Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2016 m. vasario 5 d., Nr. 3 (246)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Palaimintojo arkivyskupo Jurgio Matulaičio minėjimas

Sausio 27 dieną į Marijampolės Šv. arkangelo Mykolo Baziliką rinkosi dvasininkai ir tikintieji paminėti palaimintojo arkivyskupo Jurgio Matulaičio 89-ąsias gimimo dangui metines.

Eucharistijai vadovavo arkivyskupas Sigitas Tamkevičius SJ, homiliją sakė vyskupas Kęstutis Kėvalas. Šv. Mišių auką kartu šventė vyskupai: Eugenijus Bartulis, Jonas Boruta SJ, Jonas Ivanauskas, Jonas Kauneckas, Juozas Matulaitis ir Juozas Žemaitis MIC. Aplink altorių šia proga susibūrė per keturiasdešimt kunigų, asistai vadovavo Kauno Kunigų Seminarijos auklėtiniai, maldai bazilikoje susitelkė gausus būrys tikinčiųjų.

Homilijoje vysk. K. Kėvalas liudijo, kad dienos evangelija skelbia tris žinias: pirmoji, kad krikščioniškas gyvenimas yra misija ir mes per krikštą esame tapę misionieriais bei turime jais būti savo gyvenimiškoje aplinkoje; antroji, kad esame Dievo bendradarbiai, turime prisidėti kurdami geresnę pasaulio versiją, būti ramybės misionieriais; trečioji, nepalūžti sunkumuose, kaip Jėzus tai padarė, kaip tai darė šventieji, taip turime atlikti ir mes.

Pamokslininkas pabrėžė, kad girdėtą evangeliją ir šiuos tris dalykus įvykdė ir palaimintasis Jurgis Matulaitis savo laiku. Jis buvo misionierius, Dievo bendradarbis, nepalūžo sunkumuose (dėl sveikatos problemų ir išorinio spaudimo) ir vis dėlto atsilaikė bei liko ištikimas Viešpačiui ir Jo misijai. Labiausiai vysk. K. Kėvalas akcentavo socialinio Bažnyčios mokymo svarbą palaimintojo gyvenime ir veikloje ir atkreipė dėmesį į tai, koks socialinis Bažnyčios mokymas svarbus buvo tuo metu ir šiandien.

Šv. Mišių auką vainikavo stabtelėjimas palaimintojo Jurgio Matulaičio koplyčioje, prašant jo užtarimo, globos, pagalbos, Viešpaties prašant, kad Jurgis Matulaitis būtų iškeltas ir į šventųjų garbę.

Kun. Linas Baltrušaitis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija