„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2018 m. sausio 26 d., Nr. 1 (306)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Europos Parlamento liberalai gina LRT

Pirmadienį Europos liberalai atviru laišku kreipėsi į aukščiausius Lietuvos vadovus, prašydami užtikrinti, kad būtų apsaugota Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) laisvė ir nepriklausomumas. Laiškas skirtas Lietuvos prezidentei Daliai Grybauskaitei, šalies premjerui Sauliui Skverneliui ir Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui. Kreipimąsi pasirašė grupė Liberalų ir demokratų aljanso už Europą (ALDE) frakcijos Europos Parlamente (EP) narių, tarp kurių – ALDE frakcijos pirmininkas, ilgametis Belgijos ministras pirmininkas Gi Verhofstatas (Guy Verhofstadt), Europos liberalų ALDE partijos pirmininkas Hansas van Balenas (Hans van Baalen) ir kiti liberalai, atstovaujantys dvylikai valstybių, rašoma pranešime žiniasklaidai. ALDE frakcijos narių kreipimesi rašoma: „Esame rimtai susirūpinę matydami vykstantį Lietuvos valdančiosios koalicijos kišimąsi į žiniasklaidos darbą, ypač dėl to, kad šie veiksmai itin panašūs į kilusią krizę dėl Lenkijos visuomeninio transliuotojo nepriklausomumo ir po to sekusius nerimą keliančius politinius procesus šioje šalyje. Esame sunerimę dėl tokios apgailėtinos situacijos, kuri susijusi su Lietuvos visuomeninio transliuotojo politiniu tyrimu. Todėl raginame valdančiąją Lietuvos Seimo daugumą susilaikyti nuo bet kokio politinio kišimosi į Lietuvos radijo ir televizijos veiklą bei pasikliauti nepriklausomų institucijų ekspertų tyrimais“.

Laiške, skirtame Lietuvos vadovams, ALDE frakcijos nariai papildomai pažymėjo esą įsitikinę, kad priimtas Seimo nutarimas prieštarauja Europos Tarybos nustatytiems žiniasklaidos laisvės standartams. „Visiškai pritariame Europos transliuotojų sąjungos (EBU) išreikštai pozicijai, kuria pabrėžiama, kad visuomeninės žiniasklaidos priežiūra turi būti atliekama nepriklausomų, o ne politinių institucijų, tokių kaip šalių vyriausybė ar parlamentas“, – rašoma liberalų kreipimesi.

2018 m. sausio 12 d. Lietuvos Seimas valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos balsų dauguma priėmė nutarimą steigti Seimo komisiją, kuriai paskirta užduotis atlikti Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) valdymo struktūros, finansinės ir ūkinės veiklos tyrimą.

Galima manyti, kad šis laiškas buvo surašytas paprašius suinteresuotoms jėgoms Lietuvoje. Oficialiame ALDE tinklalapyje bei siunčiamoje informacijoje šis laiškas nepateikiamas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija