„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2003 rugsėjis, Nr.7 (16)

PRIEDAI


Prasmingi Popiežiaus patarimai
Slovakijos katalikams

Mindaugas BUIKA

Semtis stiprybės iš krikščioniškosios istorijos paveldo

Šventasis Tėvas Jonas Paulius II
sekmadienį aukojo šv.Mišias Bratislavoje

Pradėdamas rugsėjo 11-14 dienomis vykusį apaštalinį vizitą Slovakijoje popiežius Jonas Paulius II jau pirmojoje savo kalboje atidavė pagarbą vietos tikinčiųjų nuopelnams buvusių komunistinių persekiojimų akivaizdoje ir perspėjo dėl galimų pavojų, jeigu naujoji Europos vienybė remsis vien tik ekonominiais interesais. „Mano brangieji, kuriant naująjį Europos identitetą prisidėkite savo turtinga krikščioniška tradicija“, - per iškilmingą sutikimą Slovakijos sostinės Bratislavos oro uoste sakė jis slovakams, besirengiantiems 2004 metais kartu su kitomis pokomunistinėmis šalimis įsijungti į Europos Sąjungą.

„Dėkoju Viešpačiui, kad leido man šiandien trečią kartą atvykti į brangią Slovakijos žemę, - kalbėjo Šventasis Tėvas, atsakydamas į valstybės prezidento Rudolfo Šusterio sveikinimo kalbą. - Aš atvykau kaip Evangelijos piligrimas, nešantis taikos ir vilties sveikinimus visiems“. Popiežius slovakiškai perskaitė tik savo kalbos pradžią, o likusią jos dalį skaitė pagalbininkas slovakų kunigas, dirbantis Vatikano valstybės sekretoriate. Ir kitais atvejais Jonas Paulius II dažnai nebaigdavo savo kalbos skaityti pats, pasitelkdavo į pagalbą kitą asmenį, tačiau dabar taip pirmą kartą atsitiko jo iškilmingo sutikimo ceremonijoje.


Artėjant popiežiaus Jono Pauliaus II
pontifikato 25-mečiui

Atostogaujantis popiežius Jonas Paulius
II per visuotinę audienciją
laimina jaunas lenkaites
tradicine tautiška apranga

EPA-ELTA nuotrauka

Po kelionės į Slovakiją Jonas Paulius II dar trumpam grįžo į vasaros rezidenciją Kastelgandolfe, o gyventi į Vatikaną persikels tik pačioje rugsėjo pabaigoje.

Spalio pradžioje, jau grįžęs į Vatikaną, Šventasis Tėvas iškilmingai skelbs tris naujus šventuosius. Spalio 5-osios, sekmadienio, rytą Jonas Paulius II Vatikano Šv. Petro aikštėje aukos šv. Mišias, kurių metu bus kanonizuoti trys garsūs misionieriai – XIX amžiuje gyvenęs italas vyskupas Danielis Kombonis, įkūręs labai veiklias Afrikos misionierių vyrų ir moterų vienuolines kongregacijas, kurių nariai, pagal įkūrėjo pavardę, vadinami komboniečiais, taip pat Dievo Žodžio kongregacijos, Verbitų, įkūrėjas kunigas Arnoldas Jansenas ir šiai ongregacijai priklausęs Kinijos misionierius kunigas Jozefas Frainademetzas.
Spalio 7-ąją numatyta trumpa Popiežiaus apaštalinė kelionė į Italijos pietuose esančios Pompėjos Marijos Rožinio Karalienės šventovę. Tai bus Rožinio metų piligrimystė į Italijoje ir už jos ribų plačiai žinomą šventovę, dedikuotą būtent Rožinio Mergelei Marijai.


Nuvertus prezidentą Bisau Gvinėjos
pereinamajai Tarybai vadovaus vyskupas

Bisau Gvinėjos kariai patruliuoja
s ostinės Bisau gatvėse


EPA-ELTA nuotrauka

Sekmadienį Bisau Gvinėjoje įvykdytas karinis perversmas. Naudodamasi visuotiniu nepasitenkinimu prezidento politika, Bisau Gvinėjos armija rugsėjo 14-ąją be kraujo praliejimo įvykdė valstybės perversmą. Suėmus prezidentą Kumba Jalą, generalinio štabo viršininkas generolas Verisimas Koreira Seabrė paskelbė prisiimąs atsakomybę už šalį ir pasiskelbė prezidentu ad interim. Iš karto buvo įvesta visą parą galiojanti komendanto valanda, o sostinės Bisau gatvėse patruliuoja ginkluoti kariuomenės būriai. Beje, komendanto valanda jau atšaukta, nes sostinės gyventojai labai ramiai, netgi palankiai sutiko žinią apie įvykusį perversmą. Nuo 2000 metų tai buvo jau trečias bandymas įvykdyti karinį perversmą ir šįkart, atrodo, pavykęs.


Sugrįžimas iš pragaro

Valentinas Salvoldis

1
Tėvas Aleksis Korogoche

Į Italiją po daugelio Afrikos lūšnynuose praleistų metų sugrįžo „skandalingasis” mėnraščio „Nigrizia“ eksdirektorius. Kokį rojų jis atrado tame pragare? Ar pats piečiausias pasaulio kraštas turi ką pasakyti turtingajai pasaulio šiaurei, kur, kaip tvirtinama, žmonės pripažįsta krikščioniškąsias vertybes? Misionierius susumuoja savo patirtį ir grįžta provokuoti Vakarų...

Po trylikos Kenijoje praleistų metų tėvas Aleksis Zanotelis grįžo į Italiją. O kol jis dar buvo Afrikoje, keliauju iš Nairobio, Korogocho lūšnynų, varganų Kenijos kalną supančių trobelių link. Atsisakau aprašinėti tai, ką matau, nes žodžiais nepajėgiu apsakyti to, ką patiriu. Grįšiu pas italus ne todėl, kad juos kaltinčiau, bet todėl, kad priminčiau jiems, ką pasakė Kristus vienam iš stebuklą patyrusių ir norėjusių su Juo pasilikti asmenų: „Grįžk pas saviškius ir papasakok jiems, kokius nuostabius darbus Dievas tavyje nuveikė”.


Vargšų ir atstumtųjų brolis

Mirė Neapolio kardinolas Koradas Ursis

Kardinolas Koradas Ursis

Rugpjūčio 29 dieną mirė 95 metų sulaukęs Neapolio (Italijos) arkivyskupas emeritas kardinolas Koradas Ursis, kuris dėl savo artimo meilės darbų buvo žmonių vadintas „vargšų ir atstumtųjų broliu“. Dabartiniam Neapolio arkivyskupui kardinolui pasiųstoje užuojautos telegramoje popiežius Jonas Paulius II (kuris kardinolą gerai pažinojo ir su juo draugavo) įvertino jį kaip „uolų ir dosnų ganytoją“. Su pasigėrėjimu prisimindamas kardinolo K.Ursio „vaisingą ir daugiaplanę apaštalinę veiklą“, Šventasis Tėvas ypač pažymėjo jo atkaklias pastangas įgyvendinant II Vatikano Susirinkimo nutarimus, taip „skatinant autentišką Bažnyčios atsinaujinimą“.


Žymiausias Afrikos Bažnyčios hierarchas

Mirė Kenijos kardinolas M.Otunga

Mindaugas BUIKA

Kardinolas Morisas Maiklas Otunga

Po ilgai trukusios ligos rugsėjo 6 dieną mirė vienas žymiausių Katalikų Bažnyčios Afrikoje hierarchų, Kenijos sostinės Nairobio arkivyskupas emeritas 80-metis kardinolas Morisas Maiklas Otunga. Dabartiniam Nairobio arkivyskupui Rafaeliui Ndingiui Mvana Nzekinė pasiųstoje užuojautos telegramoje popiežius Jonas Paulius II, pabrėžęs savo gilų liūdesį dėl kardinolo M.Otungos netekties, kartu dėkojo Dievui už Bažnyčiai suteiktas malones per ilgametę ir dosnią velionio, „kaip kunigo ir vyskupo“, tarnystę.


Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija