Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2016 m. balandžio 15 d., Nr. 8 (251)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Netektys

A†A kun. Juozas Nikodemas Petraitis MIC

(1922  07 16–1952 05 22–2016 04 03)

Atvelykio sekmadienį, balandžio 3 dieną, Australijoje, Adelaidėje, mirė kun. Juozas Nikodemas Petraitis MIC. Marijonų kongregacijos narys 93 metų kun. J. N. Petraitis buvo ilgametis Adelaidės lietuvių katalikų Šv. Kazimiero parapijos klebonas. Jis dėl amžiaus ir ligos paskutiniuosius metus gyveno Tappeiner Court prieglaudoje ir joje mirė.

Juozas Petraitis gimė 1922 m. liepos 16 d. Milgaudžių kaime, Tauragės rajone, mažažemių ūkininkų šeimoje. Tėvai buvo labai dievobaimingi ir jau nuo pat mažens mokė savo vaikus poterių ir maldų. Juozo noras tapti kunigu gimė, kai būdamas septynerių metų jis pirmą kartą sekmadienį apsilankė Gaurės bažnyčioje ir negalėjo iš nuostabos atsidžiaugti jos vidaus grožiu ir vargonų muzika bei choro giesmėmis. Jis čia pajuto pašaukimą tapti kunigu.

Pradžios mokyklą baigęs Juozas lankė Tauragės gimnaziją, bet tėvai nepajėgė jo išlaikyti ir teko grįžti į namus, į ūkį, darbams. Tik po dvejų metų vėl pavyko grįžti į Tauragės gimnaziją ir ją baigęs, 1941 metais stojo į Telšių kunigų seminariją. Metus lankė Telšių, dvejus Kauno kunigų seminariją. 1944 metais su motina, broliu ir seserimi pasitraukė į Vakarus, tėvas su kitu sūnumi išvykti nespėjo ir liko namuose. Rytprūsiuose tuoj pat gavo leidimą vykti į Bavarijoje esančią Aichšteto (Eichstätto) kunigų seminariją. Iš ten 1946 metais – į Romoje esančią Gregorianumo marijonų vienuolijos, o 1949 metais – į marijonų Clarendon Hill (JAV) seminariją, kurioje 1952 m. gegužės 22 d. buvo įšventintas kunigu. Tarnavo marijonų parapijose JAV ir Argentinos lietuvių katalikų sielovadoje Mendozoje ir Avelanedoje, Buenos Airių provincijoje. Nuo 1984 metų – Adelaidės lietuvių katalikų klebonas ir patarnaudavo kunigo neturėjusiai ispanakalbių bendruomenei. Jo nuoširdus pamaldumas ir paprastumas patraukdavo ir abejojančius. Visi Adelaidės lietuviai jautė jo pasiaukojimą ir ištikimybę tam, kuriam prisiekė tarnauti iki paskutinės savo gyvenimo dienos. Adelaidiškiai džiaugėsi turėdami jį, nes visos kitos Australijos lietuvių kolonijos nebeturėjo lietuvių kunigų arba turi tik laikinai čia dirbančius.

Kun. J. N. Petraitis MIC ir jo pirmtakai palaikydavo glaudžius ryšius su Adelaidės arkivyskupija, kasmetiniai arkivyskupijos kunigų susitikimai įvykdavo Adelaidės lietuvių katalikų centro patalpose. Adelaidės arkivyskupas Filipas Vilsonas (Phillip Wilson) savo, arkivyskupijos kunigų, migrantų kapelionų ir visų tikinčiųjų vardu pareiškė gilią užuojautą ir maldos artumą velionio artimiesiems.

Kun. J. N. Petraičio MIC laidotuvės įvyko Adelaidės katalikų arkivyskupijos Šv. Pranciškaus Ksavero katedroje balandžio 12 dieną. Prieš šv. Mišias tikintieji dalyvavo Rožinio maldoje, kuri buvo kalbama lietuviškai. Laidotuvių išvakarėse Adelaidės lietuvių atsisveikinimas su klebonu įvyko Šv. Kazimiero parapijos koplyčioje, balandžio 11dieną gedulingoms šv. Mišioms vadovavo Lietuvos vyskupų konferencijos delegatas užsienio lietuviams katalikams prel. Edmundas Putrimas. Marijonams atstovavo t. Dariušas Dževieckis (Dariusz Drzewiecki) MIC, kongregacijos vyresnysis Filipinų vikariate.

Kun. J. N. Petraitis MIC buvo paskutinis nuolatinis marijonų kongregacijos lietuvis kunigas, tarnavęs Adelaidės lietuvių parapijoje po kun. Albino Spurgio MIC (1907–1985), kun. Antano Kazlausko MIC (1907–1976) ir Prano Dauknio (1920–2002). Marijonų kongregacija vykdė lietuvių katalikų sielovadą Adelaidėje daugiau kaip penkis dešimtmečius, į Australiją pakviesti 1962 metais, mirus antrajam Adelaidės parapijos klebonui kun. Juozui Kungiui (1919–1962). Parapijos bendruomenę 1949 metais subūrė Pietų Australijos lietuvių kapelionas, istorikas ir buvęs „Vatikano radijo“ lietuvių skyriaus redaktorius prel. Paulius Jatulis (1912–1995), miręs Vokietijoje 1995 metais. Be kunigo likusią katalikų bendruomenę aptarnauja Adelaidės kunigai australai ir iš Melburno reguliariai apsilankantis Australijos lietuvių kapelionas kun. Juozas Deveikis.

Pagal „Vatikano radiją“ ir „XXI amžių“

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija