„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2017 m. rugpjūčio 31 d., Nr. 7 (301)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

„Laisvosios Europos radiją“ iš Lietuvos retransliuos naujas siųstuvas

Antradienio popietę iškilmingoje ceremonijoje, vykusioje Lietuvos radijo ir televizijos centre Vilniuje, buvo įjungtas ilgo nuotolio vidurinių bangų siųstuvas, skirtas retransliuoti kovai su Rusijos propaganda „Laisvosios Europos radiją“ rusų ir baltarusių kalbomis. Anykščių rajone, Viešintose, sumontuotas vidurinių bangų siųstuvas pagamintas prieš maždaug penkerius metus. Jį Vakarų Vokietijoje naudojo JAV gynybos departamentas, transliavęs radijo programą, skirtą Amerikos kariams užsienyje. Naujas įrenginys pakeitė Kauno rajone, Sitkūnuose, daugiau nei 40 metų veikusį beveik tris kartus silpnesnį siųstuvą. Jo pagalba programos Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos ir Moldovos gyventojams retransliuojamos geresne kokybe.

Siųstuvo įjungimo renginyje dalyvavo Lietuvoje viešinti JAV kongreso delegacija. Šeši respublikonų ir demokratų partijų atstovai, tarp jų – atstovų rūmų Ginkluotų tarnybų komiteto narys Dougas Lambronas ir lietuvių kilmės kongreso narys Džonas Šimkus (John Shimkus) – į Lietuvą atvyko susipažinti su saugumo situacija regione. Ceremonijoje taip pat dalyvavo JAV Transliacijų valdytojų tarybos techninių ir informavimo tarnybų pasaulyje vadovas Andrė Mendesas (Andre Mendes), Lietuvos susisiekimo ministras Rokas Masiulis, Seimo nariai, vyriausybinių institucijų, JAV ambasados Lietuvoje atstovai.

Šiuo metu „Laisvosios Europos radijas“ transliuojamas dešimt valandų per parą. Centrinė šio radijo būstinė yra Vašingtone, tačiau jo veikla sutelkta radijo transliacijų centre Čekijos sostinėje Prahoje. Iš Lietuvos retransliuojamos Laisvosios Europos radijo programos pasiekia apie 100 milijonų klausytojų europinėje Rusijos dalyje, Baltarusijoje, Ukrainoje ir Moldovoje.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija