Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2016 m. liepos 1 d., Nr. 13 (256)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Gardino vyskupui įteiktos Šalčininkų rajono garbės piliečio regalijos

Vyskupui Aleksandrui Kaškevičiui
įteikiamas dailininkės
Anos Krepštul paveikslas

JAŠIŪNAI. Birželio 5 dieną Jašiūnų rūmuose įvyko Šalčininkų rajono garbės piliečio vardo suteikimo ceremonija iš šio krašto kilusiam Gardino (Baltarusija) vyskupui Aleksandrui Kaškevičiui. Šio titulo suteikimo aktą ir Šalčininkų rajono garbės piliečio medalį įteikė rajono meras Zdzislav Palevič. Sprendimas dėl garbingo titulo suteikimo vienbalsiai buvo priimtas Šalčininkų rajono savivaldybės tarybos posėdyje gegužės 26 dieną. Tarybos nariai pagerbė vyskupą už jo dvasinį ir moralinį autoritetą, visuomeninę ir labdaros veiklą.

Iškilmėse dalyvavo Seimo narys Leonard Talmont, Lenkijos Respublikos ambasados Vilniuje Konsulinio skyriaus vadovas, ministras-patarėjas Stanislavas Cygnarovskis (Stanisław Cygnarowski), Šalčininkų rajono vicemerė Jadvyga Sinkevič, Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktorius Josif Rybak, Administracijos direktoriaus pavaduotoja Beata Petkevič, Šalčininkų dekanato kunigai su dekanu mons. Vaclavu Volodkovičiumi, Šalčininkų rajono savivaldybės tarybos nariai, rajono gyventojai.

Vyskupo kun. A. Kaškevičiaus, kuris švenčia kunigystės 40-metį ir vyskupystės 25-metį, nuopelnus ir gyvenimo istoriją pristatė kun. Romanas Kotlimovskis.

Vyskupas Aleksandras Kaškevičius, Marijos (Marcinkevič) ir Juzefo Kaškevičių sūnus, gimė 1949 m. rugsėjo 23 d. Aukštalaukio kaime. Lankė pagrindinę ir vidurinę mokyklas Dailidėse bei Eišiškėse. 1971–1976 metais mokėsi Kauno kunigų seminarijoje. 1976 m. gegužės 30 d. Panevėžio Katedroje vyskupas Romualdas Krikščiūnas jį įšventino kunigu. Tarnavo Panevėžio Kristaus Karaliaus Katedroje, vėliau klebonavo Vilniaus Šventosios Dvasios parapijoje. 1991 m. balandžio 13 d. Šv. Jono Pauliaus II paskirtas vyskupu Baltarusijoje Gardino mieste. 1991 m. gegužės 23 d. konsekruotas vyskupu.

Vysk. A. Kaškevičius yra ramybės ir dialogo žmogus, gilaus, bet paprasto tikėjimo įsikūnijimas, besirūpinantis vyskupijos bendruomene ir palaipsniui bandantis diegti II Vatikano Susirinkimo mokymus, turtingą religinį ir kultūrinį Vilniaus vyskupijos palikimą. Emociškai ir giminystės ryšiais susijęs su Vilniaus kraštu, o ypač – su Šalčininkų rajonu.

„Esame džiugios šventės liudininkai. Kiekvienas Vilniaus krašto gyventojas žino, kad vyskupas Aleksandras Kaškevičius yra moralinis autoritetas, Bažnyčios ir mūsų tėviškės, vadinamos Šalčininkų žeme, sūnus. Tai – dvasininkas, 40 kunigystės metų gyvenęs ir gyvenantis tikėjimu, besidalinantis juo ir jį ginantis. Didžiuojamės galėdami priimti svečiuose vyskupą ir džiaugiamės, kad jis – Šalčininkų rajono garbės pilietis“, – kalbėjo rajono meras Z. Palevič, įteikdamas vyskupui Tabariškių dailininkės Anos Krepštul, irgi Šalčininkų rajono garbės pilietės, paveikslą.

Vysk. A. Kaškevičius dėkojo už jam skirtą garbę ir sakė, kad, nepaisant atstumo ir retų vizitų į Lietuvą, mintyse jis dažnai lankosi gimtinėje. „Mus vienija tikėjimas ir gimtoji žemė. Maldoje visada Jus atmenu. Šis titulas man yra didžiulė garbė. Dievo Apvaizda nusprendė taip, kad gimiau būtent šioje vietoje, šiame rajone. Šiandien man ypatinga ir svarbi diena, nes čia švenčiu 40 kunigystės ir 25 vyskupystės metus. Pripažįstu, kad išvykti į Baltarusiją prieš 25 metus man buvo nelengva, tačiau priėmiau tai kaip Dievo valią. Nepaisant to, kad esu Gardino vyskupas, jungiuosi su jumis maldoje. Mus skiria siena, bet jungia malda ir kraštas, su kuriuo esame suaugę. Dėkoju už man skirtą garbę, tai labai svarbu, nors esu paprastas žmogus ir nesu tikras, ar esu šito vertas“, – sakė vysk. A. Kaškevičius.

Sveikinimo žodžius vyskupui tarė kunigai, Seimo narys L. Talmont, ministras-patarėjas S. Cygnarovskis, Eišiškių visuomenės atstovai.

Šventę papuošė Eišiškių muzikos mokyklos auklėtinių, smuikininkų kvarteto „Projektas A“, ansamblio „Solčane“ vokalinės grupės ir Gardino vyskupijos choro „Cantete Domino“ pasirodymai.

Irena Kolosovska

Šalčininkų rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija