„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2003 gruodis, Nr.9 (18)

PRIEDAI


Baltarusijos kardinolas patyrė
komunistinių gulagų kančią

Mindaugas BUIKA

Kardinolas Kazimiežas Sviontekas

Baltarusijos sostinės Minsko katalikų arkivyskupui kardinolui Kazimiežui Sviontekui kitų metų spalį sukaks 90 metų. Jis yra seniausias pasaulyje Katalikų Bažnyčios hierarchas, kuris, nors ir sulaukęs garbingo amžiaus, vis dar eina diecezijos ordinaro pareigas. Iki šiol jo biografija mažai kam buvo žinoma, ypač gyvenimo sovietinis laikotarpis. Tačiau neseniai jo gyvieji liudijimai apie patirtus komunistinius gulagus, kuriuos jis papasakojo rugsėjį Ukrainos sostinėje Kijeve vykusiame posovietinių šalių katalikų pasauliečių suvažiavime, buvo publikuoti Rusijos katalikų periodiniame leidinyje „Sviet Evangelija“ ir Italijos katalikų laikraštyje „Avvenire“.


Mirė Etiopijos kardinolas

Kardinolas Paulius Cadua

Gruodžio 16 dieną sakydamas pamokslą Vatikano Šv. Petro bazilikoje vykusiose Etiopijos kardinolo Pauliaus Cadua laidotuvėse, popiežius Jonas Paulius II pavadino velionį tikruoju Evangelijos tarnu, ganytoju, kuris „savo gyvenimą atidavė Kristui ir Bažnyčiai“. Etiopijos sostinės Adis Abebos arkivyskupas emeritas kardinolas P.Cadua, šiai diecezijai vadovavęs daugiau kaip du dešimtmečius, mirė Romoje gruodžio 11 dieną, sulaukęs 82 metų amžiaus. Šventasis Tėvas homilijoje pažymėjo, kad velionio kardinolo šventumas darė didelį įspūdį aplinkiniams ir Dievo tauta lieka skolinga žymiajam Afrikos Bažnyčios hierarchui už ypatingą dėmesį visiems tikintiesiems bei pastangas pagal II Vatikano Susirinkimo mokymą ugdyti pasauliečių sąmoningumą, skatinti dvasinius pašaukimus ir aktyviai bendradarbiauti su misionieriais.


Įveikęs negalią, tarnavo Bažnyčiai

A†A kun. Alfonsas Vytautas Bumbulis (1930-1997-2003)

Kunigas Alfonsas Vytautas Bumbulis

Gruodžio 6 dieną Omske (Rusija, Vakarų Sibiras), eidamas 74-uosius gyvenimo metus, mirė kunigas Alfonsas Vytautas Bumbulis.

A.Bumbulis buvo gimęs 1930 m. lapkričio 30 d. Šilutėje, žemdirbių šeimoje. Po Antrojo pasaulinio karo sovietų okupantai jo šeimą ištrėmė į Krasnojarsko kraštą. Kelerius metus teko gyventi žeminėje, kenčiant baisiuosius Sibiro žiemos šalčius. Nuo peršalimo Alfonsui išsivystė sąnarių liga, dėl ko vėliau tapo invalidu. Tremties pabaigoje Sibire jis dirbo ryšininku ir vairuotoju, o vėliau sugrįžo į Lietuvą. Dvidešimt metų Alfonsas galėjo vaikščioti tik su ramentais arba važinėti invalido vežimėliu. Dėl stipraus noro gyventi jis pagaliau galėjo atsistoti ant kojų. Pasirinkęs gydomąjį badavimą jis sugebėjo įveikti ligą ir vėl pradėjo vaikščioti.


Gvatemaloje nužudytas kunigas

Brutali žmogžudystė vėl sukrėtė Gvatemalos Bažnyčią. Gruodžio 14 dieną buvo nužudytas po šv. Mišių aukos į namus begrįžtantis kun. Chosė Marija Ruisas Furlanas, Gvatemaloje garsus žmogaus teisių gynėjas, visuomenėje žinomas kunigo Chemitos vardu. Kunigas Chemita visą sekmadienį prabuvo Gerojo Ganytojo parapijos bažnyčioje, teikė Krikšto ir Sutvirtinimo sakramentus. Gavęs žinią apie kunigo nužudymą, Gvatemalos arkivyskupas kardinolas Rodolfas Kvezada Torunas tuoj pat nuvyko į nužudymo vietą.


Kinijoje be žinios dingo vyskupas

Kinijos katalikų vyskupas po gydymo ligoninėje vėl dingo be žinios, praneša Azijos katalikų žinių agentūra UCAN. Viena žinomiausių katalikų Bažnyčios Kinijoje figūrų, 72 metų Baodingo vyskupas Su Ziminas buvo Kinijos valdžios saugumo pareigūnų suimtas prieš šešerius metus. Valdžios atstovai niekada nepranešė, kodėl suėmė vyskupą ir kur jį laiko. Tyla lydėjo vyskupo likimą nuo pirmosios suėmimo dienos - 1997 m. spalio 8-osios. Tuo tarpu lapkričio 14-ąją Baodinge pasklido žinia, jog vyskupas gydomas pagrindinėje miesto ligoninėje. Apie tai sužinoję vyskupo Su artimieji nuvyko jo lankyti lapkričio 19-ąją. Tačiau tuoj pat po trumpo artimųjų vizito saugumo pareigūnai vyskupą vėl kažkur išvežė, bet nepranešė kur.


Nuo Vilniaus iki Atlanto vandenyno ir atgal

Bronius VERTELKA

Tarp kalnų – La Saletas (Prancūzija)

Vilniaus piligrimų kelionių agentūra „Juvetura“ vasarą organizavo l8 dienų trukusią ekskursiją. Jos metu buvo nuvažiuota autobusu vienuolika tūkstančių kilometrų bei aplankytos aštuonios užsienio šalys. 48 ekskursijos dalyviai (įskaitant du vairuotojus) kelyje suvartojo 3346 litrus vandens. Jo būdavo prisipildoma trupam sustojus autobusui.


Laimingą kelionę užtikrino vairuotojai

Net ir pati pasaulyje garsiausia draudimo kompanija negali duoti garantijos, jog iš kelionės grįši sveikutėlis ir gyvas. Užtikrinti tai gali tiktai ekskursijos transporto priemonę valdantys žmonės. Tolimoje kelionėje mūsų „Neoplan“ markės autobusą pasikeisdami vairavo Česlavas Aviženis ir Mykolas Glibko. Česlavas Šalčininkuose turi įregistravęs savo įmonę. Mykolas – jo samdomas vairuotojas.


Įspūdingi metai

Šio rašinio autorius Vatikano Šv. Petro
aikštėje belaukiant susitikimo su popiežiumi
Jonu Pauliumi II

Užverčiame paskutinį 2003 metų kalendoriaus lapelį ir ne vienas susimąstome, kokie buvo tie, taip greitai į praeitį nuskubėję, metai?

Kaip pedagogas, labai džiaugiuosi, kad 2003-ieji mano gyvenime buvo patys laimingiausi ir įspūdingiausi metai. Laimingiausi, nes aš „XXI amžiaus“ laikraščio paskelbtoje loterijoje laimėjau nemokamą kelionę į Lenkiją, Čekiją, Austriją ir Italiją. Tai buvo visai netikėta ir be galo džiuginanti staigmena!

Taigi pavasarį, prieš šv. Velykas, per Didžiąją savaitę, dalyvavau piligrimų turizmo agentūros „Juvetura“ organizuotoje aštuonių dienų kelionėje po minėtąsias Europos šalis.


Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija