Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2015 m. balandžio 10 d., Nr. 7 (226)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno



ARCHYVAS

2015 metai

Popiežius Pranciškus apie Dievo tylą, senelių ir vaikų naudą, „nurašytus“ tėvus bei nesubrendusių vaisių skynimą

Popiežius Pranciškus kovo 22-ąją, šeštadienį, lankėsi Neapolyje. Šventojo Tėvo pastoracinis vizitas nuo ryto iki vakaro buvo tarsi maratoninis bėgimas, prasidėjęs Pompėjos Marijos Rožinio šventovėje. Iš viso šešiose aplankytose Neapolio vietose – Skampijos rajone, Plebiscito aikštėje, Podžiorelės (Poggioreale) kalėjime, Marijos Ėmimo į dangų katedroje, Naujojoje Jėzaus bažnyčioje ir Karačiolo krantinėje – Popiežius be pertraukos 10 valandų, neskaičiuojant kelionės straigtasparniu, lankė miesto gyventojus, paskirdamas daug laiko asmeniniams susitikimams, eidamas į minią, visur tardamas padrąsinančius žodžius.


Viešpaties Prisikėlimas

Prisikėlimas – žmogiško nerimo ir džiaugsmo ženklas. Esame vilties vaikai. Esame siųsti gyventi ir nugalėti. Kristus nugalėjo mirtį, atrado gyvenimą, atnešė viltį. Sujungti tikėjimu ir krikštu su Jėzumi esame siųsti tam pačiam. Esame mokiniai ne tik To, kuris mus pamilo, ir tą begalinę meilę išreiškė per kryžių, bet ir nenugalimojo Kristaus mokiniai, nes Jis prisikėlė! Tikrai prisikėlė! Negalime būti abejingai tam įvykiui. Jis turi sukelti mumyse emocijas, kūrybinį nerimą. Tas įvykis, kaip žinome iš Evangelijos, visada sukelia nerimą daugeliui žmonių. Sunerimę yra sargybiniai, kurie gerai neįvykdė savo pareigų, bijojo vietininko sankcijų. Baimę jautė įkalbėję meluoti ir sargybinius papirkę fariziejai, kurie manė, kad Nazarietį palaidojus baigsis visas reikalas. Sunerimęs yra Pilotas ir aukščiausioji taryba. Visą naktį trukęs nelegalus procesas buvo farsas. Bijojo melagingi liudytoji. Neramūs ir liūdni buvo Jėzaus mokiniai. Tikėjosi, kad Jis išgelbės Izraelį. O dabar kryžius, mirtis ir tuščias kapas. Tas nerimas vyrauja žmonijos istorijoje, apmąstant tą vienintelį tuščią kapą. Neramūs yra Neronas ir Dioklecianas, nes tie, kurie tiki prisikėlusį Jėzų, ramiai priima kankinio mirtį. Neramūs buvo Švietimo amžiaus kūrėjai, aiškinę prisikėlimą kaip saulės mitą ar sugestiją. Mokslininkai tobuliausia aparatūra dar kartą tyrė Turino drobulę, kurioje turėjo būti suvyniotas Kristaus kūnas. Dar neramesnės yra širdys ir sąžinė visų tų, kurie kartą per metus – gaila, kad taip retai – ateina prie Kristaus kapo, kad pamatytų ir įtikėtų, kad tas kapas liko tuščias, nes Viešpats prisikėlė ir numirusių. Ar tie įvykiai sukelia manyje nerimą? Ar tas nerimas yra kūrybinis? Ar paskatina veikti? Ar turi įtakos kasdieninėms mintims ir veiksmams?


Renginiai

Tylus pasišventimo Dievui liudijimas – palaimos ženklas

Karmelitės Paštuvoje šventė šv. Jėzaus Teresės 500 metų gimimo jubiliejų

Apaštalinis nuncijus arkivyskupas
Pedras Lopesas Kvintana
su Paštuvos karmelitėmis

Kovo 28 dieną visame pasaulyje Karmelio šeima šventė Basųjų karmelitų ordino reformatorės, Motinos ir Bažnyčios mokytojos šv. Jėzaus Teresės 500 metų gimimo jubiliejų.

Nuo 1994 metų Lietuvoje atkurtas Paštuvos Šv. Juozapo ir Šv. Kūdikėlio Jėzaus Teresės Basųjų karmeličių vienuolynas kartu su visa Bažnyčia šventė šią iškilmę. Vienuolyne lankėsi Apaštalinis nuncijus arkivyskupas Pedras Lopesas Kvintana (Pedro López Quintana), Kauno arkivyskupijos vyskupas augziliaras Kęstutis Kėvalas, kun. Mindaugas Šlaustas (apaštališkosios nunciatūros Lietuvoje sekretorius). Šv. Mišiose kartu su garbiais svečiais, seserimis basosiomis karmelitėmis meldėsi seserys ir broliai pasauliečiai karmelitai. Šv. Mišių pabaigoje vyskupas K. Kėvalas perskaitė Kauno arkivyskupo metropolito Sigito Tamkevičiaus SJ sveikinimą:


Renginiai

Šv. Jėzaus Teresės jubiliejus

Kovo 28-ąją Šiauliuose pradėtas renginių ciklas, skirtas šv. Jėzaus Teresės 500 metų gimimo jubiliejui. Pirmasis renginys šv. Teresės gimimo dieną vyko Šiaulių vyskupijos pastoraciniame centre. Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis aukojo šv. Mišias Pastoracinio centro koplyčioje. Jų metu buvo išstatyta šv. Teresės Avilietės relikvija. Pamoksle, kalbėdamas apie šv. Jėzaus Teresę, vyskupas akcentavo keitimosi svarbą. „Šventoji Teresė, – sakė ganytojas, – mokė, kaip svarbu žvilgsnį kreipti ne į pasaulį, o į Dievą, kuris mus be galo myli. Mes turėtume mylėti, bet patys nemokame. Meilė yra tai, kas turėtų keisti mus ir mūsų santykius su Dievu ir su artimu. Tikrasis meilės kelias, kurį nurodo šv. Teresė, – atsigręžimas visa širdimi į Dievą. Šventoji troško, kad pasaulis būtų taikoje ir meilėje. Ji dažnai sušukdavo, kad pasaulis liepsnoja, dega neapykanta, kerštu. „Liepsna turi pasikeisti į meilės, gailestingumo, ištikimybės, šventumo liepsną“, – sakė Šiaulių vyskupas.


Renginiai

Arkivyskupas lankėsi seserų asumpcionisčių bendruomenėje

Vilniaus arkivyskupas Gintaras
Grušas su seserimis asumpcionistėmis
Nuotrauka iš assumpta.lt

Kovo 14 dieną Vilniaus arkivyskupas Gintaras Grušas aplankė Marijos Dangun Ėmimo seserų (asumpcionisčių) bendruomenę Vilniuje. Pašvęstojo gyvenimo metais arkivyskupas planuoja lankyti Vilniaus arkivyskupijoje esančias vienuolių bendruomenes, o šis vizitas – pirmasis. Jis sutapo ir su asumpcionisčių generalinės vyresniosios s. Martin Tapsoba ir jos patarėjos s. Carmen Escribano vizitu. Vizitacija prasidėjo šv. Mišiomis seserų bendruomenės koplytėlėje. Paskui arkivyskupas su seserimis kalbėjo apie seserų misiją Vilniaus arkivyskupijoje, jų įsipareigojimą Vilniaus „Versmės“ katalikiškojoje gimnazijoje, Palaimintojo Jurgio Matulaičio parapijoje. Generalinė vyresnioji ir jos patarėja domėjosi, kuo gyvena šiandien Katalikų Bažnyčia Lietuvoje, kokie iššūkiai tenka bendruomenėms, parapijoms, kokie sielovados prioritetai.


Šv. Juozapo šventė

Kovo 19-ąją arkivyskupijos piligriminėje šventovėje – Kėdainių Šv. Juozapo bažnyčioje – buvo švenčiami tituliniai Šv. Juozapo, Marijos Sužadėtinio, tituliniai atlaidai. Iškilmingai liturgijai prie didžiojo altoriaus, kurį puošia Šv. Juozapo, Šventosios Šeimos globėjo, atvaizdas, vadovavo Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius SJ. Mišias koncelebravo Kėdainių dekanato kunigai. Sakydamas homiliją gausiai bažnyčioje susirinkusiai bendruomenei, ganytojas visų dėmesį kreipė į šv. Juozapą, teisųjį Šventojo Rašto vyrą, ištikimai ir kantriai besirūpinusį Šventąja Šeima, kai jai teko daug išbandymų. Juozapo klusnumas gražiai derėjo su Marijos klusnumu Dievo valiai. Šv. Juozapas šiandien yra darbštaus šeimos globėjo, tikro vyro, šalia kurio gali saugiai jaustis moteris ir vaikai, pavyzdys. Arkivyskupas kvietė melsti Juozapo užtarimo, kad kiekvieno gyvenime būtų branginamos tokios jo savybės, kaip darbštumas, pareiga, ištikimybė ir klusnumas Dievui.


Atvirų durų diena Lietuvos vienuolijose

Popiežiaus Pranciškaus iniciatyva paskelbtais Pašvęstojo gyvenimo metais Lietuvos vienuolijos nutarė balandžio 25 d., Gerojo Ganytojo sekmadienio išvakarėse, suorganizuoti Atvirų durų dieną. Tada be specialaus išankstinio susitarimo galima pasibelsti į sąraše http://www.vitaconsecrata.lt/pasvestojo-gyvenimo-metai/metu-renginiai-lietuvoje/vienuolynai-priima-ekskursijas nurodytų vienuolinių namų duris. Tai bus puiki galimybė iš arčiau pažvelgti į brolių ir seserų vienuolių gyvenimo realybę, pabendrauti su pašvęstaisiais, kartu su jais pasimelsti, susipažinti su jų veiklos barais.

Pašvęstieji broliai ir seserys yra svarbi ne tik Katalikų Bažnyčios, bet ir mūsų visuomenės dalis. Šiuo metu Lietuvoje seserų vienuolių yra apie 610, o brolių vienuolių – 145. Didžioji dalis brolių yra kartu ir kunigai. Broliai ir seserys priklauso įvairioms vienuolijoms, kurių iš viso Lietuvoje yra 51.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija