"XXI amžiaus" priedas apie pasaulio krikščionis, 2003 m. liepos 18 d., Nr. 5 (14)

PRIEDAI









ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai

Popiežius gyvena savo vasaros rezidencijoje

Atostogaujantis Popiežius žvelgia pro savo vasaros rezidencijos langą

Nuo liepos 10 dienos popiežius Jonas Paulius II gyvena savo vasaros rezidencijoje Kastelgandolfo rūmuose. Popiežių užmiesčio rezidencija šie rūmai tapo XVII a. pradžioje. Tačiau iš pradžių ne kiekvieną vasarą buvo persikeliama į Kastelgandolfo rūmus. Anais laikais, kaip žinoma, popiežiai valdė didoką valstybę, užimančią maždaug ketvirtadalį Italijos teritorijos, tad rūmų ir rezidencijų netrūko. Pavyzdžiui, dabartinė Italijos prezidentūra, Romos mieste esantys Kvirinalo rūmai, iki Antrojo pasaulinio karo pabaigos buvusi Italijos karalių rezidencija, irgi buvo pastatyti kaip popiežiaus ir jo dvaro rūmai, į kuriuos iš pradžių popiežiai persikeldavę gyventi tik vasarą, o kai kurių pontifikatų metu šie rūmai būdavę nuolatinė popiežiaus gyvenimo vieta. Kvirinalo kalva rūmų statybai buvo parinkta dėl to, kad tai viena aukščiausių Romos miesto vietų ir šiuose rūmuose buvo maloniau leisti karštus vasaros mėnesius negu žemiau plytinčiame tvankiame mieste.


Šventojo Sosto diplomato auksinis jubiliejus
Kardinolas K.Bafilė paminėjo 100-ąjį gimtadienį

Šimtametis kardinolas Koradas Bafilė

Amžiumi vyriausiam iš dabar gyvenančių Kardinolų kolegijos narių italui kardinolui Koradui Bafilei liepos 4 dieną sukako 100 metų. Kaip tik tą dieną garbingo jubiliejaus sulaukusį kardinolą drauge su giminėmis ir draugais audiencijoje priėmė ir pasveikino popiežius Jonas Paulius II. Kiek anksčiau jam pasiųstame laiške Šventasis Tėvas aukštai įvertino jubiliato Bažnyčios hierarcho nuveiktus darbus ir padėkojo už ištikimą tarnystę Dievui ir artimą bendradarbiavimą su apaštalo šv. Petro įpėdiniais.
Padėkos laiške kardinolui K.Bafilei, kuris ilgus dešimtmečius dirbo Šventojo Sosto diplomatijos baruose, vėliau vadovavo Šventųjų skelbimo kongregacijai, popiežius Jonas Paulius II pripažino, kad šioje veikloje jubiliatas pasirodė kaip „dosnus ir kompetentingas jo ir jo pirmtakų bendradarbis“. „Aš ypač norėčiau pabrėžti tuos dvasinius įsitikinimus, kurie visada vadovavo jūsų veiksmams“, - rašė Popiežius, kartu pastebėdamas kardinolo K.Bafilės „apaštalinį ir kunigišką uolumą“, parodytą ilgo gyvenimo kelyje.


Mirė Irako chaldėjų patriarchas

Babilono chaldėjų katalikų patriarchas Rafaelis I Bidavidas

Libano sostinėje Beirute liepos 8 dieną mirė Irako krikščionių daugumos dvasinis vadovas Babilono chaldėjų katalikų patriarchas Rafaelis I Bidavidas. Kaip nurodė misijų žinių agentūra „Fides“, jau kelis pastaruosius mėnesius 81 metų patriarchas Bidavidas buvo gydomas Beiruto ligoninėje, ir jo sveikata nuolat silpnėjo.
Chaldėjų patriarchatui pasiųstoje užuojautos telegramoje popiežius Jonas Paulius II išreiškė savo artumą visiems šios su Roma vienybėje esančios Rytų krikščionių bendruomenės tikintiesiems. „Tegul gailestingasis Dievas mirusiojo, kuris tiek metų tarnavo Chaldėjų Katalikų Bažnyčiai kaip kunigas, vyskupas ir patriarchas, sielą priima į savo amžinąją šviesą ir ramybę“, - rašė Šventasis Tėvas.
Gimęs 1922 metais Irako šiauriniame Masulo mieste, būsimasis patriarchas dar vienuolikmetis įstojo į vietos mažąją seminariją. Vėliau teologiją ir filosofiją studijavo Romoje, kur ir buvo įšventintas kunigu. 1947 metais sugrįžęs į Mosulą, dirbo vietos tikinčiųjų sielovadoje, buvo seminarijos profesoriumi ir rektoriumi. 1956 metais buvo paskirtas Kirkuko vyskupijos patriarchaliniu vikaru, o 1957-aisiais – Amadijos chaldėjų vyskupu. Būdamas tik 35 metų, tuomet jis buvo jauniausias vyskupas pasaulyje.


Naujojo Irkutsko vyskupo inauguracija

„Ubi episcopus – ibi Eccelesia“ (lot. „Kur vyskupas - ten Bažnyčia“), - šiais šv. Ignaco Antijochiečio žodžiais Rusijos vyskupų konferencijos pirmininkas Maskvos arkivyskupas Tadeušas Kondrusievičius sveikino naująjį Irkutsko vyskupą Kirilą Klimovičių birželio 15 dieną vykusiose jo inauguracijos iškilmėse Irkutsko Švč. Mergelės Marijos Nekaltosios Širdies katedroje. Naujasis katalikų vyskupas Irkutsko Šv. Juozapo diecezijai popiežiaus Jono Pauliaus II paskirtas balandžio 19 dieną vietoje Rusijos valdžios be jokio paaiškinimo prieš metus ištremto ankstesnio ganytojo Ježio Mazuro, kuris Šventojo Tėvo sprendimu buvo paskirtas vadovauti Lenkijos Elko vyskupijai.


Apie migrantų ir keliautojų sielovadą

Vengrijos sostinėje Budapešte vyko Popiežinės migrantų ir keliautojų sielovados tarybos surengtas tarptautinis suvažiavimas, skirtas čigonams – Bažnyčios pašaukimui globoti šią klajoklių tautą, rūpintis sielovada ir įvairiomis socialinėmis problemomis. Suvažiavimui pirmininkavo Popiežinės migrantų ir keliautojų sielovados tarybos pirmininkas arkivyskupas Stephen Fumio Hamao. Dėl klajokliško gyvenimo būdo čigonų tauta labai dažnai nesuprantama, niekinama: čigonų šalinamasi, jiems verčiama kaltė dėl įvairių nebūtų dalykų.


Uždraustos katalikų knygos

Malaizijos vidaus reikalų ministras paskelbė katalikų teologijos veikalus draudžiamomis knygomis todėl, kad, kai šioje šalyje kalbama apie Dievą, yra pasitelkiamas ir vartojamas žodis Alachas. Pagal 1984 metais Malaizijoje priimtą įstatymą kitoms religijoms draudžiama vartoti kai kuriuos musulmonų terminus. 53 procentai Malaizijos gyventojų yra musulmonai. Krikščionių mažumos bendruomenei priklauso apie 6 procentai gyventojų. Ministerijos uždrausti katalikų veikalai buvo išleisti dviem oficialiomis Malaizijos kalbomis - bahasa Malaysia ir bahasa Indonesia. Pasak Vidaus reikalų ministerijos pareigūno, veikalai yra kenksmingi viešajai tvarkai. Rytų Malaizijos krikščionių daugumos Saravako valstijoje kurį laiką buvo uždraustas Šventojo Rašto vertimas į vietinę ibanų kalbą. Šis draudimas buvo atšauktas, Malaizijos vyskupų konferencijai užtarus Saravako čiabuvių katalikų bendruomenę. Visos draudžiamos knygos yra jėzuitų leidyklos „Penerbit Kanisius“ išleistos Indonezijoje.


Pradėtos Vidurio Europos katalikų dienos

Šv. Steponui dedikuotoje Austrijos sostinės Vienos katedroje kardinolo Christofo Šionborno aukotomis šv. Mišiomis buvo pradėtos Vidurio Europos katalikų dienos. Tai ištisus metus, iki 2004-ųjų gegužės pabaigos, vyksiantis įvairių iniciatyvų ciklas, kuriame dalyvauja aštuonių Vidurio Europos šalių – Austrijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Čekijos, Kroatijos, Lenkijos, Slovakijos, Slovėnijos ir Vengrijos vietinės Bažnyčios ir katalikų organizacijos.


Stokholmo vyskupijai – 50 metų

Švedijos sostinės Stokholmo vyskupija, įkurta 1953 m. birželio 29-ąją, švenčia 50 metų sukaktį. Šia proga Stokholmo vyskupas Anders Arborelius sostinės Katedros aikštėje kreipėsi į iš įvairių šalies vietų suvažiavusius tikinčiuosius katalikus, kurių dauguma – imigrantai arba imigrantų vaikai. “Svarbiausias uždavinys mūsų vietinei Bažnyčiai yra platinti vienybę tarp katalikų iš skirtingų tautinių grupių, - kalbėjo vyskupas. – Pastaraisiais metais labai išaugo įvairių Rytų apeigų katalikų skaičius, ypač padaugėjo iš Irako atvykusių chaldėjų katalikų


Krikščionių pašaukimas islamo pasaulyje

„Būsite mano liudytojai Džibutyje“- taip pavadintu apaštaliniu laišku į savo negausius tikinčiuosius kreipiasi vienos mažiausių Afrikos valstybių vyskupas Džordžis Bertinas. Džibutis yra tarp Etiopijos ir Eritrėjos, Afrikos Kyšulio regione, žemyno šiaurės Rytuose prie Adeno įlankos ir Raudonosios jūros. Džibutis turi kiek daugiau nei pusę milijono gyventojų, iš kurių beveik visi yra musulmonai, o katalikai ir kiti krikščionys sudaro mažumos bendruomenes. Tad Džibučio ganytojo, iš Paduvos kilusio pranciškono, vyskupo Bertino apaštalinis laiškas yra skirtas trylikai tūkstančių katalikų, iš kurių, kaip rašo laiške ganytojas, didžioji dauguma yra žmonės, tik laikinai apsigyvenantys Džibutyje.


Tarpreliginė diena Bangladešo sostinėje

Birželio pabaigoje Bangladešo sostinėje Dakoje vyko tarpreliginė diena, į kurią Bangladešo „Caritas“ pakvietė visų šiame krašte praktikuojamų religijų atstovus: krikščionis, budistus, induistus ir musulmonus. Susitikimas padėjo skirtingų religijų atstovams atnaujinti santykius ir dialogą. Visi vienbalsiai nutarė, kad nuoširdi malda ir religinės praktikos padeda išvengti smurto ir prievartos. Problemos ir nesutarimai kyla tada, kai religiją bandoma pajungti kitokiems tikslams, taip pat ir politiniams pasiekti. Religijos negali skatinti neapykantos ir smurto, religijos turi būti taikaus sambūvio tarp žmonių pagrindas.


Europos parapijų kolokviumas

Friburge, Šveicarijoje, vyko Europos parapijų kolokviumas. Tai buvo keliolikos Europos šalių katalikiškų parapijų atstovų susitikimas, kuriame buvo kalbama apie parapijos, kaip pamatinio bažnytinės struktūros organizacinio vieneto, vaidmenį ir uždavinius dabartiniais laikais. Kaip žinoma, po II Vatikano Susirinkimo visoje Katalikų Bažnyčioje prasidėjo įvairių katalikiškų judėjimų ir bendruomenių atgimimas. Šios bendruomenės ne visada organizuotos teritoriniu principu. Būta net aiškinimų, kad su teritorija susieta parapija naujame Bažnyčios gyvenime tėra tik atgyvena. Vis dėlto parapinė teritorinė Bažnyčios organizacija ne tik nėra atgyvenusi, bet ji yra vienintelė sielovados struktūrinį vientisumą garantuojanti forma. Nėra jokio prieštaravimo tarp parapijų sėslumo ir naujų bendruomenių judrumo. Abi krikščioniškojo veikimo formos yra reikalingos ir būtinos, abi turi būti darniai suderintos vienoje Bažnyčios vykdomoje evangelizavimo misijoje.


Išleistas vaikų knygų iliustracijų katalogas

Italijos knygynuose ką tik pasirodė Paduvos vyskupijos ir “Messaggero di S. Antonio” leidyklos išleistas leidinys “Šventumo spalvos vaikų knygų iliustracijose”. Spalvingas ir gausiai iliustruotas veikalas yra ta pačia tema Paduvoje 2002 metais surengtos ir nuo tada po pasaulį keliaujančios parodos katalogas. Veikale sakralines temas vaikams skirtuose paveiksluose pristato žinomiausi vaikų knygų iliustruotojai iš Europos, taip pat ir iš Lietuvos. Beveik 200 puslapių kataloge yra per 400 iliustracijų. Abėcėline tvarka pristatomi 43 vaikų knygų iliustruotojai iš 20 kraštų atstovauja skirtingoms kultūroms ir tikėjimams. Tarp dailininkų – Lietuvoje garsūs vaikų knygų iliustruotojai Leonardas Gutauskas ir Irena Žviliuvienė. Tarptautinė paroda išbuvo Paduvos vyskupijos muziejuje beveik tris mėnesius, nuo 2002 m. kovo 24 d. iki šių metų birželio 16 d. Po to paroda buvo rodoma Toronte Pasaulinės jaunimo dienos proga, kitur Kanadoje ir Jungtinėse Valstijose, o paskui “grįžo” į Europą. Gegužės 5 - 10 dienomis paroda eksponuota Sicilijos mieste Katanijoje, Vyskupijos muziejuje.


Nepraraskime lotynų kalbos

Lotynų kalba dar nemirusi, tačiau ir Bažnyčioje, kur dar neseniai lotynų kalba natūraliai viešpatavo, šiandien ji jau gerokai primiršta. Taip konstatuoja autoriai Romoje šiomis dienomis pristatytos knygos “Lotynų kalba ir krikščionys”, kurioje apžvelgiamas šios senosios kalbos vaidmuo krikščioniškoje Vakarų tradicijoje ir jos įtakos silpnėjimas bei nykimas pastaraisiais dešimtmečiais. Knygos pristatyme tarp kitų dalyvavo Katalikiškųjų studijų kongregacijos prefektas kardinolas Zenonas Grocholevskis, kuris šia proga savo svarstymus apie lotynų kalbos vaidmenį trumpai papasakojo Vatikano radijui.


Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija