Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2016 m. spalio 21 d., Nr. 20 (263)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Popiežius Pranciškus paskelbė septynis naujus šventuosius

Spalio 16-osios, sekmadienio, rytą kanonizavimo šv. Mišiose po atviru dangumi Šv. Petro aikštėje dalyvavo dešimtys tūkstančių tikinčiųjų iš viso pasaulio, oficialios valstybių, vyskupijų ir skaitlingos vienuolinių kongregacijų delegacijos.

Septyni nauji šventieji – viena moteris ir šeši vyrai, iš jų du kankiniai, iš kurių vienas paauglys, vienuolijos broliukas, trys kunigai ir vyskupas, – skleidė šventumą gyvenimo pavyzdžiu, tikėjimo liudijimu, Bažnyčios ir žmonių meile, ypač vargstančiųjų, kartais iki kraujo praliejimo. Tai – Švč. Trejybės Elžbieta Kates (Catez, 1880–1906) ir Saliamonas Leklerkas (Leclerq, 1745–1792) iš Prancūzijos, Juozapas Sančesas del Rio (Sanchez del Rio, 1913–1928) iš Meksikos, Emanuelis Gonzalesas Garsija (Gonzalez Garcia, 1877–1940) iš Ispanijos, Liudvikas Pavoni (1784–1849) ir Alfonsas Marija Fusko (Fusco, 1839 1910) iš Italijos, Juozapas Rožinio Gabrielius Bročeras (Brochero, 1840–1914) iš Argentinos.

„Šių šviesių liudytojų pavyzdys ir užtarimas tepalaiko visų įsipareigojimus darbo ir tarnystės sferose, vardan Bažnyčios ir pilietinės visuomenės gerovės“, – sakė popiežius Pranciškus dėkodamas visiems apeigų dalyviams iš viso pasaulio, ypač oficialioms delegacijoms iš Argentinos, Ispanijos, Prancūzijos, Italijos ir Meksikos.

Apeigų pradžioje į popiežių visos Bažnyčios vardu kreipėsi kardinolas Andželas Amatas (Angelo Amato), prašydamas paskelbti palaimintuosius šventaisiais ir tikinčiųjų asamblėjai perskaitė trumpas visų septynių palaimintųjų biografijas. Asamblėjai su choru sugiedojus Visų Šventųjų litaniją, popiežius perskaitė formulę, skelbiančią šventaisiais Saliamoną Leklerką, Juozapą Sančesą del Rio, Emanuelį Gonzalesą Garsiją, Liudviką Pavonį, Alfonsą Mariją Fuską, Juozapą Rožinio Gabrielių Bročerą ir Švč. Trejybės Elžbietą Kates.

Vatikano radijas

Daugiau apie kanonizavimo iškilmes skaitykite „XXI amžiuje“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija