Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2016 m. liepos 15 d., Nr. 14 (257)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Popiežius remia siekiančius mirties bausmės panaikinimo

Popiežius Pranciškus parėmė siekiančius mirties bausmės panaikinimo visame pasaulyje. Įsakymo „Nežudyk!“ vertė absoliuti, taikytina tiek nekaltiems, tiek nusikaltusiems. „Mirties bausmė prieštarauja Dievo planams asmeniui, visuomenei ir jo gailestingajam teisingumui“, – pasiųstoje vaizdo žinioje pareiškė Šventasis Tėvas, sveikindamas Osle susirinkusius Pasaulinio kongreso prieš mirties bausmę dalyvius iš daugiau kaip 140 nevyriausybinių organizacijų. Popiežius išsakė viltį, jog Pasaulinis kongresas Norvegijos sostinėje birželio 21–23 dienomis paskatins dar labiau stengtis, kad mirties bausmė būtų panaikinta. Pagrindinis kongreso tikslas – siekti, kad šalys, faktiškai sustabdžiusios mirties bausmės vykdymą, žengtų dar vieną žingsnį panaikindamos mirties bausmę teisiškai.

Šventasis Tėvas kongresui pasiųstoje žinioje džiaugėsi vyriausybių, tarptautinių organizacijų, pilietinės visuomenės atstovų ir visų geros valios žmonių pastangomis siekti pasaulio, kuriame nebebūtų mirties bausmės. Mūsų laikais mirties bausmė nepriimtina, kad ir koks rimtas nuteisto asmens nusikaltimas. Mirties bausmė yra nusikaltimas prieš gyvybės nepažeidžiamumą ir žmogaus asmens orumą. Mirties bausmė nesuderinama su pagrįstais nubaudimo tikslais: nelaiduoja teisingumo nukentėjusiems, žadina kerštą. Pasak Popiežiaus, nevalia užmiršti, kad nepažeidžiama ir Dievo suteikta gyvybės teisė priklauso ir nusikaltėliams. Gailestingumo jubiliejus yra sveikintina proga visame pasaulyje ugdyti labiau išvystytas pagarbos gyvybei ir kiekvieno žmogaus asmens orumui formas. Drauge Šventasis Tėvas pakvietė darbuotis ne tik už mirties bausmės pašalinimą, bet ir už kalinimo sąlygų gerinimą taip, kad jomis būtų gerbiamas visų apkaltintųjų žmonių orumas.

„Laiduoti teisingumą“ reiškia ne siekti vien bausmės, o užtikrinti, kad pagrindinis nubaudimo tikslas būtų nusikaltusiojo reabilitacija. „Šis klausimas turėtų būti sprendžiamas platesniuose baudžiamosios teisės sistemos, atviros kaltininkų sugrąžinimo į visuomenę galimybės, rėmuose. Nėra tinkamos bausmės be vilties! Nubaudimas, nepaliekant vietos vilčiai, yra kankinimo, o ne nubaudimo rūšis“, – sakė vaizdo žinioje popiežius Pranciškus.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija