„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2017 m. rugpjūčio 31 d., Nr. 7 (301)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Uraganas Harvis vargina Teksasą 

Analitikai toliau skaičiuoja uragano Harvio Jungtinėse Valstijose padarytą žalą, kuri dabar siekia per 50 mlrd. dolerių. Į Teksaso pakrantę ir dalį Luizianos Harvis atnešė rekordinį kritulių kiekį. Skirtingų šaltinų duomenimis, žuvusiųjų yra nuo 9 iki 30. Uragano nusiaubtame Hjustono mieste netgi  įvesta komendanto valanda, kad būtų apsisaugota nuo plėšimų. Pirmasis Harvio smūgis Teksaso pakrantei jau šeštadienį tapo katastrofa ekonomikai: staiga pakilo kuro kainos ir krito naftos vertė, užsidarius šios žaliavos perdirbimo gamykloms. Tačiau uraganui virtus į tropinę audrą su liūtimis, griaunančiomis užtvankas ir kanalizacijas, analitikai sako, kad galutinė žala didėja kas valandą.

Antradienį ryte ekspertai skaičiavo, kad Harvio padaryta žala sieks 40 mlrd. dolerių, bet vakare žalą padidino dar 10 mlrd. Manoma, kad Harvis taps viena brangiausių stichijų Jungtinių Valstijų istorijoje, nes trečiadienį jau buvo skaičiuojama, kad audra kainuos apie 80 mlrd. Tai būtų net apie 10 Lietuvos metinių biudžetų. Ekspertai nerimauja, kad stichija gali padaryti žalos ir Luizijanos valstijai bei jos didžiausiam miestui Naujajam Orleanui.

Pati brangiausia Jungtines Valstijas sukrėtusi gamtos katastrofa – uraganas Katrina, Naujajam Orleanui smogęs prieš 12 metų. Jis šaliai kainavo 160 mlrd. dolerių ir pareikalavo beveik 2 tūkst. gyvybių.

 

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija