„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2004 rugpjūtis, Nr.2 (20)

PRIEDAI



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

 

Popiežius lankysis Lurdo Dievo
Motinos šventovėje

Mindaugas BUIKA

Lurdo apsireiškimų grota

Nekaltojo Prasidėjimo dogmos
150-metis

Šiemetinę Žolinę, Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų liturginę šventę, popiežius Jonas Paulius II sutiks Prancūzijos didžiojoje Lurdo Dievo Motinos šventovėje. Rugpjūčio 14-15 dienomis vyksianti 104-oji jo tarptautinė kelionė taip pat bus skirta paminėti Švč. Mergelės Nekaltojo Prasidėjimo dogmos paskelbimo 150-osioms metinėms. Lurde Šventasis Tėvas lankėsi dar 1983 metais jo paskelbtų Atpirkimo metų proga. Tai bus jau septintasis Jono Pauliaus II vizitas į Prancūziją. 1997 metais Paryžiuje jis vadovavo Pasaulinės jaunimo dienos susitikimui.


Popiežiaus teigimu, Olimpiada turėtų paskatinti siekti taikos

Popiežius šypsosi vaikui
per pamaldas Kastelgandolfo
vasaros rezidencijoje
EPA-ELTA nuotrauka

Sekmadienio vidudienį Kastelgandolfo vasaros rūmų kieme susitikęs su maldininkais popiežius Jonas Paulius II, be kita ko, paminėjo šią savaitę prasidėjusios XXVIII vasaros olimpines žaidynes. „Nuoširdžiai sveikinu oficialias delegacijas, tautų atstovus, atletus ir visus, kas dalyvaus Olimpiadoje. Sveikinu Atėnų miestą, atsimindamas graikų tautos nuoširdų svetingumą, kurį patyriau lankydamasis pas juos savo piligriminės kelionės apaštalo Pauliaus pėdomis metu, - sakė Šventasis Tėvas. - Nuoširdžiai linkiu, kad dabartiniame pasaulyje, slegiamame smurto ir neapykantos, olimpinės žaidynės visiems šviestų ramaus bendravimo pavyzdžiu, kad skatintų tautų santarvę ir taiką. Olimpiadai ir visam sporto pasauliui meldžiu motiniško Švenčiausiosios Mergelės užtarimo.“


Naujas Vatikano departamentas sieks grąžinti dvasingumą sportui

Vatikanas, ilgai užsiėmęs sielų ganymu, susidomėjo sportu, arba tiksliau pasakius, dvasingumo sugrąžinimu sportui. Jis įsteigė departamentą, kurio oficialus tikslas yra sporte atgaivinti pagrindinius kilnumo, etikos, skaidrumo ir teisėtumo principus. Likus kiek daugiau negu savaitei iki Atėnų olimpinių žaidynių atidarymo, Vatikane, prie Popiežiškosios pasauliečių tarybos, atidarytas Bažnyčios ir sporto departamentas.

“Kaskart atsivertus laikraštį, matome, kaip svarbu sporte daugiau dėmesio skirti etikai, - pareiškė naujojo departamento vadovas tėvas Kevinas Liksis. - Sportas yra aktualu kiekvienam žmogui. Žmonės kalba apie jį kavinėse, autobusuose, vaikai juo užsiiminėja. Bažnyčia irgi turi priklausyti šiam pasauliui”.


Apdovanojo filmą apie kardinolą

Kardinolas
Augustas Hlondas

Lenkijoje Niepokalianovo tarptautinio kinematografijos festivalio katalikybės tema didžioji premija buvo paskirta dokumentiniam filmui apie buvusį Lenkijos primą ir kardinolą Augustą Hlondą (1881 - 1948). Salezietis kardinolas A.Hlondas buvo Lenkijos primas daugiau kaip du dešimtmečius, nuo 1926 iki 1948 metų. Būtent jam pirmajam teko rūpintis Lenkijos Bažnyčios išlikimu per sudėtingus ir pavojingus Antrojo pasaulinio karo ir pirmuosius pokario metus, nors 1940-1944 metais jis gyveno Prancūzijoje. Dokumentinė juosta pristato kardinolą kaip saleziečių kongregacijos dvasia išaugusį dvasininką ir kaip Lenkijos Bažnyčios valdytoją.


Kunigui sumažinta kalėjimo bausmė

Vietnamo valdžia nuteistam katalikų kunigui sumažino kalėjimo bausmę. Žinomas žmogaus teisių ir religijos laisvės gynėjas kunigas Tadeusas Nguyenas Van Ly 2001 metais buvo nuteistas 20 metų kalėjimo bausme. Po nuteisimo bausmė buvo sušvelninta iki 15 metų kalėjimo ir penkerių metų namų arešto. Kiek vėliau kalėjimo bausmė buvo sumažinta iki 10 metų, o dabar sumažinta dar penkerius metus. Apie tai pranešė oficiali Vietnamo žinių agentūra VNA, nurodžiusi, jog kunigui bausmė buvo sumažinta už pavyzdingą kalinio elgesį. 58 metų kun. Van Ly yra bene labiausiai žinomas katalikų disidentas Vietname. Bausmė kunigui buvo sumažinta po to, kai buvo anksčiau laiko išleistas kitas žinomas disidentas Le Chi Kvangas. Chi Kvangas 2002 metais buvo nuteistas ketverių metų kalėjimo bausme už komunistinę vyriausybę kritikuojančio straipsnio paskelbimą internete.


Nauja bažnyčia Tėvo Pijaus garbei

Italijoje, San Džiovanio Rotondo miestelyje, naujai pašventinta bažnyčia, dedikuota Tėvo Pijaus garbei. Bažnyčios inauguracijos iškilmė buvo tiesiogiai transliuojama per nacionalinę televiziją.

Naujosios bažnyčios statyba buvo pradėta 1994 metais pagal architekto Renzo Piano projektą. Ši bažnyčia leis įgyvendinti paties šventojo troškimą, kad milijonai piligrimų, kasmet apsilankantys San Džiovanio Rotonde, būtų tinkamai priimti ir jiems būtų dvasiškai patarnauta. Bažnyčios statybai naudotas akmuo, medis bei varis harmoningai derinasi, ir gigantiškas pastatas neatrodo taip, kad bent minimaliai pažeistų Tėvo Pijaus propaguotą paprastumą ir nusižeminimą.


Pašventinta atstatyta induistų fanatikų sudeginta bažnyčia

Indijos Gudžarato valstijos katalikai pašventino atstatytą bažnyčią, kurią prieš kelerius metus nusiaubė ir sudegino induistų fanatikai. Šv. Antano Paduviečio bažnyčios Narodos mieste dedikavimo iškilmė buvo surengta birželio 13-ąją, kai minima Šv. Antano Paduviečio liturginė šventė. Bažnyčia talpina 300 tikinčiųjų. 1998 metais maždaug 100 fundamentalistinių pažiūrų induistų bažnyčią užpuolė, nusiaubė ir galop padegė. „Mūsų tikėjimas tvirtėja persekiojimuose“, - pareiškė atšventinimo šv. Mišių homilijoje Ahmedabado vyskupas Tomas Makvanas. Bažnyčios konsekravimo ceremonijoje dalyvavo apie tūkstantis tikinčiųjų.


Pasaulinis turizmo sielovados kongresas

Tailando sostinėje Bankoke vyko Pasaulinis turizmo sielovados kongresas, kurio viena pagrindinių organizatorių buvo Popiežiškoji migrantų ir keliautojų sielovados taryba.

Turizmo sielovada ir Bažnyčios dėmesys turizmo fenomenui nėra naujas dalykas. Pirmasis Popiežius, pasisakęs šia tema ir pradėjęs formuluoti turizmo sielovados gaires, buvo Pijus XII, kuris vadovavo Bažnyčiai nuo 1939-ųjų iki 1958 metų. Vėliau turizmo sielovados temos buvo gvildenamos ir kitų popiežių magisteriume. Pasisakymų dažnumas ir apimtis, žinoma, priklausė ir nuo paties turizmo reiškinio dydžio, nes, kaip žinoma, šiandien žmonės kur kas daugiau keliauja negu praeityje.


Sandinistų lyderis prašė atleidimo

300 tūkst. žmonių iš visos Nikaragvos sostinėje surengtoje šventėje paminėjo diktatoriaus Anastasio Somoza valdžią nušalinusios sandinistų revoliucijos 25-ąsias metines. Šventiškos ceremonijos dalyviai dalyvavo šv. Mišiose už tautos taiką ir susitaikymą. Pagrindinis šv. Mišių celebrantas buvo apaštalinis nuncijus Nikaragvoje arkivyskupas Žanas Polis Gobelis, o pamokslą sandinistų revoliucijos 25-ųjų metinių proga pasakė Managvos arkivyskupas kardinolas Migelis Obando y Bravo.


Ganytojas smerkė korupcijos
apraiškas Peru

Nėra Kristaus Peru visuomenėje. Krašto gyvenime nepaisoma krikščioniškųjų vertybių. Taip visuomeninę būklę savo šalyje apibūdino Limos kardinolas Kiprianis Torne. Peru sostinės Limos katedroje aukotų šv. Mišių homilijoje ganytojas smerkė korupcijos apraiškas Peru. Kardinolas priminė, jog krašto gyventojai yra kaip niekad nusivylę valdžios institucijomis, jomis nebepasitiki.


Meldėsi už taiką Didžiųjų Ežerų regione

Marijos Taikos Karalienės šventovėn Kinšasoje susirinkę tūkstančiai maldininkų meldėsi už taiką Didžiųjų Ežerų regione. Taikos ir susitaikymo prie altoriaus meldė 65 vyskupai iš Ruandos, Burundžio ir Kongo Demokratinės Respublikos ir beveik 100 kunigų iš tų pačių šalių. Šv. Mišioms, taip pat skirtoms Centrinės Afrikos vyskupų konferencijų asociacijos plenarinės sesijos atidarymui, vadovavo Prancūzijos vyskupų konferencijos pirmininkas Bordo arkivyskupas Žanas Pjeras Rikardas, su oficialiu vizitu lankęsis Ruandoje, Burundyje ir Konge, taip pat kardinolas Rafaelis Martinas, Popiežiškosios teisingumo ir taikos tarybos pirmininkas. Į šv. Mišių dalyvius kreipėsi Kinšasos arkivyskupas kardinolas Frederikas Etsou-Nzabi-Bamungvabis.


„Malbonon venku per bono“ (Rom 2,21)

Doc.Laurynas Skūpas,

Kongreso organizacinio
komiteto pirmininkas

Apie Tytuvėnų bažnyčią
kongreso dalyviams pasakoja
jos klebonas kun. Vytautas
Butkus. Dešinėje– rašinio
autorius Laurynas Skūpas

„Nugalėk blogį gerumu“ – tokiu šūkiu liepos 3-10 dienomis Kretingoje vyko 57-asis Tarptautinis katalikų esperantininkų kongresas. Tarptautinis katalikų esperantininkų susivienijimas (IKUE - Internacia Katolika Unuigo Esperantista) įkurtas 1910 metais, bet jo žurnalas „Espero Katolika“ (Katalikų viltis) eina jau nuo 1903 metų. Katalikiškojo esperantininkų judėjimo pradininkas - prelatas Aleksandras Dambrauskas-Jakštas, poetas, pirmojo esperanto kalbos vadovėlio (1890) lietuviams autorius. IKUE yra Katalikų Bažnyčios pasaulietiškoji organizacija su būstine Romoje. Organizacijos tikslas - skelbti Evangelijos tiesas esperanto kalba, vykdant Jėzaus Kristaus įsakymą: „Eikite į visą pasaulį ir skelbkite Evangeliją visai kūrinijai“ (MK 16,15). Esperanto kalba oficialiai įtraukta į Katalikų Bažnyčios liturginių kalbų sąrašą. Vatikano Liturgijos ir sakramentų kongregacija šią teisę suteikė 1990 m. lapkričio 8 d. Esperantišką mišiolą IKUE įteikė Šventajam Tėvui 1997 metais. Ekumeninių susitikimų metu naudojama visiems krikščionims bendra esperantiška religinių apeigų knyga „Adoru“ (Šlovinkime). Į tarptautinę kalbą išversta ir Biblija. Senąjį Testamentą išvertė pats L.Zamenhofas, esperanto kūrėjas.


Pasaulinis parapijos katechetų seminaras

Lietuviai katechetai kartu
su angelą apkabinusia
dėstytoja Anne Marie
de Bourhis
Dalios PAKĖNIENĖS
nuotrauka

Liepos 7-16 dieną katechetai iš Lietuvos vyskupijų kartu su Panevėžio vyskupijos tikybos mokytojais vyko į Prancūziją: vieni aplankyti Dievo Motinos Lurde, kiti dalyvauti katechetų seminare „Leiskite vaikams ateiti pas mane“, vykusiame Provanse, Sainte Baume. Paskaitas skaitė kun. Benoit Caulle ir pedagogė Anne Marie de Bourhis, o jiems talkino būrelis katechetų, dirbančių Prancūzijos parapijose ir mokyklose. Pagrindinis seminaro tikslas – atskleisti pradinių klasių vaikams Dievo dialogą su žmonėmis išganymo istorijoje per Jėzų Kristų, veikiant Šventajai Dvasiai ir juos ugdyti religine ir dvasine plotmėmis.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija