„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2004 gruodžio 3 d, Nr.3 (21)

PRIEDAI



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

 

JAV vyskupų konferencijos darbotvarkė

Mindaugas BUIKA

Naujasis JAV vyskupų
konferencijos pirmininkas
vyskupas Viljamas Skailstedas

Nacionalinis katekizmas suaugusiesiems

Lapkričio viduryje vykusi Jungtinių Valstijų katalikų vyskupų konferencijos metinė rudens asamblėja susilaukė ir plataus tarptautinio dėmesio dėl daugelio svarbių dokumentų priėmimo bei naujos episkopato vadovybės rinkimų kitai trejų metų kadencijai. Šalies sostinėje Vašingtone posėdžiavę ganytojai balsavimais priėmė parengtą pirmąjį nacionalinį katekizmą suaugusiesiems, daugiaplanę pastoracinę iniciatyvą dėl santuokos stiprinimo bei istorinį sprendimą įsitraukti į nacionalinį ekumeninį forumą. Daugumos balsais vyskupų konferencijos nariai taip pat patvirtino sprendimą kasmet surinkti ir paskelbti informaciją apie iškeltus naujus kaltinimus dvasininkams ir kitiems Bažnyčios darbuotojams dėl seksualinio piktnaudžiavimo bei priėmė naują Specialaus komiteto dėl katalikų vyskupų ir politikų santykių ataskaitą, kurioje pranešama apie iniciatyvą parengti Bažnyčios mokymo rinktinės medžiagos leidinį tema „Katalikai viešajame gyvenime“.


Socialinės problemos ir badaujantis pasaulis

Iškeldintųjų sudaniečių stovykloje
Pietų Sudane verkia vaikas
EPA-ELTA nuotrauka

Romoje, Popiežiškajame Grigaliaus universitete, įvyko mokslinė konferencija „Pamaitinti badaujantį pasaulį - moralinis imperatyvas biotechnologijai”. Konferencija, surengta Jungtinių Amerikos Valstijų ambasados prie Šventojo Sosto ir Popiežiškosios mokslų akademijos iniciatyva, susilaukė maitinimo problemomis besidominčių mokslininkų dėmesio. Konferencijos aktualumas paskatino dar kartą atkreipti dėmesį į socialines problemas, ypač badą, skurdą, menką sveikatos apsaugą besivystančiose pasaulio šalyse ir Bažnyčios rūpinimąsi pagelbėti spręsti tas didžiąsias problemas.


Romoje posėdžiavo kanonų
teisės specialistai

Katalikų Bažnyčia ir santuokos neišardomumas

Neseniai pasibaigė beveik visą savaitę Romos Popiežiškajame Šventojo Kryžiaus universitete vykęs kanonų teisės specialistų ir bažnytinių teismų pareigūnų susitikimas, skirtas santuokos negaliojimo bylų klausimams. Dalyvavo daugiau negu 200 kanonų teisės specialistų, taip pat bažnytinių teismų oficijolų, santuokos ryšio gynėjų ir advokatų iš 33-ijų Europos, Amerikos ir Afrikos valstybių.


Pagerbtas pirmasis čigonų tautybės palaimintasis

Palaimintasis Zefirinas
Chimenesas Malja

Prie pat Romos esančioje Dieviškosios Meilės Dievo Motinos šventovėje, tiksliau - šalia šventovės, vyko kiek neįprastos apeigos: po atviru dangum buvo konsekruotas altorius palaimintojo Zefirino Chimeneso Maljos (1861-1936), pirmo čigonų tautybės palaimintojo, garbei. Per šv. Mišias vienas iš Romos vyskupų augziliarų - vyskupas Luidžis Moretis, vadovavęs liturgijai, atidengė bronzinę palaimintojo statulą. Po šv. Mišių dar buvo pašventintas paminklinis akmuo, skirtas visų čigonų, tapusių nacizmo aukomis, atminimui.

Apeigos ir kartu Romos Bažnyčios dėmesys čigonų tautybės tikintiesiems sutapo ir su 39-osiomis popiežiaus Pauliaus VI susitikimo su čigonais metinėmis. Susitikimas įvyko 1965 m. rugsėjo 26 d. netoli Romos esančiame Pomecijos mieste.


Svarbu – išprususi, išmintinga visuomenė

Popiežius Jonas Paulius II
klausosi kunigo aiškinimų
apie Nikolajaus Koperniko
universiteto Torūnėje dovaną

Lenkijos Torunės Mikalojaus Koperniko universitetas suteikė popiežiui Jonui Pauliui II garbės daktaro laipsnį. Šia proga lapkričio 23-iąją Šventasis Tėvas audiencijoje priėmė Torunės universiteto senato, profesorių ir studentų delegaciją. Jiems sakytoje kalboje Popiežius visų pirma prisiminė savo apsilankymą Torunėje, taip pat ir M.Koperniko universitete 1999 metais. Priminė, kad tą kartą, susitikęs su universiteto bendruomene, kalbėjo apie mokslo ir tikėjimo santykį, apie tiesos ieškojimą, kuris priklauso ir mokslo, ir tikėjimo sritims. Šios temos gvildenamos taip pat viename Jono Pauliaus II dokumentų – enciklikoje „Fides et ratio“ („Tikėjimas ir protas”).


Žmonės turi priešintis terorizmui

Popiežių Joną Paulių II
nustebino Jemeno prezidento
Ali Abdulos Saleho dovana -
tradicinis Jemeno lenktas
sidabrinis kardas, įteiktas
privačios audiencijos metu
EPA-ELTA nuotraukos

Lapkričio 26-ąją popiežių Joną Paulių II Vatikane aplankė Jemeno prezidentas Ali Abdula Salehas. Šia proga sakytoje trumpoje kalboje Popiežius minėjo aktualiausias dabartines tarptautinės bendruomenės, ypač Arabų pusiasalio ir visų Artimųjų Rytų regiono valstybių problemas.


Katalikų Bažnyčia Europoje mokosi elgtis kaip mažuma

Katalikų Bažnyčia, su kuria beveik visai supasaulėjusioje Vakarų Europoje dažnai elgiamasi kaip su atgyvenusia mažuma, dabar iš tikrųjų nusprendė elgtis kaip mažuma ir ėmėsi aktyviai demonstruoti savo tikėjimą. Pradėjusi taikyti naują taktiką, Bažnyčia vis dažniau rengia viešas akcijas, kuriomis siekia atskleisti religinę savo narių tapatybę ir moko juos, kaip sekuliariausiame pasaulio žemyne diskutuojant su oponentais reikia ginti savąjį tikėjimą.


Evangeliją skelbti ten, kur esi

Kardinolai, kurių iniciatyva
surengtas kongresas

„Eikite į visą pasaulį ir skelbkite Evangeliją visai kūrinijai“ (Mk 16: 15), - siuntė Kristus. Tebesiunčia ir dabar. Vyskupijų evangelizacijos centrai ieško vis naujų Gerosios Naujienos skelbimo būdų. Paskutiniąją spalio savaitę Prancūzijoje buvo surengtas kongresas, kvietęs pasidalyti naujovėmis, pasimokyti vieniems iš kitų. Kongresas surengtas keturių kardinolų iniciatyva. Tai Prancūzijos kardinolas Žanas Mari Liustižė, Vienos - Christofas Šionbornas, Briuselio - Gofrydas Danielsas ir Lisabonos - Chosė da Kruzas Polikarpas. Vėliau prisijungė dar vienas – Budapešto kardinolas Pėteris Erdas. Lietuvai šiame kongrese atstovavo dešimties žmonių grupė iš Šiaulių, Kauno, Vilniaus, Kretingos. Šiaulių vyskupijos katalikų evangelizacijos centro koordinatorius Juozas Dapšauskas noriai pasidalijo savo įspūdžiais.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija