numatantį įstatymą „Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir Jungtinių Amerikos Valstijų Vyriausybės susitarimo dėl bendradarbiavimo gynybos srityje ratifikavimo“ ypatingos skubos tvarka vieningai balsavo 111 Seimo narių.

„Turime dėti visas pastangas, kad mūsų šalies ir žmonių saugumas būtų užtikrintas. Tam reikalinga tiek mūsų pačių politinė valia ir pastangos, tiek sąjungininkų parama atgrasyti, o prireikus ir kartu kovoti. Visų pirma Jungtinių Amerikos Valstijų parama. Neabejotinai Jungtinės Amerikos Valstijos yra pagrindinis mūsų saugumo garantas ir Lietuvos strateginė partnerė gynybos ir saugumo srityje“, – pristatydamas projektą sakė krašto apsaugos viceministras Vytautas Umbrasas. Susitarimas detaliai nustato JAV karių, civilių komponento, išlaikytinių ir rangovų statuso klausimus Lietuvos Respublikoje, tokius kaip atvykimas, išvykimas, galimybė patekti į karinės infrastruktūros objektus karinio bendradarbiavimo tikslais,  mokesčiai, jurisdikcija, karinis paštas, vairuotojų pažymėjimų pripažinimas, transporto priemonių registracija, judėjimas ir kita. „Susitarimas supaprastina tam tikras administracines procedūras, kurios iki šiol gerokai apsunkindavo ir, drįstu pasakyti, sulėtindavo mūsų gynybos potencialo stiprinimą. Susitarime detaliai aptariami Jungtinių Amerikos Valstijų karių, civilio komponento, rangovų statuso klausimai Lietuvos Respublikoje, tokie kaip atvykimas, išvykimas, galimybė patekti į karinės infrastruktūros objektus karinio bendradarbiavimo tikslais, mokesčiai, jurisdikcija, karinis paštas, vairuotojo pažymėjimo pripažinimas, transporto priemonių registracija, judėjimas ir kiti dalykai“, – sakė viceministras.

Šiuo  metu NATO valstybių narių karinių pajėgų statuso klausimus Lietuvos Respublikoje reguliuoja 1951 m. birželio 19 d. Šiaurės Atlanto sutarties šalių susitarimas dėl jų karinių pajėgų statuso. Prieš daugiau nei 50 metų sudarytas susitarimas neapima visų šiuolaikinio karinio bendradarbiavimo

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija