„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2017 m. vasario 24 d., Nr. 2 (296)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

JAV migracijos normos – spąstai Artimųjų Rytų krikščionims

JAV prezidento Donaldo Trampo (Donald Trump) įvestos naujos JAV imigracijos normos papiktino daugelį žmonių. Babilonijos patriarchas, kurio tikinčiųjų bendruomenės tradiciškai gyvena Irake, tačiau jau dešimtmečius gyvuoja JAV bei kitur pasaulyje, pasisakė, jog „selektyvi imigracija pagal religinę konfesiją yra spąstai krikščionims Artimuosiuose Rytuose“, – praneša katalikiška žinių agentūra „Fides“.

Babilonijos katalikų chaldėjų patriarchas Luisas Rafaelis I Sakas (Louis Raphael I Sako) kalbėjo apie JAV valstybės vadovo sprendimą įsileisti į JAV krikščionis pabėgėlius, bet užverti vartus jų bendrapiliečiams iš septynių musulmonų daugumos kraštų. Patriarcho vadovaujamai chaldėjų Bažnyčiai priklauso vos ne visi Irako krikščionys. Pasak jo, priėmimo politika, religiniu pagrindu, diskriminuojanti persekiojamus ir kenčiančius asmenis, ankščiau ar vėliau taps kenksminga Rytų krikščionims, nes, be kita ko, prieš juos kovojančiųjų propagandai ir išankstiniams nusistatymams suteikia argumentus, kad vietinės Artimųjų Rytų krikščionių bendruomenės yra svetimkūnis, kurį palaiko ir gina Vakarų valstybės.

Tokie diskriminacinio pobūdžio sprendimai kursto įtampą tarp Artimųjų Rytų piliečių krikščionių ir musulmonų. Nėra priežasties skirstyti pagal religines etiketes tuos, kurie kenčia ir šaukiasi pagalbos. Mes, Rytų krikščionys, neprašome jokių privilegijų. Taip moko Evangelija, taip primena popiežius Pranciškus, priėmęs Romoje pabėgėlius iš Artimųjų Rytų, nedaryti skirtumo tarp musulmonų ir krikščionių, pareiškė Babilonijos katalikų chaldėjų patriarchas L. R. I Sakas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija