Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2016 m. spalio 21 d., Nr. 20 (263)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Kristaus tikėjimas ir dalelė Tėvynės

Šiluvos Mergelės Marijos koplyčioje
Vašingtone šv. Mišias aukoja
mons. Rolandas Makrickas

Marijos Nekaltojo Prasidėjimo
Nacionalinė Šventovė Bazilika Vašingtone

Spalio 9-ąją, sekmadienį, JAV sostinėje Vašingtone iškilmingai švęstos Šiluvos Marijos koplyčios JAV Nacionalinėje Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bazilikoje pašventinimo 50-osios metinės. Šv. Mišioms vadovavo JAV Vyskupų konferencijos pirmininkas Luisvilio Kentukyje arkivyskupas Jozefas Kurcas (Joseph E. Kurtz), koncelebravo Apaštališkasis nuncijus JAV arkivysk. Kristofas Pjeras (Christophe Pierre), Kauno arkivyskupas Lionginas Virbalas SJ, Nacionalinės šventovės rektorius mons. Valteris Rosis (Walter R. Rossi), Vašingtono arkivyskupijos ir užsienyje tarnaujantys lietuviai kunigai bei kunigai svečiai iš Lietuvos.

Arkiv. J. Kurcas padėkojo JAV lietuviams už Šiluvos koplyčios jubiliejaus paminėjimą, paliudytą ištikimybę tautiniam paveldui ir katalikiškam tikėjimui, priminė Marijos apsireiškimus Šiluvoje prieš daugiau kaip 400 metų. Arkivyskupas kvietė įsidėmėti Šiluvos Dievo Motinos žinios reikšmę ir svarbą, ypač jos graudaus verksmo priežastį. Marijos ašaros drėkino Šiluvos žemę todėl, kad katalikai prarado savo tapatybę ir tikėjimo uolumą. Po Marijos ašarų prasidėjo daugybė stebuklų, stulbinančiai greitai atstatyta bažnyčia tapo įstabia šventove. Tačiau didžiausias Šiluvos Marijos stebuklas buvo lietuviams sugrąžintas tikėjimas, padėjęs išmokti šlovinti Dievą; atgijęs didvyriškas ir drąsus tikėjimas, padėjęs atlaikyti persekiojimų išbandymus ir daugelio režimų pastangas sutrypti gilų katalikišką tikėjimą. Šiluvoje, kaip sakė arkiv. J. Kurcas, stebuklingu Marijos apsireiškimu buvo atgaivintas tikėjimas į Jėzų Kristų ir Katalikų Bažnyčią. Tas pats tikėjimas paskatino išeivijos lietuvius iš JAV ir Kanados pastatyti Šiluvos Marijos garbei koplyčią JAV, Nacionalinėje Nekaltojo Prasidėjimo šventovėje Vašingtone. Šis tikėjimas, pasak arkivyskupo, vis iš naujo atgaivinamas kai aplankoma Šiluvos Marijos koplyčia. Arkiv. J. Kurcas, kurio proseneliai iš motinos pusės kilę iš Vilniaus krašto, perskaitė Šiluvos Marijos maldą, prašydamas Švč Mergelę Mariją, kad jos ašaros ir nūdiena sugraudintų, kaip kitados mūsų protėvius, atgaivintų Jos Sūnaus Jėzaus garbę mūsų širdyse ir suteiktų gyvo tikėjimo dvasią.

Šv. Mišių pabaigoje gausiai dalyvavusius Šiaurės Amerikos lietuvius pasveikino Šiluvos Marijos apsireiškimo vietą Lietuvoje prižiūrinčios Kauno arkivyskupijos ganytojas arkivyskupas Lionginas Virbalas SJ. Jis sakė: „Į Jungtines Valstijas atvykę lietuviai čia rado palankias sąlygas gyventi ir kurti. Drauge savo širdyje jie išsaugojo Lietuvą, Kristaus tikėjimą, todėl dalelę Tėvynės puoselėjo ten, kur gyveno. Jie dovanojo savo lėšas ir talentą tam, kad atsirastų ši maldos vieta, primenanti Šiluvoje pasirodžiusią Dievo Motiną. Tai – gražus pavyzdys, kaip tikėjimo ir bendro, kilnaus užmojo vienijami lietuviai sugebėjo pasiekti užsibrėžtą tikslą. Drauge tai – puiki paskata visiems lietuviams išlaikyti meilę Tėvynei ir vienybę su ja. Su dėkingumu prisimename vyskupą Vincentą Brizgį, visus aukotojus, ypač „Lietuvos Vyčius“, šią koplyčią kūrusius menininkus. Nuoširdžiai dėkoju p. Viktorui Nakui ir Šiluvos koplyčios jubiliejaus komiteto nariams, ypač prel. Edmundui Putrimui, mons. Rolandui Makrickui, visiems jums, kurių entuziazmo ir pastangų dėka vyksta šis minėjimas. Vašingtono nacionalinė šventovė gražiai pristato Marijos gerbimo vietas, brangias įvairių šalių katalikams. Labai svarbu, kad bet kokios tautybės žmonės ne tik galėtų išpažinti tikėjimą, bet, būdami praktikuojantys katalikai, turėtų galimybę puoselėti savo kalbą bei tradicijas ir drauge praturtinti krašto, kuriame gyvena, Bažnyčią. Sidabrinis koplyčios jubiliejus minėtas Lietuvos atgimimo laiku. Melskime Marijos Sūnų Jėzų, kad šiais ypatingojo Gailestingumo jubiliejaus metais švenčiama auksinė Šiluvos koplyčios sukaktis žymėtų naują – dar stipresnio mūsų šalies ir visų lietuvių susitelkimo, dvasinio pakilimo, Evangelijos branginimo – metą. Melskime, kad Dievas laimintų Ameriką!“ Šiluvos koplyčiai JAV nacionalinėje šventovėje arkivyskupas L. Virbalas padovanojo vėliavą su Šiluvos Dievo Motinos atvaizdu.

Ši bazilika yra pagrindinė JAV katalikų šventovė, kurioje įrengta daugiau kaip 70 tautų ar kraštų koplyčios. Viena didžiausių ir pirmųjų, įrengtų pagrindinėje bazilikos dalyje, – lietuvių aukomis pastatyta Šiluvos koplyčia. 1966 m. rugsėjo 3 d. ją konsekravo vyskupas Vincentas Brizgys suteikdamas Šiluvos Dievo Motinos titulą. Koplyčią puošia garsių lietuvių menininkų – Vytauto Kašubos (jis yra Marijos su Kūdikiu skulptūros autorius), Vytauto Kazimiero Jonyno ir kt. darbai.

Šiam jubiliejui išeiviai – JAV ir Kanados katalikai – ruošėsi ištisus metus, į iškilmes atvyko net keli šimtai choristų iš Čikagos, Klivlendo, Filadelfijos ir Toronto lietuvių chorų, skambėjo tradicinės ir naujos, specialiai šiam jubiliejui kurtos giesmės.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija