Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2016 m. spalio 7 d., Nr. 19 (262)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Paminėta gyvūnų globėjo Šv. Pranciškaus diena

Kun. Pranciškus Čivilis
su savo globotiniu
Rūtos AVERKIENĖS nuotrauka

Pirmąjį spalio šeštadienį Kauno pilies teritorija prisipildė pačių įvairiausių gyvūnų šurmulio, vaikų juoko ir smagaus šventiško klegesio. Ketvirtus metus iš eilės čia iškilmingai paminėta Šv. Pranciškaus, gyvūnų globėjo, diena, kurią organizuoja Kauno Senamiesčio bendruomenė.

„Džiausiuosi, kad šventė kasmet plečiasi. Daugėja renginių, auga dalyvaujančių organizacijų ir gyvūnų mylėtojų skaičius. Tai – nuostabi diena visai šeimai. Tai – puiki tradicinė šventė, kuri nuo pat savo ištakų puoselėja ir sakralumo tradicijas“, – sakė „Kauno senamiesčio draugijos“ vadovė Aistė Grybauskienė, kurią šventėje lydėjo vakarų škotų baltasis terjeras.

Jau tapo įprasta gyvūnų dienos šventę pradėti šv. Mišiomis. Jas Šv. Jurgio (Pranciškonų) bažnyčioje aukojo Šventojo Sosto atstovas Lietuvoje arkivyskupas Pedras Lopesas Kvintana (Pedro López Quintana). „Kaip rūpinamės ir kovojame dėl žmonių teisių, taip turime kovoti ir dėl gyvūnų teisų. Ir neužtenka pasirūpinti tik mūsų pačių augintiniais. Svarbus kiekvienas sutvėrimas – nesvarbu, ar jis ganosi pievose, miškuose ar auga bute, o gal glaudžiasi daugiabučių kieme“, – sakė apaštališkasis nuncijus. Kartu su broliais pranciškonais jis laimino susirinkusiuosius ir jų augintinius, kartu dalyvavo ir tradicinėje eisenoje. Vėliau gyvūnų mylėtojų minia pasklido po Kauno pilies prieigas, kur jų laukė įvairūs renginiai, gyvūnų pasirodymai, konkursai, konsultavo veterinarijos klinikos ar veislynų atstovai.

Pirmieji savo programą pradėjo jojimo mokyklos auklėtiniai. Po jų pasirodymo atėjo eilė įvairiems šunų veislynams, Valstybės sienos apsaugos tarnybos kinologams bei Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai. Ypač daug ovacijų sulaukė „Baltijos cirko“ pasirodymas. Mažieji net įsižioję stebėjo dresūros mokyklos „Reksas“ bei kinologų klubo „Inter Sport Canis“ iš Latvijos pasirodymus. Jaunieji šventės dalyviai šėlo specialiai jiems įrengtoje pramogų zonoje.

Gyvūnų mylėtojai šventės dalyvių palapinėse domėjosi gyvūnų auginimo subtilybėmis, galėjo pasikonsultuoti su specialistais, kitais gyvūnų augintojais. Specialiame aptvare ganėsi ir ožkos, vištos bei kiti mieste rečiau sutinkami gyvūnai. Renginio svečiai noriai glostė gyvūnus, fotografavosi. Dar tik planuojantys įsigyti ar priglausti augintinį stažavosi „Būsimo šeimininko akademijoje“.

Šventės dalyviams buvo siūloma priglausti iš globos namų atvežtus gyvūnus arba prisidėti prie jų priežiūros, kviečiama prisijungti prie akcijos „Sukurk jiems namus“ ir papuošti gyvūnų globos prieglaudoms skirtas būdas piešiniais.

Šv. Pranciškaus, gyvūnų globėjo, diena daugelyje katalikiško pasaulio šalių yra minima spalio 4 dieną. Pasakojama legenda, kad šv. Pranciškus Asyžietis ne tik globojęs gyvūnus, bet ir gebėjęs su jais susikalbėti.

Organizatorių informacija

Akmens, Babriškių ir Senosios Varėnos parapijų klebonas kun. Pranciškus Čivilis yra pats geriausias gyvūnų globėjo Pranciškaus Asyžiečio pasekėjas šiandienos gyvenime, daugiau kaip 30 metų globojantis benamius šunis. Jo namuose visada yra prisiglaudusių suaugusių ir jauniklių šunų, katinų. Visus juos dvasininkas maitina, prižiūri, globoja, visiems davė vardus. Jis sako, kad globoti, gydyti ir rūpintis pačiais silpniausiais yra Dievo skirta misija. Dievas tais žmonėmis, kuriems tai patikėjo, labiausiai pasitiki. „Didis džiaugsmas ir gyvenimo prasmės pajautimas, kad esi kažkam reikalingas... Gyvūnėlis mumyse turi matyti angelą... O mes jais turime rūpintis negalvodami apie atlygį“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija