Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2016 m. liepos 15 d., Nr. 14 (257)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Popiežius Pranciškus lankysis Porciunkulėje

Nedidelė 4 m pločio ir 7 m ilgio
Porciunkulės bažnyčia
Popiežiškąja tituluojamos Marijos,
Angelų Karalienės, bazilikos viduje

Asyžiaus vyskupas ir pranciškonų šeimos atstovai pranešė, kad rugpjūčio 4 dieną popiežius Pranciškus lankysis Porciunkulėje, netoli Asyžiaus esančiame mieste, Marijos, Angelų karalienės, bažnyčioje. Šventojo Tėvo kelionė įvyks minint 800-ąsias Porciunkulės atlaidų metines, kurios sutampa su šiuo metu Bažnyčioje švenčiamais ypatingaisiais Gailestingumo metais.

Popiežius lankysis kaip paprastas piligrimas. Jo vizitas bus privataus pobūdžio. Popiežius melsis Marijos, Angelų karalienės, bažnyčioje ir pasakys kalbą susirinkusiems, pažymima Porciunkulės internetinėje svetainėje, pristatant būsimą popiežiaus vizitą.

Popiežiaus vizitu ypač džiaugiasi Asyžiaus vyskupas Domenikas Sorentinas (Domenico Sorrentino) ir pranciškonų atstovai – Ordino generalinis miwqxnistras t. Maiklas Peris (Michael Perry), Umbrijos provincijos ministras t. Klaudijus Duridžetas (Claudio Durighetto) ir Porciunkulės kustodas t. Rosarijus Gudžiota (Rosario Gugliotta). Popiežiaus vizitas įvyks antrą dieną po Porciunkulės Atleidimo šventės, t.y. Porciunkulės visuotinių atlaidų, švenčiamų rugpjūčio 2 dieną.

Porciunkulės Atleidimo šventė dar nuo XIII amžiaus pradžios minima rugpjūčio 2 dieną. Šventės proga, įvykdžius reikalingas sąlygas, suteikiami visuotiniai atlaidai. Jei ankščiau tai buvo vien tik Asyžiaus ir kitų pranciškoniškų bažnyčių privilegija, dabar visuotinius Porciunkulės atlaidus galima pelnyti visose pasaulio bažnyčiose, kuriose rugpjūčio 2-ąją minima Atleidimo šventė.

„Noriu visus pasiųsti į Dangų“, – šiais žodžiais šv. Pranciškus motyvavo savo prašymą popiežiui Honorijui III, kuris 1216 metais leido pelnyti visuotinius atlaidus visiems, kurie rugpjūčio 2-ąją užeis į Porciunkulės bažnyčią.

Nedidelė 4 m pločio ir 7 m ilgio Porciunkulės bažnyčia dabar yra didžiulės Popiežiškąja tituluojamos Marijos, Angelų Karalienės, bazilikos viduje. Pastaroji buvo pastatyta kaip apsauginis gaubtas jai išsaugoti, nes yra nepaprastai svarbi šv. Pranciškaus ir jo suburtų mažųjų brolių gyvenimo ir veiklos liudytoja. Pranciškus apgriuvusią bažnyčią atstatė XIII amžiuje, išsižadėjęs žemiškų gerybių, joje apsigyveno, joje įkūrė mažųjų brolių ordiną, brolius įgaliojo keliauti į visą pasaulį ir siuntė kaip taikos misionierius, joje šv. Pranciškus užbaigė žemiškąjį gyvenimą.

Porciunkulės šventės prasmė išliko nepakitusi iki mūsų dienų. Tai visų pirma yra Dievo gailestingumo ir malonės priminimas, raginimas eiti atsivertimo keliu ir patirti Dievo artumą ir tapti Jo skelbėjais. Susitaikyti su Dievu per iš Kristaus gaunamą atleidimą yra svarbiausia krikščionio pareiga. Nuoširdus jos atlikimas stiprina tikėjimą ir ragina liudyti gailestingąją Dievo meilę.

Porciunkulės atlaidai pradžioje būdavo suteikiami tik kartą per metus, rugpjūčio 2 dieną. Vėliau tikintieji visuotinius atlaidus šios šventės dieną galėjo pelnyti visose pranciškonų bažnyčiose, o Porciunkulės bažnyčioje apsilankius kasdien ir net kelis kartus per dieną, tiek kartų buvo gaunami visuotiniai atlaidai. Dabar Porciunkulės atlaidus rugpjūčio 2 dieną tikintysis gali gauti bet kurioje pasaulio katalikų bažnyčioje, įvykdęs reikalingas sąlygas: atlikęs išpažintį, dalyvavęs šv. Mišiose ir priėmęs Komuniją, pasimeldęs Popiežiaus intencija.

Porciunkulės šventė yra bene seniausi Bažnyčios visuotiniai atlaidai, švenčiami nuo XIII amžiaus pradžios. Pranciškaus atlaidų mintį amžiaus pabaigoje pratęsė popiežius šv. Celestinas V, nutaręs savo vainikavimo proga suteikti visuotinius atlaidus visiems, kas per parą nuo pirmųjų iki antrųjų Šv. Jono Krikštytojo šventės mišparų peržengs Akvilos Kolemadžio (Collemaggio) bazilikos šventųjų durų slenkstį.

Porciunkulės atlaidai yra glaudžiai susiję su Bažnyčios švenčiamais Šventaisiais metais. Popiežius Bonifacas VIII Šventųjų metų šventimą įvedė 1300 metais, sekdamas tiek savo pirmtaku Celestinu V, tiek šv. Pranciškumi, Šventųjų metų piligrimams suteikdamas tas pačias dvasines malones, kurias šv. Pranciškus 1216 metais buvo išprašęs Porciunkulės bažnyčios ir Celestinas V 1294 metais suteikė Kolemadžio bazilikos lankytojams.

Popiežius Pranciškus visai neseniai sakė: „Šv. Pranciškaus Asyžiečio dvasinė kelionė prasidėjo Šv. Damijono bažnyčioje, tačiau Ordino tikrai pamilta vieta, kurioje pulsuoja jo širdis, kur Pranciškus jį įkūrė ir atidavė gyvybę Dievui, yra Porciunkulė, „mažoji porcija“, kampelis prie Bažnyčios Motinos; prie Marijos, kurią dėl tokio jos tvirto tikėjimo, dėl visaverčio atsidavimo meilei ir meilėje su Viešpačiu visos kartos vadins palaimintąja“.

Vatikano radijas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija