Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2016 m. vasario 19 d., Nr. 4 (247)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Kunigas neturi tenkintis „normaliu gyvenimu“

Sausio 25-ąją popiežius Pranciškus priėmė Popiežiškosios lombardų seminarijos bendruomenę, kuri mini savo naujųjų namų Romoje atidarymo penkiasdešimtmetį. Kaip sako pavadinimas, seminarijoje studijuoja daug jaunų vyrų iš Lombardijos, iš Šiaurės Italijos, bet seminarija priima ir iš kitų valstybių ar kontinentų atvykusius kunigus. Šventasis Tėvas, primindamas šventųjų Milano vyskupų Ambraziejaus ir Karolio Boromiejaus gyvenimo pavyzdžius, kalbėjo apie kunigišką gyvenimą.

Pasak popiežiaus Pranciškaus, dažnai kunigo gyvenimo kelyje atsiranda pagunda, kurią reikia atstumti – būti „normaliu“, „eiliniu“, būti ganytoju, kuriam pakanka „normalaus“ gyvenimo. Tada kunigas pradeda tenkintis šiokiu tokiu dėmesiu, vertina savo tarnystę pagal tai, kaip jam sekasi, ir imasi ieškoti to, kas jam patinka, tapdamas drungnu ir be tikro susidomėjimo kitais. „Normalumas“ mums nėra ganytojo šventumas, gyvenimo dovana. „Jei kunigas pasirenka būti tik „eiliniu žmogumi“, jis bus vidutiniškas, o gal ir blogiau“, – sakė Šventasis Tėvas.

Šv. Karolis Boromiejus, anot jo, troško, kad ganytojai būtų Dievo tarnai ir tėvai žmonėms, ypač vargšams. Bet, ir tai naudinga visad prisiminti, gyvenimo žodžius gali skelbti tik tas, kuris pats nuolatos bendrauja su Dievo žodžiu, su Dievu, kuris kalba.

„Studijų metais jums patikėta misija, – kalbėjo Popiežius, – treniruotis šiame gyvenimo dialoge: jūsų studijuojamų disciplinų pažinimas nėra savitikslis, bet turi konkretizuotis maldos pokalbyje ir realiame susitikime su žmonėmis. Nėra naudinga formuotis „uždarai“: malda, kultūra ir sielovada yra svarbios to paties statinio atramos, vieningai ir tvirtai turi remti viena kitą, kad šiandienos ir rytojaus kunigai būtų dvasingi žmonės ir gailestingi ganytojai, vidumi susiję su Viešpačiu, gyvenimo paprastumu skleidžiantys Evangelijos džiaugsmą. Evangelizavimas, rodos, šiandien yra kvietimas iš naujo eiti paprastumo keliu, vengiant gyvenimo dvigubumo ir supasaulėjimo, besiremiant tikra bendryste su Viešpačiu ir broliais. Reikia būti ne komplikuotų doktrinų, bet Kristaus, mirusio ir prisikėlusio dėl mūsų, skelbėjais“.

Popiežius ypač pabrėžė dar vieną dalyką – kunigo dialogą ir ryšį su vyskupu, be kurio gresia izoliavimasis ir sielovadinio vaisingumo praradimas.

Vatikano radijas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija