Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2016 m. balandžio 1 d., Nr. 7 (250)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Apie rytinių Popiežiaus Mišių homilijas

Prieš trejus metus, 2013 m. kovo 22 d., popiežius Pranciškus pirmą kartą sakė pamokslą aukodamas rytines Mišias Šv. Mortos namų koplyčioje.

Kaip žinoma, išrinktas 2013 m. kovo 13 d., popiežius Pranciškus nusprendė nesikelti į oficialų popiežiškąjį apartamentą Vatikano Apaštališkuosiuose rūmuose, bet pasiliko gyventi Šv. Mortos svečių namuose, kuriuose apsigyveno kartu su kitais į konklavą atvykusiais kardinolais. Naujuosius Šv. Mortos svečių namus, galvodamas apie būsimą konklavą, savo pontifikato pabaigoje pastatydino popiežius Jonas Paulius II. Popiežiaus rinkimų metu šie namai tampa nuo pasaulio izoliuota konklavoje dalyvaujančių kardinolų rezidencija. Įprastiniu Bažnyčios gyvenimo metu Šv. Mortos namų paskirtis – būti viešbučiu, kuriame apsigyvena Vatikano svečiai; jame savo butus turi ir kai kurie Vatikano institucijose dirbantys kunigai. Nuo 2013 metų kovo tai – ir oficiali, nors ir gerokai kuklesnė negu rūmų apartamentai popiežiaus rezidencija.

Šios rezidencijos koplyčioje popiežius Pranciškus visada rytais aukoja Mišias. Panašiai privačias Mišias savo apartamentų koplyčioje aukodavę ir jo pirmtakai. Jose kartais irgi dalyvaudavo popiežių lankantys žmonės, svečiai. Popiežiaus Pranciškaus Šv. Mortos koplyčioje aukojamos Mišios nėra privačios griežtąja prasme. Nors jos nepriklauso oficialios Šventojo Tėvo veiklos programai; tačiau jose dažniausiai dalyvauja po kelias dešimtis žmonių ir popiežius jiems sako homiliją.

Į pirmąsias prieš trejus metus aukotas rytines popiežiaus Mišias buvo pakviesti Vatikano kiemsargiai ir sodininkai. Nuo jų prasidėjo popiežiaus susipažinimas su jo valstybės darbuotojais. Vėliau į rytines Mišias buvo kviečiami ir kitų Šventojo Sosto bei Vatikano miesto-valstybės institucijų darbuotojai, kurių iš viso yra apie 4,5 tūkstančio. 2013 metų gegužę atėjo eilė ir „Vatikano radijo“ personalui. Vėliau į rytines Mišias Šv. Mortos namų koplyčioje pradėta kviesti Romos parapijų atstovus – po kelias dešimtis iš kiekvienos parapijos. Jų Romos vyskupijoje yra daugiau kaip trys šimtai.

Visiškai spontaniškai susiformavo ir popiežiaus sakomų rytinių pamokslų tradicija, kuri ilgainiui tapo vienu gana ryškiu šio pontifikato bruožu ir kartu labai svarbia ir pasaulyje labai sekama popiežiaus Pranciškaus vykdomos mokymo misijos forma. Mes galime pridurti, kad pasižiūrėję į mūsų interneto svetainės ir paskyrų socialiniuose tinkluose lankomumą, matome, jog žinios apie popiežiaus Mišias ir jo pamokslų ištraukos turi nemažą pasisekimą. Tą patį patvirtina ir „Vatikano radijo“ svetainių įvairiomis kalbomis statistikos.

Kas lemia šių popiežiaus homilijų, šio Pranciškaus atnešto naujo popiežiaus mokymo žanro populiarumą? „Vatikano radijo“ laidų italų kalba redakcijos žurnalistas kalbėjosi su žurnaliste, popiežiaus biografe, Argentinos dienraščio „La Nacion“ korespondente Vatikane Elizabeta Pikė (Elisabetta Piqué).

„Man atrodo, jog sėkmę lemia pats nepaprastas Popiežiaus komunikavimo būdas: visi supranta, ką jis sako, dėl to ir tiek daug sekėjų visame pasaulyje, – sakė argentinietė žurnalistė. – Jis padeda gyventi Evangelijos žinia, paprastai ir suprantamai paaiškina esminius dalykus, susiedamas juos su dabartinio pasaulio situacija, pasiekia žmonių širdis“. E. Pikė sakė, kad šias Popiežiaus homilijas seka ne tik tikintieji, bet ir Bažnyčios gyvenimo stebėtojai ar diplomatai. Iš homilijose išsakytų minčių dažnai gimsta idėjos, kurias Popiežius vėliau išplėtoja kitomis progomis. Pasak argentinietės žurnalistės, šiose homilijose atsispindintis labai asmeninis Pranciškaus stilius yra tąsa to paties stiliaus, kuriuo pasižymėjo ir ankstesnė kunigo bei vyskupo veikla Argentinoje. Tokį jį atsimena dabartiniai penkiasdešimtmečiai, kuriuos kun. Chorchė Marijus Bergoljas paruošė Pirmajai Komunijai. Paprastą, bet labai įtaigų ir mąstyti skatinantį kalbėjimą atsimena ir jo studentai, kai jis dėstė Santa Fe kolegijoje. Šiandien jis kalba kaip Popiežius, įkvėptas Šventosios Dvasios, tačiau sugebėjimą komunikuoti, aiškinti, pasiekti žmonių širdis jis jau ir anksčiau turėjo.

Beje, artimiausios Mišios su homilija turėtų būti aukojamos balandžio 4 dieną.

Vatikano radijas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija