Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2016 m. spalio 21 d., Nr. 20 (263)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Kun. Antano Saulaičio SJ krikščioniškų atviručių kolekcijos paroda

Kun. Antanas Saulaitis SJ

Parodos „Senis, sakalas
ir karys“ paveikslėlis

Spalio 16 dieną Vilniaus Šventų Jonų bažnyčioje atidaryta paroda „Senis, sakalas ir karys“. Joje pristatoma kun. Antano Saulaičio SJ ir jo bičiulių – pasaulio misionierių – surinkta ir išsaugota įvairių pasaulio tautų krikščioniškų atviručių kolekcija. Paroda skiriama tarptautinei Misionierių dienai.

„Pasaulis daug platesnis, spalvingesnis nei dažnai įsivaizduojame. Dievo auką vardan žmonijos Šiaurės Amerikos čiabuviai ar pietų Indijos gyventojai įsivaizduoja kitaip nei mes – tai tikrai neprimena lietuviams įprasto rūpintojėlio. Du tūkstantmečius krikščionybė gyvena įvairiausiose kultūrose. Evangelija – Geroji Naujiena – priimama ir išreiškiama sociokultūrinėje aplinkoje suprantamais simboliais, apeigomis, pamaldumais. Atvirukai liudija įvairovę visuotinėje Kristaus Bažnyčioje – tą patį Kristų, Bažnyčią, tikėjimą ir gyvenimo vertybes“, – apie parodoje pristatomą kolekciją pasakojo kun. Antanas Saulaitis SJ.

„Senis, sakalas ir karys“ yra tik maža dalis visos kun. A. Saulaičio SJ kolekcijos. „Misijų stotele“ vadinamą didžiąją kolekciją sudaro per 2500 daiktų, spaudinių, knygų ir audio-video eksponatų apie įvairias kultūras ir religijas bei lietuvių misionierių veiklą visame pasaulyje. Ją surinko kun. A. Saulaitis ir jo bičiuliai nuo 1968 metų iki šių dienų.

Ši paroda – pirmasis žingsnis pristatant „Misijų stotelę“ Lietuvos visuomenei. „Ateityje ši kolekcija galėtų tapti priemone ugdymui ir turėti vietą – namus, kur vaikai ateitų susipažinti, patirti, žaisti, o tyrinėtojai – mokslininkai – galėtų naudotis reta moksline literatūra. Sukaupta mokslinė medžiaga ypač naudinga antropologijos, istorijos studentams, religijos ir kultūros tyrinėtojams“, – apie ateities planus ir kolekcijos pritaikymą atviresniam naudojimui pasakojo parodos organizatoriai.

Paroda Vilniaus Šv. Jonų bažnyčioje (Šv. Jono g. 12, Vilnius) veiks iki gruodžio 11 dienos.

Eglė Andrejevaitė-Kvedarienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija