„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2007 gruodžio 21 d, Nr.6 (38)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2007 metai

 

Pietų Amerikoje

Vyskupas
Luisas Flavijus Kapijus

Vyskupo bado streikas prieš upės tėkmės nukreipimą Brazilijoje

Lapkričio 27 dieną bado streiką paskelbė Baros katalikų vyskupas pranciškonas Luisas Flavijus Kapijus. Jis žada tęsti protesto akciją tol, kol Brazilijos vyriausybė nesustabdys ginčijamo projekto. Vyskupas protestuoja prieš valdžios planą, kuriuo žadama pakeisti San Francisko upės vagą. Pasak ganytojo, nukreipus upės tėkmę, nukentės šimtai tūkstančių vargingai gyvenančių žmonių, kuriems upė yra pagrindinis vandens šaltinis.

Ilgiausia Brazilijoje – 3160 kilometrų ilgio – San Francisko upė yra gyvybiškai svarbi maždaug penkilikai milijonų žmonių, gyvenančių penkiose šiaurės rytų valstijose. Vyskupas protestuoja prieš tai, kad nukreipus upės tėkmę valstiečiai iš sausų regionų negalės gauti upės vandens, kuris, naudojant visų krašto gyventojų mokesčius, bus nukreiptas didžiosioms pramonės įmonėms.


Kodėl Kalėdos švenčiamos gruodžio 25 dieną?

Gruodžio 25 dieną Katalikų Bažnyčia iškilmingai švenčia Išganytojo gimimą. Kodėl būtent šią dieną? Kadangi iš Evangelijose pateiktų duomenų neįmanoma atsekti Kristaus gimimo dienos, gruodžio 25-oji diena pasirinkta sutartinai. Vis dėlto gruodžio 25-oji „nenukrito iš dangaus“, ją reikia suprasti simboliniame kontekste. Kur slypi šios datos simbolizmas?


Mirė kardinolas A. Štikleris

Mindaugas BUIKA

Aukštas Popiežiaus įvertinimas

Popiežius Benediktas XVI, vadovaudamas vyriausio Kardinolų Kolegijos nario, iš Austrijos kilusio kardinolo Alfonso Marijos Štiklerio, SDB, laidotuvių šv. Mišioms, pažymėjo velionio nuolankų atsidavimą Dievo valiai. Šventosios Romos Bažnyčios archyvaras ir bibliotekininkas emeritas kardinolas A. Štikleris mirė Romoje gruodžio 12 dieną eidamas 98-uosius gyvenimo metus. Praėjusį penktadienį gedulingų pamaldų homilijoje Šventasis Tėvas priminė, kad velionis kardinolas savo dvasiniame testamente nurodė, jog kaip salezietis, tvirtai laikėsi vienuolijos įkūrėjo Don Bosko iškeltų trijų idealų: meilės Eucharistijai, pamaldumo Švč. Mergelei Marijai ir ištikimybės Šventajam Tėvui.


Pirmasis Argentinos indėnų kilmės palaimintasis

Lapkričio 11 dieną Argentinoje buvo paskelbtas pirmasis indėnų kilmės palaimintasis Zefirinas Namunkura. Jis gimė 1886 metais Chimpay mieste, Patagonijoje, Čilėje ir Argentinoje gyvenusios indėnų araukiečių genties (mapudungun arba ispaniškai araucanos) vado Manuelio Namunkuros šeimoje, kurio vadovaujami kariai 1883 metais buvo sumušti Argentinos Respublikos kariuomenės.

Vienerių metų amžiaus Zefirinas buvo pakrikštytas misionieriaus, kuris vėliau padėjo įstoti mokytis saleziečių mokyklon. Nežiūrint to, kad 1902 metais jam buvo diagnozuota tuberkuliozė, mokslus tęsė. O 1904 metais, būdamas 17 metų, Zefirinas atvyko į Italiją, Turino miestą, kur buvo gydomas bei pradėjo ruoštis kunigystei. Vėliau buvo perkeltas į netoli Romos esantį Vila Sora saleziečių institutą. Anot vieno bendramokslių atsiminimų, Zefirinas visada buvo rimtas, tačiau jo akys šypsojosi, o bažnyčioje visada būdavo susikaupęs maldoje.


Žymus mąstytojas ir asketas paskelbtas palaimintuoju

Lapkričio 18 dieną šiaurės Italijos Novaros miesto stadione surengtoje beatifikacijos ceremonijoje palaimintuoju paskelbtas Dievo tarnas kun. Antonijus Rosminis (1797-1855). Popiežiaus Benedikto XVI vardu beatifikacijos aktą paskelbė ir beatifikacijos Mišioms vadovavo Šventųjų skelbimo kongregacijos prefektas, kardinolas Chosė Saraiva Martinsas. Eucharistijos šventime koncelebravo Novaros vyskupas Renatas Kortis, Trento vyskupas Luidžis Bresanas, Rozminiečių kongregacijos vyresnysis kun. Džeimsas Flynas ir bylos postulatorius kun. Klaudijus Papa.

Palaimintasis Rosminis, žymus italų mąstytojas ir filosofas, asketas ir vienuolinių kongregacijų steigėjas, buvo kontroversiška figūra XIX amžiaus Bažnyčioje. Nors jis buvo laikomas artimu popiežių bendradarbiu, tačiau kai kurie jo veikalai ilgus metus buvo Bažnyčios uždraustų knygų indekse.


Mūsų laikų kankinė – šviesus pavyzdys jaunimui

Šventųjų skelbimo kongregacijos prefektas kardinolas Chosė Saraiva Martinsas popiežiaus Benedikto XVI vardu paskelbė Bažnyčios palaimintąja brazilę, Šv. Vincento Pauliečio meilės seserų draugijos vienuolę Lindalvą Žusto de Oliveirą. Beatifikacijos ceremonija įvyko gruodžio 16 dieną San Salvadoro de Bahia arkivyskupijoje. Palaimintoji Lindalva Žusto de Oliveira yra pirmoji šios kongregacijos atstovė, iškelta į altorių garbę. L. Ž. de Oliveira yra mūsų laikų šventumo pavyzdys. Ji buvo į jos skaistumą pasikėsinusio smurtininko nužudyta 1993 metais. Beatifikacijos apeigose dalyvavo palaimintosios Lindalvos motina, kiti artimieji. Kardinolas S. Martinsas beatifikacijos Mišiose pažymėjo, kad pal. Lindalva yra mūsų laikų kankinė ir šviesus pavyzdys, ypač jaunimui, paliudijusi paprastumą, skaistumą bei džiaugsmą gyventi ir aukotis Kristui.


Paminėtas Jėzuitų ordino vadovo gimimo 100-metis

Lapkričio 14 dieną sukako 100 metų nuo buvusio Jėzuitų ordino vadovo tėvo Pedro Arupės gimimo. Šia proga jo gimtojo Bilbao miesto universitetas surengė jubiliejinę konferenciją, skirtą didžiojo jėzuito atminimui. Pagrindinį pranešimą skaitęs tėvo Arupės įpėdinis – dabartinis jėzuitų vadovas tėvas Peteris Hansas Kolvenbachas daugiausia dėmesio skyrė sudėtingiems pirmiesiems metams po Vatikano II Susirinkimo, kai tėvo Arupės vadovaujami jėzuitai į evangelizavimo darbą plačiai įtraukė ir kovą su socialiniu neteisingumu, apie to laikotarpio laimėjimus ir nusivylimus, ir visų pirma apie tėvo Arupės asmeninį vaidmenį ir vėliau jo išgyvenimus, kai paklusdamas Popiežiui, sunkios ligos slegiamas, turėjo pasitraukti iš vadovavimo Jėzuitų ordinui.


Honkonge mirė pasaulyje seniausias kunigas

Gruodžio 12 dieną Honkonge mirė 110 metų trapistas, tėvas Mikalojus Kao Shi Qian. Jis buvo seniausias Honkongo vienuolis bei kunigas pasaulyje. 2007 m. sausio 15 d. jam sukako 110 metų. Jubiliejų šventė aukodamas šv. Mišias kartu su keturiais devyniasdešimtmečiais broliais vienuoliais. Po mėnesio jis būtų šventęs savo 111 gimtadienį. Žinią apie vienuolio trapisto mirtį pranešė beveik visi Honkongo dienraščiai.


Europoje

Albanijoje klarisės grįžta į savo vienuolyną

Albanijoje, Škoderio mieste, aštuonios vienuolės klarisės – keturios italės ir keturios albanės – atvėrė buvusio vienuolyno vartus. Iki 1946 metų patalpos priklausė pranciškonams. Komunistinio režimo metais, kai buvo uždrausta bet kokia kulto forma bei vienuolijos, minėto vienuolyno patalpos buvo paverstos kalėjimu. Pasak vienos iš vienuolių, režimas per 50 metų sunaikino asmens orumą. 1976 metais buvo paskelbtas valstybinis ateizmas, žmogus buvo laikomas kirminu, kuris turi rūpintis maistu ir daugiau niekuo. Vienuolių celėse buvo laikomi kaliniai, kiekvienoje iš jų po 15 žmonių ir daugiau. Buvusio vienuolyno kieme grojo garsi muzika, kad nesigirdėtų kankinamų žmonių šauksmų.


Azijoje

Mianmaro vyskupų adventinis laiškas

Kalėdos šiemet tebūna rimtesnės, paženklintos atgailos ir maldos, kad kraštas atkurtų taiką ir gerovę. To paprašė kreipdamiesi į tikinčiuosius Mianmaro vyskupai adventiniame laiške. Vyskupų prašymas atspindi krašto visuomenėje tebejaučiamą didelę įtampą po to, kai karinė chunta labai žiauriai nuslopino budistų vienuolių taikingas protesto demonstracijas. Todėl katalikų mianmariečių ganytojai siūlo visų vyskupijų tikintiesiems šiemet atsisakyti išorinių Kalėdų šventimo renginių. Šiemet geriau vietoj religinių koncertų ir kitų šventinių renginių skirti kur kas daugiau laiko susikaupimui, pasninkui, mąstymui ir Švč. Sakramento adoracijai. Vyskupai trokšta, kad tikintieji dabartiniu ypač sudėtingu laikotarpiu atsivertų Adventui būdingai maldos ir atgailos dvasiai, – pareiškė Mianmaro Vyskupų Konferencijos sekretorius kun. Dominikas Thet Tinas.


Afrikoje

Ruandoje iškilmingai užbaigti Kibeho Švč. Mergelės Marijos pirmojo apsireiškimo XXV jubiliejiniai metai

„Ndi Nyina va Jambo” – „Esu Žodžio Motina”. Šiais žodžiais Švenčiausioji Mergelė pirmą kartą apsireiškė šešiolikmetei mergaitei Alfonsinei Mumurekei 1981 m. lapkričio 28 d. Kibeho vietovėje. Dabar Kibeho apsireiškimų vietoje, pietų Ruandoje, yra iškilusi šventovė, pritraukianti maldininkų grupes ne tik iš visos Ruandos ir kitų Afrikos valstybių, bet ir kitų žemynų. Pagrindinės šventovės šventės yra visos tradicinės Marijos garbei skirtos liturginės metų šventės ir Kibeho apsireiškimus menančios datos, iš kurių svarbiausia yra pirmojo apsireiškimo – lapkričio 28-oji.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija