Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2016 m. kovo 18 d., Nr. 6 (249)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Pašventinta pirmoji pasaulyje bažnyčia, tituluota palaimintojo Mykolo Sopočkos vardu

Šv. Mišių koncelebracija
prie centrinio altoriaus

Vilniaus arkivyskupą metropolitą Gintarą
Grušą pasitinka rajono valdžios atstovai

Bažnyčios rektorius kun. Jurij
Vitkovskij su parapijiečiais

Iškilmėse gieda vienuolės

Prie Mykolo Sopočkos portreto

Palaimintojo Mykolo Sopočkos
bažnyčios Juodšiliuose konsekravimo
dieną ne visi sutilpo į jos vidų

Vilniaus arkivyskupas Gintaras
Grušas vadovauja šv. Mišioms

Vilniaus arkivyskupas Gintaras Grušas
šventina bažnyčios šoninius kryžius

Vilniaus rajone, Juodšiliuose, pašventinta bažnyčia, kuriai suteiktas Palaimintojo Mykolo Sopočkos titulas. Tai – pirmoji šio Gailestingumo apaštalo vardu tituluota bažnyčia pasaulyje.

Vainikėlio į Dievo gailestingumą pamaldomis prasidėjo Juodšilių bažnyčios konsekracija. Iškilmėms neatsitiktinai pasirinkta vasario 15-oji – būtent šią dieną prieš 41 metus pas Viešpatį iškeliavo Dievo gailestingumo apaštalas palaimintasis kunigas Mykolas Sopočka (Michał Sopoćko). Juodšilių bažnyčia – pirmoji šio Gailestingumo apaštalo vardu taip tituluota bažnyčia pasaulyje, ir pirmoji, kurią pašventino Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas.

Kartu su Vilniaus arkivyskupu šv. Mišias aukojo vyskupas Arūnas Poniškaitis, Vilniaus dekanato dekanas ir Vilniaus Arkikatedros Bazilikos administratorius kun. Virginijus Česnulevičius, Trakų dekanato dekanas kun. Jonas Varaneckas, Naujosios Vilnios dekanato dekanas mons. Vojciechas Gurlickis (Wojciech Górlicki), Kalvarijų dekanato dekanas kun. Ruslan Vilkel. Iškilmėse dalyvavo daugelis Vilniaus dvasininkų, tarp kurių buvo ankščiau savo tarnystę Dievui atlikę Juodšiliuose: kunigai Henrik Naumovič, Valentinas Šiuša, Juzef Narkun, Raimundas Macidulskas. Bažnyčios konsekracijoje dalyvavo ir Gailestingojo Jėzaus seserų kongregacijos narės.

„Palaimintasis kunigas Mykolas Sopočka būtent šioje vietoje, Juodšiliuose, meldėsi, gilinosi į Dievo gailestingumą, kad vėliau dalytųsi juo su kitais. Taip pat ir Jūs, Juodšilių ir apylinkių gyventojai, būkite Dievo Gailestingumo skelbėjai“, – sakė Vilniaus arkivyskupas G. Grušas.

Juodšilių bažnyčia 80 metų laukė konsekracijos. Bažnyčios pamatai jau buvo išlieti, kai čia slapstėsi kunigas Mykolas. Tačiau 1936 metais seserų uršuliečių rūpesčiu pradėta statyti bažnyčia dėl karo ir okupacijų nebuvo užbaigta ir virto vaikų namais, vėliau ligonine ir poliklinika. Po 1991 metais kilusio gaisro pastatas buvo smarkiai apgadintas. Juodšilių ir aplinkinių gyvenviečių tikintieji nusprendė grąžinti pastatui pirmykštę paskirtį, surinko lėšų ir 2003 metais pradėjo statybos darbus.

„Juodšilių bendruomenė vieningai dirbo, kad bažnyčios statybos darbai būtų užbaigti. Džiugina, kad bažnyčios statybos darbai prisidėjo prie dvasinės šventovės susikūrimo. Todėl surengėme dvasinį pasiruošimą konsekracijai, kuri vyko lietuvių ir lenkų kalbomis, taip pat kaip ir pamaldos bažnyčioje“, – sakė rektorius kun. Jurij Vitkovskij.

Juodšilių bažnyčios šventinimo iškilmėse dalyvavo gausiai susirinkę tikintieji. Atvyko ir Lenkijos generalinis konsulas Vilniuje Stanislavas Cygnarovskis (Stanisław Cygnarowski), Europos parlamento narys Valdemar Tomaševski, Seimo pirmininko pavaduotojas Jaroslav Narkevič. Vilniaus rajono savivaldybės, kuri daug prisidėjo, kad Juodšilių tikintieji turėtų savo bažnyčią, merė Marija Rekst, mero pavaduotojas Česlav Olševski, savivaldybės administracijos direktorė Liucina Kotlovska.

„Džiaugiuosi, kad ši Vilniaus rajono vietovė yra „įrašyta“ į Gailestingumo Jubiliejaus minėjimą, kad esame istorinio įvykio liudytojai. Bažnyčios konsekracija ir jos patikėjimas Mykolo Sopočkos globai turi mus paskatinti įsigilinti į palaimintojo skelbtą žinią“, – sakė M. Rekst. Vilniaus rajono merė pažymėjo didelį Juodšilių bendruomenės įsitraukimą į Dievo namų statybą, jo išlaikymą ir pastangas užbaigti seserų uršuliečių pradėtą darbą.

* * *

Kunigas Mykolas Sopočka Vilniuje buvo šv. Faustinos Kovalskos nuodėmklausys. „Tai yra kunigas pagal mano širdį“, – taip Jėzus kalbėjo apie kun. Mykolą šventajai Faustinai (Dienoraštis, 1256). Vilniuje kun. M. Sopočkos nurodymu pagal šv. Faustinos regėjimus buvo nutapytas visame pasaulyje garsus Gailestingojo Jėzaus paveikslas, dabar saugomas Vilniaus Dievo Gailestingumo šventovėje. Kun. M. Sopočka Juodšiliuose slapstėsi nuo okupacinės vokiečių valdžios persekiojimo 1942–1944 metais.

Teresa Vorobej

L24.lt

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija