Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2016 m. balandžio 15 d., Nr. 8 (251)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Mirė Motina Andželika

Velykų dieną, kovo 27-ąją, būdama 92 metų mirė viena iš žinomiausių JAV katalikybės veikėjų per pastaruosius dešimtmečius – Motina Andželika, katalikiškų medijų tinklo EWTN („Amžinojo Žodžio televizijos tinklo“) pradininkė, aistringa pamokslininkė ir visuomenės aktualijų komentuotoja. Iš viešos veiklos ši vienai pranciškonių klarisių kontempliatyviai kongregacijai priklausanti vienuolė pasitraukė dar 2001 metais dėl sveikatos problemų.

Spalvinga Motinos Andželikos asmenybė ir charizma netilpo į vieną paprastą schemą. JAV žiniasklaidos priemonėse – ne vien katalikiškose, bet ir tarptautiniame „New York Times“ – paskelbtuose atminimo straipsniuose primenama ne viena situacija, kai Motina Andželika aistringai gindavo Katalikų Bažnyčią, dėl vieno ar kito klausimo nebijodavo polemizuoti su vyskupais. Motina Andželika gindavo katalikų Tradiciją, kategoriškai nepritarė kai kurioms Vatikano II susirinkimo reformoms ir kritikavo tai, kas vadinta liberaliaisiais katalikais.

Filadelfijos arkivyskupas Čarlzas Čaputas (Charles Chaput) OFM Cap, EWTN tinklo tarybos narys ir vienuolės bendradarbis, pripažįsta, kad „Motina Andželika pasiekė tai, ko šalies vyskupai nepajėgė“. Pasak jo, ji sulaukė daug pagalbos, tačiau daug lėmė jos asmeninė charizma. Ji neabejotinai buvo ištikimo tikėjimo žmogus.

Jei šiandien katalikiško tinklo EWTN, kuris veikia ne pelno siekiančios organizacijos principais, laidos ir pranešimai pasiekia daugiau kaip 200 milijonų auditoriją daugiau nei 100 pasaulio kraštų, tai šios katalikiškos medijų imperijos pradžia buvo Motinos Andželikos namų sąlygomis įrašinėjamos ir dalijamos audiokasetės, o vėliau pirmieji video reportažai, parengti vienuolyno garaže, turint vos poros šimtų dolerių biudžetą.

JAV katalikų žinių agentūra CNS cituoja popiežiaus emerito Benedikto XVI, 2009 metais apdovanojusio Motiną Andželiką „Pro Ecclesia et Pontifice“ apdovanojimu, žodžius, jog „mirti Velykų dieną yra didelė dovana“.

Vatikano radijas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija