„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2017 m. kovo 31 d., Nr. 3 (297)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Rusija: protestai prieš korupciją

Kovo 26 dieną daugybėje Rusijos miestų įvyko nesankcionuoti mitingai prieš korupciją. Jiems pagrindą sudarė Aleksejaus Navalno ir jo fondo tyrimas dėl premjero Dmitrijaus Medvedevo turtų. Maskvoje protestų vietose buvo sutelktos gausios policijos pajėgos. A. Navalnas buvo sulaikytas tuo metu, kai ėjo Tverskaja (buv. M. Gorkio) gatve. OMON (ypatingosios paskirties milicijos būrys) vijo protestuotojus iš aikštės – karių grupė bandė įsiskverbti į minią ir išstumti žmones iš aikštės. Į pagalbą buvo pasitelktos lazdos. Iš viso policija sulaikė daugiau kaip 500–1000 žmonių ir visus Kovos su korupcija fondo darbuotojus. Policijos skaičiavimu, Maskvoje susirinko apie 7–8 tūkstančius protestuotojų. Į protesto akciją Sankt Peterburge – apie 4000 žmonių. Novosibirsko centre sekmadienį į mitingą susirinko apie 2000 žmonių. Jie laikė rankose plakatus su užrašais „Ne – korupcijai“. Uralo mieste Jekaterinburge į protestą susirinko apie tūkstantį žmonių. Krasnojarske ir Omske prieš korupciją protestavo 1500 rusų, Vladivostoke – 700. Protestai vyko Kazanėje, Saratove, Krasnodare, Belgorode ir kituose miestuose. Sankt Peterburge buvo suimta 130 protestuotojų, Vladivostoke – keliolika. Kelios dešimtys suimta per protestus kituose miestuose. Daugelio miestų, tarp jų ir Maskvos, valdžia leidimo mitingams nedavė. Kai kurių miestų valdžia sankcionavo sekmadienio protesto akciją. A. Navalnas savo oficialiame tinklalapyje paskelbė, kad proteste planavo dalyvauti 99 Rusijos miestai, tačiau 72 iš jų negavo valdžios leidimo. Pareigūnai įvairiai motyvavo tokį sprendimą – nuo gatvių valymo ar varpų koncerto iki Kremliaus rėmėjų tuo pačiu metu planuojamų renginių. Valdžia spaudė studentus nedalyvauti protestuose, kai kuriuose miestuose sekmadienį netgi vyko egzaminai.

Maskvos Tverės teismas pirmadienį turėjo išnagrinėti A. Navalno administracinę bylą, kurioje jis kaltinamas sekmadienį organizavęs nesankcionuotą akciją Rusijos sostinės centre. Iš pradžių buvo planuojama, kad A. Navalnas bus traukiamas atsakomybėn už tai, kad būdamas viešo renginio organizatorius, pažeidė nustatytą susibūrimo, mitingo, demonstracijos, eitynių ar piketo organizavimo arba pravedimo tvarką. Už tai numatyta maksimali 30 tūkst. rublių bauda. Tačiau vėliau teismas nusprendė A. Navalnui skirti 15 parų arešto, kartu dar skiriant 20 tūkst. rublių „baudą“.

Protestų iniciatorius A. Navalnas kovo pradžioje paskelbė išsamią ataskaitą, kurioje apkaltino Ministrą Pirmininką Dmitrijų Medvedevą, kad šis per šešėlinį pelno nesiekiančių organizacijų tinklą kontroliuoja didžiulę nuosavybę. Ši ataskaita „YouTube“ pažiūrėta daugiau kaip 11 milijonų kartų.

Kirovo miesto teismas jau vasarį yra nuteisęs A. Navalną lygtine penkerių metų kalėjimo bausme už sufabrikuotą kriminalinį nusikaltimą dėl lėšų švaistymo. Jis kaltinimus atmetė ir paskelbė nuosprendį skųsiantis. Kartu jis pareiškė dalyvausiąs 2018 metais vyksiančiuose prezidento rinkimuose.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija