„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2007 rugsėjo 7 d, Nr.4 (36)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2007 metai

 

Popiežius kviečia jaunimą sekti Marijos pavyzdžiu

Mindaugas BUIKA

Šventasis Tėvas laimina
vieną jauniausių susitikimo dalyvių

Loreto šventovės populiarumas

Dar viename gausiame susitikime su jaunaisiais žmonėmis – dėl dažnų tokių prasmingų katechetinių susitikimų Benediktas XVI jau kartais vadinamas „jaunimo Popiežiumi“ – Šventasis Tėvas vėl mokė juos ne sekti nukrikščionėjusio pasaulio madomis, bet atrasti savąjį kelią į tikrąją meilę, grindžiamą nuolankumu Dievo valiai. Susitikimas su Italijos vyskupų inicijuotos evangelizacijos kampanijos „Jaunimo Agora“ dalyviais rugsėjo pradžioje vyko Loreto Dievo Motinos šventovėje, kurioje, kaip teigia tradicija, nuo XIII a. pabaigos yra saugomas iš Nazareto atgabentas Marijos namelis. Tikima, jog tai tas pats būstas, kuriame Viešpaties Angelas apreiškė Marijai, kad ją Dievas išsirinko būti Jo Sūnaus Motina.


Prie Šventosios Žemės prisilietus

Jadvyga Romienė

Piligrimai iš lietuvos
su kun. Kęstučiu Pajauju (kairėje)
ir Izraelio gidu

Jubiliejiniais, 2000-aisiais, metais, mes, grupė Lietuvos tikinčiųjų, vykome į piligriminę kelionę po Italiją, kurios tikslas – aplankyti šventas vietas, pasimelsti Romos bažnyčiose, pabūti Vatikane, susitikti su popiežiumi Jonu Pauliumi II. Nuo to laiko mes gražiai bendraujame, kasmet keliaujame lankydami Lietuvos ir kitų valstybių šventas vietas, bažnyčias, vienuolynus, kunigų seminarijas. Taip susikūrė mūsų Piligriminė parapija, kuriai vadovauja kunigai Kęstutis, Rolandas ir Darius.

Šiais metais mums teko didelė laimė nuvykti į Šventąją Žemę – Izraelį ir pamatyti vietas, kur gyveno Marija, kur jai arkangelas Gabrielius apreiškė dieviškąją misiją, kur prabėgo Jėzaus jaunystės metai, kur Jis kentėjo ir buvo nukryžiuotas.


Kur Kristaus vaikščiota

Mons. Lionginas Vaičiulionis

Prie šv. Petro statulos Kafarnaume

Kelionė į Šventąją Žemę – Jeruzalę, į kurią pavasarį vyko penki kunigai ir dar dešimt pamaldžių pasauliečių tikinčiųjų, labai sužavėjo visus. Prieš išvykstant, Kauno metropolitas arkivyskupas Sigitas Tamkevičius kalbėjo: „Jeigu tik yra nors kokia galimybė – kiekvienam kunigui tinka nuvykti ir aplankyti žymiausias Kristaus gyvenimo vietas“. Aplankėme Betliejų, kur Kristus gimė, kur po altoriumi yra didelė žvaigždė su užrašu: „Čia gimė Jėzus Kristus“. Užlipome į Palaiminimų kalną. Ten yra Kristaus Palaiminimo bažnyčia, kurios kupole – lotynų kalba surašyti aštuoni palaiminimai. Šioje šventoje vietoje aukojome šv. Mišias.


Ekumeninis esperantininkų kongresas

Jonas PUODŽIŪNAS

Pelplino kunigų seminarijos koplyčioje
šv. Mišios būdavo aukojamos
esperanto kalba, čia vykdavo
ir ekumeninis giedojimas

Ekumeninis esperantininkų kongresas liepos 21–28 dienomis vyko Vakarų Lenkijoje, 65 kilometrai į pietus nuo Gdansko miesto, Pelplino miestelyje, turinčiame 17 tūkst. gyventojų. Jame yra Kunigų seminarija, įkurta 1651 metais prie cistersų vienuolyno. Vienuolynas pradėjo kurtis baigiantis XIII amžiui. Dabartinė didžiulė katedra bazilika buvo statoma ilgiau nei pusantro šimto metų. Paskutinė nava baigta tik 1557 metais. Bazilika turi 20 altorių, yra 80 m ilgio, 26 m pločio, vidurinės navos aukštis – 26 m, bokštas siekia 63 metrus. Altoriai išpuošti statulomis, paveikslais, gausiomis meniškomis detalėmis, daug vitražų. Leidinyje turistams rašoma, kad joje yra net 73 apžiūrėjimo verti objektai. Be to, Kunigų seminarija siūlo net patalpas pernakvoti dviem–trim žmonėms ir galimybę pasimaitinti.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija