Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2016 m. lapkričio 18 d., Nr. 22 (265)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Broliai pranciškonai skelbia prakartėlių konkursą

Mažesnieji broliai pranciškonai skelbia prakartėlių konkursą „Pasitikim kūdikėlį Jėzų su šv. Pranciškumi“ ir kviečia lapkričio 14 – gruodžio 15 dienomis pristatyti jas į pranciškoniškas Lietuvos parapijas bei vienuolynus. Pirmą kartą organizuojamo pranciškoniško prakartėlių konkurso tikslas – Advento metu suburti šeimą kartu apmąstyti šventų Kalėdų slėpinį – Dievo įsikūnijimą ir gimimą Betliejaus tvartelyje – bei paskatinti pasigaminti prakartėlę patiems.

Tokią prakartėlę, kokią žinome dabar, pirmą kartą 1223 metais sugalvojo šventasis Pranciškus Asyžietis. Ruošdamasis švęsti Kalėdas Grečio gyvenvietėje, jis paprašė, kad netoliese aptiktoje oloje būtų atkartota Jėzaus gimimo scena – padėta šieno, atvesti jautis ir asilas, atneštas žaislinis kūdikis – ir ten būtų aukojamos šv. Mišios. Netrukus prakartėlių tradicija išplito po visą pasaulį.

„Pranciškus troško pamatyti, atkartoti ir parodyti žmonėms įsikūnijusį Dievą, – sako konkurso iniciatorius, Mažesniųjų brolių ordino Lietuvos Šv. Kazimiero provincijos ministras br. Algirdas Malakauskis OFM. – Kaip šv. Pranciškaus biografijoje rašo Tomas Celanietis, „toks regėjimas buvo pačiu laiku, nes daugelis žmonių apie kūdikėlį Jėzų jau buvo užmiršę, tačiau, malonei veikiant, jo tarno Pranciškaus jis buvo prikeltas ir daugiau niekad neužmirštas“. Šiandien kaip šv. Pranciškaus laikais yra labai panaši situacija. Kalėdų šventė visame pasaulyje švenčiama labai plačiai, bet kuo toliau, tuo labiau išsitrina jos esmė, ji pradedama vadinti „sezonine švente“. Prakartėlių gamyba namuose, kai ją drauge ruošia tėveliai ir vaikai, turėtų pasitarnauti tam, kad būtų atgaivinta pati svarbiausia Šv. Kalėdų žinia, jog Kalėdos yra Dievo gimimo Žemėje šventė“.

Nuo gruodžio 18 dienos iki Šv. Kalėdų konkursinės prakartėlės bus eksponuojamos vietinėse pranciškonų bendruomenėse ir parapijose (Vilniuje, Kaune, Kretingoje, Klaipėdoje, Pakutuvėnuose ir Kryžių kalne), o iki gruodžio 26 dienos vyks rinkimai ir bus išrenkamos trys gražiausios. Prakartėlės laureatės keliaus į Vilniaus Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčią (Maironio g. 10), o gruodžio 30 dieną (per Šventosios Šeimos šventę) bus atidaryta gražiausiųjų konkursinių prakartėlių paroda ir veiks iki sausio 8 dienos, Trijų Karalių iškilmės. Tada specialiai sudaryta komisija paskelbs konkurso nugalėtoją bei kitas nominacijas laimėjusias prakartėles. Pagrindinis konkurso prizas – Neapolyje (Italijoje) pagaminta tradicinė prakartėlė.

Konkursą organizuoja Mažesniųjų brolių ordino Lietuvos Šv. Kazimiero provincija.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija