„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2007 balandžio 6 d, Nr.1 (33)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

 

Popiežius Benediktas XVI aukojo Verbų sekmadienio šv. Mišias

Popiežius Benediktas XVI
ir kardinolai Verbų
sekmadienio procesijoje

Verbų sekmadieniu pradėjome Didžiąją savaitę – svarbiausias ir intensyviausias visų liturginių metų dienas, kuriomis prisimename ir iš naujo išgyvename lemtingas paskutines Kristaus žemiškojo gyvenimo akimirkas ir lydime Jį Kryžiaus kančios ir mirties keliu, o po Didžiojo šeštadienio nakties budėjimo sulaukiame Prisikėlimo ryto.

Popiežius Benediktas XVI, Šv. Petro aikštėje vadovavęs Verbų sekmadienio procesijai ir šv. Mišioms, homilijoje kalbėjo apie Kristaus sekimą, nes būtent iškalbingiausias Kristaus sekimo liturginis simbolis yra procesija – eisena paskui jos priekyje einantį patį Kristų. „Ir mes, – sakė Šventasis Tėvas, – prisijungiame prie tos džiūgaujančios minios, einančios paskui Jeruzalėn įžengiantį Kristų. Ir mes, kaip ana džiūgaujanti minia, matėme ir dabar matome mūsų akyse vykstančius Dievo meilės stebuklus.“


Žaisdami futbolą, kunigai liudija sporto naudą ir atsakomybę

Mindaugas BUIKA

„Dvasininkų taurės“ varžybas
surengusio Italijos katalikų
sporto centro pirmininkas
Edijus Konstantinis, pristatydamas
turnyrą, demonstruoja marškinėlius
su jo iniciatoriaus
kardinolo T.Bertonės pavarde

Romos „Dvasininkų taurės“ turnyras

Netrukus po vasario mėnesį Bosnijoje surengto trečiojo Europos katalikų kunigų futbolo čempionato Romoje prasidėjusios šio pasaulyje populiariausio žaidimo „Dvasininkų taurės“ („Clericus Cup“) varžybos – Velykų proga jos dabar daro kelių savaičių pertrauką – taip pat susilaukė plataus žiniasklaidos dėmesio. Iš tikrųjų Romos popiežiškuosiuose universitetuose, institutuose, kolegijose, seminarijose mokosi gausybė kunigų ir klierikų iš viso pasaulio, šio katalikybės centro administracinėse bei sielovadinėse struktūrose darbuojasi daugelio šalių atstovai, todėl „Dvasininkų taurės“ turnyras taip pat įgijo ryškų tarptautinį pobūdį.


Pijorų įkūrėjo gimimo 450-osios metinės

Šiemet sukanka 450 metų nuo garsiojo švietėjo ir jaunimo auklėtojo šv. Juozapo Kalasanto gimimo. Jo įkurta pijorų vienuolija XVII-XIX amžiuje veikė ir Lietuvoje.

J.Kalasantas gimė 1557 m. liepos 31 d. Ispanijos Hueskos vyskupijoje. Trokšdamas tapti jaunimo auklėtoju, jis tapo kunigu, išvyko į Romą ir, apsigyvenęs vargingame Užupio rajone, ėmėsi skurstančių šeimų vaikų švietimo ir krikščioniško auklėjimo. Jis buvo įsitikinęs, kad išsilavinimas, nepriklausomai nuo laiko dvasios ir gyvenimo aplinkybių, visuomet yra tvirčiausias žmogiško orumo garantas. Ne visiems patiko J.Kalasanto sumanymas steigti liaudies mokyklas. Nepatiko ir jo bičiulystė su nelabai suprantamas idėjas skelbusiu Galilėjumi. Vis dėlto savo ištverme ir greitai pasirodžiusiais švietėjiškos veiklos rezultatais J.Kalasantas laimėjo visuomenės pritarimą. Plito ir jo steigiamų liaudies mokyklų tinklas.


Europoje

Senelių globos centras veiks Fatimos regėtojos namuose

Fatimos regėtojos, karmelitės sesers Liucijos Dos Santos namuose bus įkurtas centras pagyvenusiems žmonėms. Namai, kuriuose gyveno sesuo Liucija, yra Portugalijoje, Bragos miesto apylinkėse įsikūrusio karmelitų seserų vienuolyne. Apie sprendimą įkurti globos namus buvo pranešta Bragos karmelitų Gerojo Jėzaus Nekaltojo Prasidėjimo vienuolyne surengtoje ceremonijoje. Vienuolyno vyresnioji pažymėjo, kad šiuo projektu pildoma sesers Liucijos valia.


Azijoje

Filipinų kardinolas kvietė prisiminti badaujančius vaikus

Gavėnios pasninko metu prisiminti milijonus badaujančių vaikų pakvietė Manilos arkivyskupas kardinolas Gaudencijus Rosalesas. Anot kardinolo, pasninkas yra solidarumo ženklas bei galimybė susitapatinti su savo krašto alkstančiais vargšais ir ypač su vaikais, kurie kenčia nuo blogos mitybos. „Šiomis dienomis kiekvieną kartą nesuvalgydami maisto kąsnio atsiminkite, kad yra vaikų, kurie rausiasi po šiukšlynus norėdami prikimšti tuščią skrandį“, – ragino Manilos arkivyskupas.


Pietų Amerikoje

Katedra Santa Kruz de la Sieroje

Gavėnios broliškumo akcija Brazilijoje

Popiežius Benediktas XVI teigiamai vertina tradicinę broliškumo kampaniją, kurią kasmet skelbia Brazilijos Bažnyčia Gavėnios metu. Šių metų kampanijos tema yra „Broliškumas ir Amazonė“.

Vatikano valstybės sekretorius kardinolas Tarcizijus Bertonė Šventojo Tėvo vardu nusiuntė telegramą Brazilijos Bažnyčiai. Telegramoje rašoma, kad Popiežius pabrėžia būtinybę skatinti didesnį solidarumą Amazonės gyventojams, kaip to reikalauja teisingumas, pagarba gyvybei ir gamtai. Popiežius drąsina tęsti evangelizavimą šiame regione bei dėkoja visiems misionieriams, kurie dirba iš meilės Dievui ir rizikuodami savo gyvybe.


Afrikoje

Ar trapistai grįš į vienuolyną Alžyre?

1996 m. gegužės 30 d. Alžyre buvo rasti septyni prancūzų kilmės Tibirino abatijos vienuolių trapistų palaikai. O neseniai apleistoje abatijoje lankėsi kardinolas Filipas Barbarinas, Liono arkivyskupas, ir Azedinė Gacis, vienas iš Prancūzijos musulmonų lyderių. Jie meldėsi už taiką, o kardinolas už tai, kad abatija vėl atgytų. Trapistų nužudymo sumanytojai ir motyvai nėra aiškūs iki šiol.


Stigmos – Kristaus kančios pasikartojimas

Palaimintasis kapucinų
kunigas tėvas Pijus

 

Nukryžiuoto Kristaus rankos ir kojos buvo prikaltos vinimis, galvą spaudė erškėčių vainikas. Romos kareivis ietimi pervėrė Jam krūtinę. Nugara buvo nusėta vytinio kirčių juostomis, pečiai sutino nuo sunkaus kryžiaus nešimo… Panašios žaizdos stebuklingu būdu kartais pasirodo tvirtai tikintiems žmonėms. Jos vadinamos stigmomis.

Šv. Pranciškaus kančios

„Šio švento žmogaus rankos ir kojos atrodė, lyg būtų perkaltos vinimis. Žaizdos matėsi iš abiejų pusių plaštakų ir pėdų“.

Taip 1230 metais Foma de Čelano aprašė Pranciškaus Asyžiečio, pranciškonų ordino įkūrėjo, žaizdas. Rašoma, jog šiam žmogui Šv. Kryžiaus dieną apsireiškė angelas ir penkiais šviesos spinduliais atvėrė stigmas ant jo rankų ir kojų.


Afrikoje

Kardinolas Emilis Biajenda

Plečiasi Kardinolo Emilio Biajendos fondas

Ugandoje ir Tanzanijoje netrukus pradės veikti Kardinolo Emilio Biajendos fondas. Centrinė fondo būstinė yra Kongo sostinėje Brazavilyje. Jo skyriai veikia penkiose Afrikos šalyse: Burkina Fase, Senegale, Benine, Togo ir Dramblio Kaulo Kranto Respublikose, fondo atstovybė veikia Jungtinėse Valstijose. 1992 metais įsteigtas Fondas išlaiko amatų mokyklas, sveikatos apsaugos centrus, bedarbių, moterų ir vaikų globos įstaigas. Jo veikla yra sulaukusi pripažinimo įvairiose Afrikos šalyse. Fondas yra pavadintas praėjusiame šimtmetyje gyvenusio, žinomo visame pasaulyje Afrikos kardinolo E.Biajendos (1927-1977) vardu. Šiemet minimos E.Biajendos, pirmojo Kongo kardinolo, gimimo 80 metinės, o kovo 22 dieną sukako 30 metų nuo ganytojo tragiškos žūties. Kardinolas E.Biajenda, Brazavilio arkivyskupas, buvo pagrobtas ir nužudytas netrukus po Kongo prezidento Marinės Ngouabio nužudymo. Ligi šio nėra aiškios kardinolo mirties aplinkybės. Tačiau afrikiečių sąmonėje išliko testamentinės mintys, kardinolo išsakytos prieš jo pagrobimą: „Visų brolių tikinčiųjų Afrikos šiaurėje, centre ir pietuose prašau liudyti didesnę ramybę, brolybę ir pasitikėjimą Dievu, visų genčių Tėvu, kad neišmintingais veiksmais nebūtų sukompromituota visų taip trokštama taika“.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija