Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2016 m. gruodžio 2 d., Nr. 23 (266)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

„Todėl budėkite, nes nežinote, kurią dieną ateis jūsų Viešpats“ (Mt 24, 42)

Pradedame Advento metą, kuris yra dvasinės piligrimystės laikas apmąstant savo asmeninį santykį su Dievu ir su artimu. Tai – Viešpaties atėjimo metas trejopu būdu: praeitimi, kai Kristus atėjo prieš du tūkstančius metų į mūsų pasaulį Betliejaus tvartelyje, dabartimi, kai nuolat ir pastoviai išgyvename Kalėdų stebuklą, ir ateitimi, jos dvasine intriga – antru Kristaus atėjimu. Aiškiau tariant, esame tarp dviejų dvasinių priekalų: jau įvykusio Kristaus atėjimo prieš du tūkstančius metų ir laukiamo antro atėjimo, kai viskas bus perkeista ir visos šio pasaulio paslaptys atskleistos. Antrasis Kristaus atėjimas daugeliui Jo mažosios kaimenės narių reiškia tikrą ir neabejotiną tiesos pergalę, nes šiame gyvenime dažnai nepelnytai triumfuoja ir melas, ir neteisybė. Toks dažnas kiekvieno iš mūsų palydovas yra apgaulė ir netikrumas. Kai Kristus pasirodys antrą kartą, tikime, kad tiesa ir meilė apkabins kiekvieną, kas kliovėsi gyvenimo audrų gelmės kovoje vien Viešpačiu ir Jo mokymo šviesa bei niekur nenuklydo, nepasikliovė piktojo žabangais ir pažadais; neieškojo lengvų, tačiau kreivų takelių dvasiniame savo gyvenimo kelyje.

Taigi, kas yra Adventas katalikui ir krikščioniui? Iš dalies padės mums atsakyti į šį klausimą Buda. Kartą žmogus atėjo pas Budą ir paklausė: „Ar tu esi Dievas?“ Jis atsakė, kad ne. Tada sekė klausimas, ar jis esąs angelas? Ir vėl neigiamas atsakas. „O gal tu esi pranašas?“ – vėl teiraujasi žmogus. Budos atsakas: „Ne!“ „Tai kas tu tada?“ – vėl klausė jo žmogus. Tada Buda jam atsakė: „Aš esu atbudęs žmogus“. Sidharta Gautama (apie 560 – 480 m. pr. Kristų) gavo Budos vardą (Buddha sanskrito kalba reiškia „atbudęs, praregėjęs, nušvitęs“).

Deja, daugelis iš mūsų, nors esame pakrikštyti ir priėmę visus būtinus dvasiniam gyvenimui sakramentus, gyvename lyg apsnūdę. Kažkur į kažką žvelgiame, bet nieko nematome. Elgiamės viešame gyvenime taip, lyg dvasinės mūsų gyvenimo akys būtų aptrauktos dvasine migla. Advento metas – kaip tik laikas pabusti ir gyventi pilnavertį gyvenimą su Kristumi ir Jo Evangelija.

Kun. Egidijus ARNAŠIUS

Airija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija