„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2017 m. rugpjūčio 31 d., Nr. 7 (301)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Portugalijos prezidentas susitiko su Lietuvoje dislokuotais portugalų kariais

Portugalijos prezidentas Marcelo
Rebelo de Sousa lanko savo
šalies karius Tauragėje

Giedrės Maksimovicz (KAM) nuotraukos

Portugalijos ir Lietuvos
prezidentai Marcelo Rebelo de Sousa
ir Dalia Grybauskaitė Kauno
įgulos karininkų ramovėje
Prezidentės kanceliarijos nuotrauka

Rugpjūčio 29 dieną Lietuvoje viešėjęs Portugalijos Respublikos prezidentas Marcelo Rebelo de Sousa, lydimas Lietuvos ir Portugalijos gynybos ministrų ir kariuomenės vadų, susitiko su Portugalijos rotacinių pajėgų kariais, dislokuotais Tauragėje.

Lietuvoje nuo šių metų gegužės keturių mėnesių laikotarpiui bendroms pratyboms su Lietuvos kariais dislokuoti apie 100 Portugalijos rotacinių pajėgų karių su savo kovine technika. Portugalijos karių kontingentas įsikūręs Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio motorizuotajame pėstininkų batalione Tauragėje ir kartu su bataliono kariais dalyvauja Lietuvoje rengiamose nacionalinėse ir tarptautinėse pratybose.

Portugalija taip pat jau tris kartus siuntė savo Karinių oro pajėgų kontingentus į NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse. Portugalija prisideda prie NATO pajėgų integravimo vieneto veiklos ir užduočių Lietuvoje, siųsdama į jo štabą du karius. Portugalijos kariai aktyviai dalyvauja Lietuvoje vykstančiose tarptautinėse karinėse pratybose, yra atsiuntusi karių į NATO pajėgų integravimo vadavietę Lietuvoje. Baltijos jūroje saugumą padeda užtikrinti Portugalijos laivai.

Prieš apsilankymą Tauragėje, Kauno įgulos karininkų ramovėje vyko Lietuvos Respublikos prezidentės Dalios Grybauskaitės ir Portugalijos Respublikos prezidento susitikimas, kuriame valstybių vadovai ir delegacijos aptarė saugumo padėtį Europoje, gynybos bendradarbiavimą NATO ir dvišalių ryšių plėtrą. Lietuvos prezidentės teigimu, nors nutolusi geografiškai, Portugalija yra artima Lietuvai savo ryžtu ir tvirtu įsipareigojimu NATO kolektyvinei gynybai. Mūsų šalyje besirotuojantys Portugalijos kariai – Aljanso vienybės pavyzdys, padedantis užtikrinti mūsų šalies ir viso regiono saugumą. Pasak D. Grybauskaitės, Lietuva ir Portugalija labai panašiai supranta ES energetinę politiką. Tiek Portugalija, tiek Lietuva yra pasistačiusios SGD terminalus, kurie prisideda prie energetinių išteklių diversifikavimo visoje ES. Jaučiame ir Portugalijos supratimą bei tvirtą palaikymą mūsų pozicijai dėl Astravo AE keliamų grėsmių. Šalių vadovai aptarė glaudesnį ES bendradarbiavimą gynybos srityje, atsaką į migracijos iššūkius, derybų dėl „Brexit“ eigą ir kitus svarbiausius europinės darbotvarkės klausimus. Susitikime apsvarstytas ir dvišalių ryšių stiprinimas. Portugalija yra artima mūsų šalies žmonėms. Tai – viena populiariausių valstybių, kurią renkasi „Erasmus“ studijų mainų programoje dalyvaujantys Lietuvos studentai bei dėstytojai. Lietuvos kino kūrėjai aktyviai dalyvauja Portugalijos kino renginiuose. Daug potencialo turi ir Lietuvos bei Portugalijos ekonominis bendradarbiavimas, ypač maisto, chemijos pramonės, aukštųjų technologijų srityse.

Nuo 2014 metų pavasario stiprinant NATO sutartas atgrasymo priemones Baltijos regione Lietuvoje yra dislokuojami rotuojamos JAV sausumos pajėgų kuopos kariai, taip pat po kelis mėnesius mūsų šalyje treniravosi Belgijos, Čekijos, Danijos, Lenkijos, Liuksemburgo, Portugalijos, Vengrijos ir Vokietijos karių kuopos.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija