Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2016 m. vasario 5 d., Nr. 3 (246)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Jis buvo šviesa

Po knygos pristatymo. Iš dešinės:
Jono Kudžmos anūkas Jonas Balsys,
knygos autorė Ramunė Sakalauskaitė,
dekanas parapijos klebonas kanauninkas
Jonas Paulauskas, diakonas Audrius
Undraitis, Adolfina Sakalauskienė
(knygos autorės mama)

Dekanas parapijos klebonas
kanauninkas Jonas Paulauskas,
Jono Kudžmos anūkas Jonas Balsys,
klierikas Stasys Blinstrubis,
knygos autorė Ramunė Sakalauskaitė,
vargonininkas Petras Katauskis,
ministrantas Robertas
Šlioževičius
Autorės nuotraukos

Sausio 23-iąją Gargždų Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje po vakaro pamaldų buvo pristatyta Ramunės Sakalauskaitės knyga „Gyvenimas, koks jis buvo. Mons. Kazimiero Vasiliausko biografija“. Mons. K. Vasiliauskas (1922 04 09–1946 06 16–2001 10 14) 1949 metais buvo suimtas, nuteistas10 metų, kasė anglis Intos ir Vorkutos lageriuose. Tik 1969 metais jam buvo leista grįžti į Lietuvą, nuo 1989 metų dirbo Vilniaus Arkikatedros klebonu. Patyrus daug skriaudų, kančių, sveikata nebeleido ilgiau džiaugtis laisvoje Lietuvoje, mirė 2001 metais.

Jau 15 metų prabėgo po mons. K. Vasiliausko mirties, bet jis gyvas žmonių atmintyje, apie jį kuriami filmai, rašomos knygos. R. Sakalauskaitės knygoje gausu įvairių atsiliepimų, prisiminimų apie monsinjorą, apie pokalbius, bendravimą su juo. Poetas Justinas Marcinkevičius sakė: „Vasiliauskas yra Dievo ir žemės žmogus, vaikščiojantis gerumas“. Monsinjoras mėgdavo cituoti Šventojo Rašto ištrauką: „Padaryk mus spindinčiais šviesos žibintais“. Jis ir buvo tas žibintas visiems sutiktiems. Tai buvo dvasios žmogus, mokėjo matyti žmogų Dievo akimis, todėl jis buvo ir liko atmenamas ir mylimas.

Knygos autorė žurnalistė R. Sakalauskaitė, dirbdama dienraštyje „Respublika“, vėliau „Lietuvos ryto“ redakcijoje artimai bendravo su monsinjoru, patarnaudavo jam lankant draugus. Jis lankėsi ir Gargžduose, nes čia gyveno Jonas Kudžma, kartu tremtyje dirbęs anglių šachtose. Knyga apie mons. K. Vasiliausko biografiją parašyta pasiremiant jį pažinojusių žmonių prisiminimais, pasakojimais, randama daug žinomų, netikėtų asmenų, artimai bendravusių su monsinjoru. Knyga išleista 2015 metais nedideliu tiražu, ją skaityti lengva ir įdomu, galima išmokti daug ką kitaip vertinti, suprasti. Pirmajame knygos puslapyje mons. K. Vasiliausko ranka užrašyta: „Linkiu drįsti ir sugebėti visuomet būti tiesos ir teisiųjų barikadų pusėje“. Kviesdamas kitus prisidėti konkrečiu darbu, tegul ir menku, jis visada rodė pavyzdį. „Uždek bent vieną žvakę ir nekaltink tamsos“, – ne kartą yra sakęs monsinjoras. Tai labai aktualu ir mums dabar.

Kazimiera Sipienė

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija