„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2005 rugpjūčio 26 d, Nr.3 (24)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

 

Benedikto XVI pirmosios kelionės sėkmė

Mindaugas BUIKA

Kelne ant grindinio tapomas
Popiežiaus portretas

Popiežiaus Benedikto XVI pirmoji apaštalinė kelionė į užsienį, gimtosios Vokietijos aplankymas ir dalyvavimas Kelne vykusiose Pasaulio jaunimo dienose pralenkė visus lūkesčius. Nuo Šventojo Tėvo iškilmingo sutikimo rugpjūčio 18 dieną Konrado Adenauerio oro uoste iki praėjusį sekmadienį Marienfelde įvykusių didžiojo jaunimo susitikimo uždarymo šv. Mišių, dalyvaujant milijonui vaikinų ir merginų, entuziazmo bei viltingo dvasingumo ženklai buvo ypač ryškūs. Akivaizdu, kad Popiežiaus kvietimas „atverti širdį Dievui“ ir „keisti pasaulį“ remiantis tvirtu tikėjimu randa platų atgarsį jaunųjų krikščionių sielose.


Popiežiaus Benedikto XVI trečiadienio bendroji audiencija Vatikane

Kaip Jonas Paulius II darydavo po kiekvienos apaštališkosios piligrimystės, taip Benediktas XVI praeitą trečiadienį pirmosios bendrosios audiencijos po kelionės Vokietijoje dalyviams apžvelgė ką tik pasibaigusią kelionę, primindamas Kelne Pasaulio jaunimo dienų proga praleistas dienas.


Popiežių Benediktą XVI į Romą parskraidinusio piloto įspūdžiai

Šventasis Tėvas atsisveikino
su gimtąja Vokietija patenkintas
savo pirmojo vizito sėkme

Kelionė į Vokietiją pasibaigė sekmadienio vakarą, kai Šventojo Tėvo lėktuvas pakilo iš Kelno oro uosto Romos link. Vokiečių katalikų spauda atkreipia dėmesį į vieną ypatingą Popiežiaus išskridimo atgal į Romą aspektą. Lufthanzos avialinijų lėktuvas Airbus A123 „Regensburg” buvo pilotuojamas Lufthanzos piloto, septynių vaikų šeimos tėvo, 49 metų Martino Oto, buvusio teologijos studento, kuris Regensburge klausydavosi būtent kun. Jozefo Ratcingerio paskaitų. Lufthanzos aviakompanijos ir Vokietijos civilinės aviacijos vadovai surengė į Romą grįžtančiam Benediktui XVI staigmeną.


Vokietijos vyskupai didžiuojasi „savo“ Popiežiumi

Pasaulio jaunimo dienos sužadino didžiulį jaunų žmonių entuziazmą ir norą tikėti. Tarptautinės žiniasklaidos apžvalgininkai teigiamai įvertino pirmąją Benedikto XVI kelionę į užsienį ir jo susitikimus su jaunimu. Vokietijos vyskupų konferencijos pirmininkas, Mainco vyskupas, kardinolas Karlas Lėmanas Vatikano radijui sakė, kad galima aiškiai matyti nuoširdų Šventojo Tėvo atidumą ir kiekvienam atskirai sutiktam jaunuoliui, ir visiems jauniems žmonėms apskritai. Be to, įspūdį darė Popiežiaus dėstomų minčių gilumas. Kardinolas teigė, kad Benedikto XVI apsilankymas Vokietijoje buvo didelis pasisekimas.

pagal VR informaciją


Brolio Rožė laidotuvės

Antradienį po pietų Prancūzijos Burgundijos Taizė vietovėje vyko prieš savaitę, rugpjūčio 16 dieną, nužudyto Taizė ekumeninės bendruomenės įkūrėjo brolio Rožė Šiuco (Roger Schutz) laidotuvės. Dalyvavo daugiau kaip dešimt tūkstančių žmonių, daugiausia – Taizė bendruomenę lankančio jaunimo. Atvyko katalikų ir kitų krikščioniškų Bažnyčių atstovai iš Prancūzijos, Vokietijos, kai kurių Vidurio Europos šalių. Dalyvavo taip pat ir Prancūzijos vyriausybei atstovaujantys keli ministrai. Gedulingas šv. Mišias už brolį Rožė Taizė bendruomenės Susitaikinimo koplyčioje aukojo Popiežiškosios krikščionių vienybės tarybos pirmininkas kardinolas Valteris Kasperis. Nors brolis Rožė nebuvo katalikas, tačiau už jį buvo aukojamos Romos apeigų šv. Mišios.


Brazilijoje bus švenčiama Gyvybės diena

Brazilijos vyskupai nutarė mobilizuoti šeimas ir parapijas, kad jos ryžtingiau skatintų vietinės valdžios atstovus, apygardų deputatus ir senatorius ginti gyvybę ir šeimą. Apie tai kalbama Brazilijos vyskupų pareiškime, paskelbtame rugpjūčio 16 dieną pasibaigus episkopato plenarinės sesijos darbams. Prieš vyskupų susirinkimą Brazilijos prezidentas Luisas da Silva jiems skirtame laiške patvirtino savo įsipareigojimą ginti žmogiškąjį orumą bet kada ir bet kokiomis aplinkybėmis, išpažinti etines Evangelijos ir tikėjimo vertybes, ginti gyvybę ir neskelbti krikščioniškiems principams priešingų iniciatyvų.


Misionierius, juvelyras ir poetas

Kaune gyvenantis Kosovo albanas sako, kad jo tauta daugiau kaip 1500 metų yra katalikai, todėl visi albanai turi atsisakyti okupantų turkų ir serbų jiems primestų svetimų religijų – islamo ir stačiatikybės

Romas BACEVIČIUS

Kaune gyvenantis Kosovo
albanas Antonas Marianas
Nuši (dešinėje) ir iš Romos
pasisvečiuoti atvykusi
jo sesuo Luliana
su vaikais 1996 metais

48 metų albanų tautybės Antonas Marianas Nuši (Anton Marian Nushi), gimęs ir augęs Kosove, Prizreno mieste, jau 12 metų gyvena Lietuvoje, Kaune. Atvykęs į Lietuvą kartu su maldininkais popiežiaus Jono Pauliaus II vizito metu, čia ir liko gyventi. Kaip žinome, buvusios Jugoslavijos Serbijos Respublikai priklausęs Kosovo autonominis kraštas prieš gerą dešimtmetį buvo vienas „karščiausių“ Europos regionų, tikra karo zona, kur gyventi žmonėms nėra ramu iki šiol.

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija