„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2018 m. sausio 26 d., Nr. 1 (306)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Europa stiprina atsparumą Rusijos propagandai

Kremliaus inspiruojami duomenų nutekinimai, netikros naujienos, klaidinančios informacijos kampanijos ir kibernetinės atakos prieš ES ir jos nares ypač sustiprėjo po karo Ukrainoje. Praėjusią savaitę Strasbūre surengtoje diskusijoje europarlamentarai kalbėjo apie Rusijos propagandos įtaką ES ir jos šalims, ragindami stiprinti ES strateginę komunikaciją. Europarlamentarai diskusijoje priminė Rusijos mėginimus kištis į „Brexit“ kampaniją, į neseniai vykusius rinkimus Prancūzijoje, Vokietijoje bei Ispanijoje. EP nariai apgailestavo dėl ribotų ES pajėgumų atsakyti į „Sputnik“, RT ir kitų milijardinėmis sumomis remiamų Rusijos propagandos įrankių netikrų naujienų kampanijas. Europos Sąjungos saugumo komisaras Džiulianas Kingas (Julian King) Strasbūre vykusioje diskusijoje pareiškė, kad Rusija laikosi strategijos, kuria siekia įvairiais kanalais ir daugybe kalbų platinti klaidingą informaciją. Strasbūre per debatus apie „Rusijos propagandos“ įtaką Bendrijai ES saugumo komisaras sakė: „Rusijos valdžia nesikuklina dėl šios dezinformacijos kampanijos tikslų ir tokio pobūdžio veiklos. Kai kuriuose rusų kariškių sluoksniuose bei kai kurių rusų generolų lūpomis ji kalba apie melagingų duomenų platinimą ir destabilizuojančią propagandą kaip apie teisėtą instrumentą. O šiais laikais informacija – tam tikras naujas karinis ginklas“. Dž. Kingo teigimu, „šios dezinformacijos kampanijos tikslas – priversti žmones tikėti, kad dezinformacija nusipelno pasitikėjimo ir yra paremta faktais“. Pasak jo, Europos Komisija itin daug dėmesio skiria Europos išorės veiksmų tarnybos Rytų strateginės komunikacijos padalinio („East StratCom“) veiklai. „Reikia kovoti su šita dezinformacija, ypač ES rytuose esančiose šalyse. Reikia garantuoti geriausią komunikaciją, susijusią su Europos politika kaimyninių šalių ir valstybių, esančių į rytus nuo Europos Sąjungos, atžvilgiu. Reikia pagerinti aplinką, palankią Europos politikai šiose valstybėse, bei pagerinti Europos galimybes platinti informaciją ir reaguoti į tą dezinformacinę veiklą per oficialius kanalus“, – pareiškė Dž. Kingas. Jo teigimu, „East StratCom“ padeda kovoti su melaginga informacija Rytų partnerystės šalims. Pavyzdžiui, tai buvo daroma vykstant dezinformacijos kampanijai, nukreiptai prieš minėtai ES programai priklausančių šalių viršūnių susitikimą. Dž. Kingas sakė, kad ES atstovybės užsienyje privalo remti nepriklausomą žiniasklaidą. Eurokomisaras, be kita ko, paminėjo Briuselyje rusų kalba išleistą leidinį apie ES veiklą, skirtą rusų žurnalistams.

Kaip diskusijoje pabrėžė dauguma kalbėtojų, mažai ES strateginės komunikacijos komandai, kurią sudaro 17 tarnautojų, trūksta personalo ir lėšų. Europarlamentarai ragino ryžtingai kovoti su Rusijos propaganda didinant visuomenės raštingumą žiniasklaidos srityje, rengiant informacines kampanijas, skatinant žiniasklaidos nepriklausomumą ir kokybę, taip pat tiriamąją žurnalistiką. Jie siūlė patobulinti audiovizualinių paslaugų direktyvą ir užtikrinti, kad nacionaliniai reguliuotojai netoleruotų neapykantos kurstymo. EP nariai akcentavo būtinybę didinti žiniasklaidos valdymo, politinių partijų ir kampanijų finansavimo skaidrumą, atkreipė dėmesį, kad socialiniai tinklai tampa vienu iš pagrindinių naujienų šaltinių, todėl ragino jiems taikyti žiniasklaidos reguliavimo taisykles. Komisaras Dž. Kingas atkreipė dėmesį, kad net Rusijos karinė doktrina bei jos generolai pateisina netikrų duomenų ir destabilizuojančios propagandos naudojimą. Jis sveikino europarlamentarų siūlymus sustiprinti ES strateginės komunikacijos komandą ir pridūrė, kad pavasarį Europos Komisija planuoja pristatyti kovos su netikromis naujienomis strategiją.

Praėjusią savaitę Briuselyje pirmą kartą susitiko iš įvairių žiniasklaidos sričių sudaryta ekspertų grupė, padėsianti Europos Komisijai (EK) kovoti su Rusijos skleidžiamomis propagandinėmis žiniomis ir netikromis naujienomis. Ji turi prisidėti rengiant Europos Sąjungos strategiją, kaip užkirsti kelią suklastotoms naujienoms. Spaudžiant Rusijos kaimynėms, taip pat Lietuvai, pagaliau tam atsirado pajėgumų ir lėšų. Netikros naujienos, propaganda ir kibernetinės atakos jau seniai vadinami naujuoju propagandinio karo ginklu, kuriuo ypač sumaniai naudojasi Rusija. 2015-aisiais, kai Rusija metė milijonus dolerių propagandai prieš Vakarus platinti, Europos Sąjungoje kovoti su ja buvo paskirtas tik vienas žmogus – buvęs žurnalistas iš Čekijos. Nelygios jėgos akivaizdžiai leido Rusijai įsibėgėti ir dažnai pasiekti norimų rezultatų. Dabar apie tokios propagandos grėsmę kalba beveik visos Bendrijos narės. Apie Rusijos įtakos grėsmę rudenį vykusiuose rinkimuose prabilo vokiečiai, Ispanijos vyriausybė sako turinti duomenų apie galimą Rusijos poveikį Katalonijos krizei, apie tai, kad Rusija kišasi į rinkimus, kuria klaidingą informaciją medijose, neseniai savo kalboje pažymėjo ir Didžiosios Britanijos premjerė Teresa Mei (Theresa May). Kai kurios valstybės pačios ėmėsi užkirsti kelią suklastotoms naujienoms, kol galop Europos Komisija po ilgus mėnesius trukusių rašinėjimų, kas ir kaip su tuo turi kovoti, bando imtis priemonių prieš melagingą turinį. Iki pavasario norima parengti bendrą strategiją, kaip kovoti su melagingomis žiniomis, ir tam pasitelkta ekspertų grupė, įvairių žiniasklaidos sričių atstovai, kurie susirinko į pirmą posėdį. Šiandien Europa, atrodo, jau susiprato ir nusiteikė rimtai – speciali ES antipropagandos grupė, vadinama „East StratCom“, veikianti nuo 2015 metų ir turinti jau nebe vieną, o 14 darbuotojų, pagaliau turės ir savo atskirą biudžetą. Nuo šių metų jos veiklai finansuoti bus skirta po milijoną eurų. EK organizuojamame aukšto lygio ekspertų susitikime, pavadintame „Netikromis naujienomis“ („Fake news“ – angl.) dalyvaus 39 įvairių medijų sričių ekspertai, kurie padės Komisijai kovoti su netikromis žiniomis ir dezinformacija.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija