Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2016 m. gruodžio 2 d., Nr. 23 (266)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Lietuvos vyskupų posėdyje

Lapkričio 21–22 dienomis Vilniuje vyko plenarinis Lietuvos Vyskupų Konferencijos posėdis. Jame dalyvavo arkivyskupai Gintaras Grušas, Lionginas Virbalas, Sigitas Tamkevičius, Pedras Lopesas Kvintana (Pedro López Quintana), vyskupai Eugenijus Bartulis, Jonas Boruta, Jonas Ivanauskas, Kęstutis Kėvalas, Rimantas Norvila, Arūnas Poniškaitis, Linas Vodopjanovas.

Lietuvos vyskupus pasveikino Apaštalinis Nuncijus Lietuvai arkivysk. P. Lopesas Kvintana ir pristatė lapkričio 21 dieną paskelbtą popiežiaus Pranciškaus apaštalinį laišką Misericordia et misera.

Posėdyje daug dėmesio skirta Lietuvos Carito restruktūrizacijos klausimams. Apie įvairius Europos šalių Carito veikimo modelius, aspektus, iššūkius, su kuriais susiduriama, Lietuvos ganytojams išsamiai papasakojo iš Vatikano atvykęs Popiežiškosios tarybos Cor unum atstovas mons. Segundas Techadas Munjosas (Segundo Tejado Muńoz). Svečias gerai įvertino naujų Lietuvos Carito statutų projektą, kuriame atsižvelgta į tarybos Cor unum pastabas ir patikslinimus.

Vyskupai patvirtino lietuviškąjį tekstų Krikščionių vienybės savaitei, švenčiamai kasmet sausį, vertimą. Kiekviena vyskupija galės šiuos tekstus pritaikyti savo renginiams. Į savo veiklą atnaujinančio Baltijos jūros regiono krikščionių bažnyčių atstovų tinklo Theobalt renginį Lenkijoje, Ščecine, deleguojamas kun. Kęstutis Rugevičius.

Atsiliepdami į Šventojo Tėvo kvietimą kiekvienoje šalyje įsteigti Maldos už seksualinės prievartos aukas dieną, vyskupai nutarė Lietuvoje už tikinčiųjų ir netikinčiųjų padarytų nusikaltimų aukas melstis Viešpaties Kančios (penktąjį Gavėnios) sekmadienį. Visi tikintieji ir geros valios žmonės kviečiami jungtis į maldą už tuos, kurie darbovietėse, mokyklose, religinėse institucijose ir kitur tapo šio baisaus, pasaulėžiūros ribų nepaisančio nusikaltimo aukomis.

Pristatyta Carito veikla pabėgėlių integracijos srityje. Vyskupai patvirtino kunigų, 2017–2018 metais išleidžiamų į studijas Romos universitetuose, sąrašą.

Nauju nacionaliniu delegatu universitetinei sielovadai išrinktas kun. Petras Pich. Pritarta antrai trejų metų kadencijai į Lietuvos policijos kapeliono pareigas siūlyti kun. Algirdą Toliatą, o į atstovo Lietuvos radijo ir televizijos komisijoje – Vincentą Vobolevičių. Į 2017 m. kovo 28–31 d. Barselonoje vyksiantį CCEE kongresą, skirtą jaunimo dvasinio palydėjimo klausimams, deleguoti vysk. A. Poniškaitis, vysk. K. Kėvalas, mons. R. Gudlinkis, kun. P. Pich ir Lietuvos katechetikos centro specialistė A. Pinigienė.

Vyskupai pasidalino patirtimi ir idėjomis, kilusiomis dalyvaujant tarptautiniuose renginiuose. Išklausyta išsami LVK delegato užsienio sielovadai prel. Edmundo Putrimo informacija, svarstyti kiti liturginiai, teisiniai ir ūkiniai klausimai.

Kitas Lietuvos Vyskupų Konferencijos posėdis vyks 2017 m. sausio 9 d. Kaune.

Lietuvos Vyskupų Konferencijos sekretoriatas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija