Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2016 m. spalio 21 d., Nr. 20 (263)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Naujas jėzuitų vadovas – iš Venesuelos

T. Artūras Sosa Abaskalis SJ

Spalio 14-ąją, penktadienį, išrinktas naujas Jėzaus Draugijos generalinis vyresnysis, 68 metų jėzuitas iš Venesuelos t. Artūras Sosa Abaskalis (Arturo Sosa Abascal). Jis pakeis ispaną t. Adolfą Nikolasą, atsistatydinusį dėl amžiaus. Naujas jėzuitų vadovas A. Sosa Abaskalis gimė Venesuelos sostinėje Karakase 1948 m. lapkričio 12 d. 1966 metais įstojo į Jėzaus Draugiją. Kunigystės šventimai jam buvo suteikti 1977 metais. Baigęs politikos mokslus Karakaso universitete, du dešimtmečius vadovavo Venesuelos politinį, visuomeninį ir religinį gyvenimą apžvelgiančio jėzuitų žurnalo SIC redakcijai; dėstė Venesuelos katalikų universitete, Karakaso valstybiniame universitete ir Vašingtono Džordžtauno (Georgetown) universitete. Pastaruosius metus buvo Jėzaus Draugijos vyresniojo patarėjas Romoje.

Praėjusios savaitės penktadienį priešpiet naują Jėzaus Draugijos vadovą išrinkusiame balsavime dalyvavo 212 rinkėjų, atstovaujančių beveik 17 tūkst. jėzuitų visame pasaulyje iš 66 kraštų. Tarp rinkėjų buvo Lietuvos ir Latvijos provincijos vadovas t. Gintaras Vitkus SJ. Nors balsuodami ir reikšdami savo pastabas kitais klausimais generalinėje kongregacijoje dalyvaujantys visų provincijų atstovai naudoja kiekvienam rinkėjui įteiktus specialius planšetinius kompiuterius, naujojo vadovo rinkimai vyko laikantis paties šv. Ignaco Lojolos prieš penkis šimtmečius duotų nurodymų ir buvo naudojami popieriniai balsavimo biuleteniai. Vienoje lapo pusėje parašyta: „Prisiek Viešpačiui, kad balsuoji už tą, apie kurį galvoji esant tinkamiausiu eiti šias pareigas“ ir palikta viena balsuojančiojo parašui; kitoje pusėje rašomas vardas to, už kurį balsuojama.

Jėzuitai, kartu su visų vienuolių duodamais skaistumo, neturto ir klusnumo įžadais duoda ir ketvirtąjį – ypatingo klusnumo popiežiui – įžadą. Dėl to ir vos išrinkus naują Jėzaus Draugijos generalinį vyresnįjį, su balsavimo rezultatais pirmiausia supažindinamas popiežius. T. A. Sosa SJ yra pirmasis Jėzaus Draugijos vadovas išrinktas Visuotinei Bažnyčiai vadovaujant popiežiui jėzuitui. Rinkėjų šv. Mišioms prie Vatikano bazilikos Šv. Petro altoriaus vadovavo vyriausias iš rinkėjų filipinietis 76 metų t. Bienvenidas Nebresas (Bienvenido Nebres) SJ.

Pagal Vatikano radiją

Daugiau apie Jėzuitų Generalinę kongregaciją ir susitikimą su popiežiumi Pranciškumi skaitykite „XXI amžiuje“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija