„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2008 balandžio 4 d, Nr.2 (40)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2007 metai
2008 metai

 

Inauguruota pirmoji katalikų bažnyčia Katare

Kardinolas Ivanas Diasas
sveikina susirinkusius maldininkus

Kovo 14 dieną, dalyvaujant keliems tūkstančiams tikinčiųjų, kardinolui Ivanui Diasui, tautų evangelizacijos kongregacijos prefektui, Apaštalinio Arabijos vikariato vyskupui Paului Hinderiui, Katare buvo inauguruota pirmoji katalikiška bažnyčia.

Katalikiški maldos namai yra tik viena didesnio komplekso dalių. Be katalikų, šiame komplekse sukurtos maldos erdvės dar keturių krikščioniškų konfesijų tikintiesiems. Tad šias Velykų šventes Katare gyvenantys katalikai minėjo nebe ambasadose, rūsiuose ar išnuomotuose butuose, o naujoje Rožinio Marijos bažnyčioje Dohoje, Kataro sostinėje.


Popiežiaus parama Somaliui – daugiau nei lašas jūroje

Somalio Mogadišo katalikų
vyskupijos apaštališkasis
administratorius
vysk. Džordžijas Bertinas

Prieš metus per Popiežiaus vadovautas Paskutinės Vakarienės Mišias surinktos aukos, pageidaujant Šventajam Tėvui, buvo skirtos Somalio „Caritas“ – Baidoa mieste, Somalyje, pastatyti naują modernišką dispanserį.

Praėjo metai. Mogadišo katalikų vyskupijos apaštališkasis administratorius vysk. Džordžijas Bertinas Vatikano dienraščiui papasakojo, kaip buvo panaudota popiežiaus Benedikto auka – per Popiežiškąją „Cor Unum“ tarybą gautos lėšos – iš viso 14 119 eurų – ir kas per tą laiką įvyko jo vyskupijoje. Beje, vyskupijos teritorija apima visą Somalį, kuris yra dešimt kartų didesnis už Lietuvos Respubliką.


15 metų Mongolijos Katalikų Bažnyčiai

Statoma katalikų katedra
Mongolijos sostinėje Ulan Batore

1992 metais misionierius kunigas kartu su kitais dviem Nekaltai Pradėtosios Marijos Širdies kongregacijos broliais atvyko į Mongoliją ir įkūrė pirmąją misiją. Taip pradėjo formuotis katalikų bendruomenė šioje šalyje. Tais pačiais metais nuncijumi Korėjoje dirbusį arkivyskupą Joną Bulaitį Šventasis Sostas paskyrė apaštališkuoju nuncijumi ir Mongolijoje.


Mirė du kardinolai

Kovo mėnesį mirė du Kardinolų kolegijos nariai, kurie savo ištikima ganytojiška tarnyste buvo pelnę ne tik nacionalinį, bet ir tarptautinį pripažinimą

 

Siekė teisinio Bažnyčios pripažinimo Meksikoje

Mirus vienos didžiausių Meksikos katalikų Monterėjaus diecezijos arkivyskupui emeritui kardinolui Adolfui Antonijui Suaresui Riverai, popiežius Benediktas XVI užuojautos telegramoje pabrėžė jo „intensyvų ir dosnų tarnavimą Bažnyčiai“ ir ilgametę sielovadinę veiklą. Kardinolas A. Suaresas mirė Didįjį šeštadienį, kovo 22 dieną, eidamas 82-uosius gyvenimo metus. Dėl sunkios sveikatos būklės jis jau negalėjo dalyvauti praėjusioje konklavoje, kurioje 2005 metų balandžio 19-ąją buvo išrinktas dabartinis Šventasis Tėvas.


Nužudytų misionierių pagerbimo diena

Aukodamas šv. Mišias
1980 metais buvo nužudytas
San Salvadoro arkivyskupas
Oskaras Romeras

Kovo 24-ąją, antrąją Velykų dieną, minint San Salvadoro arkivyskupo Oskaro Romero nužudymo 28-ąsias metines, daugelis bažnytinių bendruomenių visame pasaulyje ypatingais renginiais, visų pirma malda ir pasninku, pagerbė 2007 metais pasaulyje nužudytus misionierius. Dienos tema „Pralietas už jus ir visus žmones“.

Dienos minėjimu buvo prisimintas 21 misionierius, kurie 2007 metais smurto aukomis tapo vykdydami savo pašaukimą ir buvo nužudyti dėl nepalaužiamos ištikimybės Evangelijai, smurto, apleidimo, skurdo, nuolat pažeidžiamų žmogaus teisių aplinkoje, arba todėl, kad ėjo į mirtį siekdami išgelbėti kitų gyvybę.


Bažnyčia Saudo Arabijoje: žingsniai krikščionių ir musulmonų santykiuose

Neseniai Katare atidarytai katalikų bažnyčiai žiniasklaidoje buvo skirta nemažai dėmesio. Ne vienam komentatoriui ir apžvalgininkui parūpo interpretuoti šį įvykį šalyje, kurios pirmajame konstitucijos straipsnyje skelbiama: „Kataras yra nepriklausoma arabų valstybė. Islamas yra valstybinė religija ir šariatas (islamo teisė) yra pagrindinis įstatymų šaltinis“.


Konsekravo pirmąją katalikų bažnyčią Azerbaidžane

Vatikano valstybės sekretorius kardinolas Tarcizijus Bertonė Azerbaidžano sostinėje Baku vadovavo neseniai baigtos statyti Nekaltai Pradėtajai Mergelei Marijai dedikuotos bažnyčios konsekravimo iškilmei.

Tai vienintelė katalikų bažnyčia visame Azerbaidžane, pastatyta sklype, kurį Azerbaidžano prezidentas Geidaras Alijevas padovanojo katalikų bendruomenei, kai 2002 metų gegužės mėnesį šalyje lankėsi popiežius Jonas Paulius II. Naujos bažnyčios statyba buvo pradėta 2005 metų rugsėjo mėnesį. Kertinį akmenį tąkart padėjo į Azerbaidžaną nuvykęs tuometis Tautų Evangelizavimo kongregacijos prefektas kardinolas Crescenzio Sepe.


Iššūkiai Bažnyčiai Indijoje

Neseniai Indijoje vyko Indijos katalikų vyskupų konferencijos sesija, vykstanti dukart per metus. Pagrindinė sesijos tema – „Moters vaidmens stiprinimas Bažnyčioje ir visuomenėje“. Sesijoje dalyvavo virš 200 delegatų, daugiausia vyskupai, kurie atstovavo 160 Bažnyčios Indijoje diecezijų.

Nesunku įžvelgti paralelę tarp Indijos vyskupų sesijos temos pasirinkimo ir neseniai visoje katalikų Bažnyčioje minėtos popiežiaus Jono Pauliaus II laiško „Mulieris Dignitatem – Moters orumas“ 20 metų sukakties.


„Tyruose šaukiančiojo balsas“

Jeruzalės lotynų patriarchas
Mišelis Saba išleido knygą
„Tyruose šaukiančiojo balsas“

Taip pavadinta nauja Jeruzalės lotynų patriarcho Mišelio Sabos knyga, kurioje pateikiamos svarbiausios patriarcho per pastaruosius du dešimtmečius pasakytos kalbos, buvo pristatyta Venecijoje. Knygos pristatyme patriarchas M. Saba dalijosi prisiminimais apie savo, kaip Jeruzalės lotynų patriarcho, veiklą ir aptarė veikale pristatomas kalbas. Apie patriarcho M. Sabos veiklą kalbėjo knygos pristatyme dalyvavę Venecijos patriarchas kardinolas Andželas Skola ir Venecijos meras, filosofas Masimo Kakjaris.

Pagrindinės veikalo temos yra Šventosios Žemės krikščionių gyvenimas, Jeruzalės miestas, Artimųjų Rytų likimas, karo ir smurto tragedija, viltis sukurti taiką ir nuoširdų tautų ir religijų sambūvį. Jeruzalės lotynų patriarcho knygos įvade buvęs Milano arkivyskupas, kardinolas Karlas Marija Martinis džiaugiasi galįs pagerbti ganytoją, tarnavusį Jeruzalės Bažnyčiai labai sunkiu laikotarpiu daugiau kaip dvidešimt metų ir gebėjusį su pasišventimu eiti pareigas liudijant Dievo malonę ir skelbiant Dievo Evangeliją ir Gailestingumą neramumų ir susiskaldymo kontekste.


Graikijos Stačiatikių Bažnyčios vadovas

Naujasis Graikijos Stačiatikių
Bažnyčios vadovas Atėnų
arkivyskupas Jeronimas

Graikijos Stačiatikių Bažnyčios sinodas naujuoju Atėnų ir visos Graikijos arkivyskupu išrinko Tėbų ir Livadijos metropolitą Jeronimą.

Naujasis arkivyskupas Jeronimas-Ioannis Liapis gimė 1938 metais. Baigęs archeologijos ir literatūros studijas iš pradžių dirbo vidurinės mokyklos mokytoju, vėliau dėstė Atėnų universitete. 1967 metais palikęs akademinę karjerą, tapo kunigu, dirbo sielovadoje, dešimtį metų ėjo Graikijos Bažnyčios sinodo sekretoriaus pareigas. 1981 metais buvo išrinktas Tėbų ir Livadijos metropolitu. Vadovaudamas vyskupijai ypatingą dėmesį skyrė kunigijos išsilavinimui. 82 iš 110 metropolito Jeronimo pastaruoju metu vadovautos vyskupijos kunigų greta teologinio išsilavinimo turi taip pat literatūros, medicinos, ekonomikos, informatikos, architektūros akademinius laipsnius.


Popiežius pertvarkė Slovakijos Rytų Apeigų Katalikų Bažnyčios struktūrą

Popiežius Benediktas XVI pertvarkė Slovakijos Rytų Apeigų Katalikų Bažnyčios struktūrą ir įkūrė visos šalies teritoriją apimančią metropolinę sui iuris Bažnyčią. Lig šiol veikusias Prešovo ir Bratislavos vyskupijas bei Košicų apaštališkąjį egzarchatą Popiežius perorganizavo į Prešovo metropoliją su sufraganinėmis Bratislavos ir Košicų vyskupijomis. Naujoji Rytų Apeigų metropolija turi Bažnyčios sui iuris statusą, tai yra maždaug tokį patį, kokį Lotynų Apeigų Bažnyčioje turi bažnytinės provincijos.


Tarptautinės ekumeninės delegacijos solidarumo kelionė Darfūre

2003 metais įsižiebęs
ir iki šiol neaprimęs Darfūro
konfliktas yra laikomas baisiausia
pasaulio humanitarine katastrofa.
Daugiau kaip du su puse milijono
gyventojų dėl kovų
priversti apleisti gimtines

„Sielos akimis žiūrėdami į Kristaus perkeisto kūno šlovingas žaizdas, galime suprasti kančios prasmę, gydyti daugybę taip pat ir mūsų laikų žmonijoje kraujuojančių žaizdų. Šlovingose žaizdose atpažįstame neišdildomus begalinio Dievo gailestingumo ženklus“. Šiais žodžiais popiežius Benediktas XVI velykinėje kalboje priminė daugybę pasaulyje kenčiančių brolių ir seserų. Kalboje Šventasis Tėvas minėjo ir labiausiai kenčiančius pasaulio regionus. Visų pirma paminėjęs Afrikos Darfūrą, Popiežius ragino padėti šio krašto gyventojams išsaugoti gerovę ir taiką.

Darfūre lankėsi tarptautinė ekumeninė delegacija. Skirtingų krikščioniškų Bažnyčių atstovai, Afrikos Bažnyčių konferencijos kvietimu, buvo atvykę paliudyti visų krikščionių solidarumą Darfūro ir kitų Sudano regionų gyventojams.


Dievo Motinos Celestina

Sekmadienį Šventųjų skelbimo kongregacijos prefektas kard. Chosė Saraiva Martinsas aukojo šv. Mišias Florencijos katedroje, kurių metu vienuolę Dievo Motinos Celestiną paskelbė palaimintąja.

Palaimintoji Dievo Motinos Celestina, kurios pasaulietinis vardas yra Maria Anna Donati, gimė 1848 metais netoli Florencijos pasiturinčioje šešių vaikų šeimoje. Jos dvasiniam gyvenimui didelės įtakos turėjo jos dvasios vadovas Pijorų vienuolis Celestino Zini, kuris padėjo jai atrasti Kristaus žmogišką ir mylintį veidą. Tačiau tik sulaukusi 41 metų amžiaus, išsprendusi visus sunkumus su savo tėvu, 1889 metais pagaliau galėjo įgyvendinti savo sumanymą – visiškai save pašvęsti Viešpačiui ir rūpintis neturtingomis mergaitėmis, kalinių vaikais bei našlaitėmis. Sekdama Šv. Juozapo Kalasanto, Pijorų vienuolijos įkūrėjo, pavyzdžiu, įkūrė Šv. Juozapo Kalasanto vargdienių seserų kongregaciją. Nauja seserų vargdienių kongregacija greitai paplito po visą Italiją, o po įkūrėjos mirties 1925 metais kongregacijos namai buvo atidaryti Brazilijoje, Rumunijoje ir Nikaragvoje. Šiandien visame pasaulyje jaunimo švietimu ir auklėjimu besirūpinančiai Šv. Juozapo Kalasanto vargdienių seserų kongregacijai priklauso daugiau kaip šimtas vienuolių.


Mokytoja Juozapina Nikoli

Italijoje, Cagliari mieste, Dievo tarnaitė Juozapina Nikoli buvo paskelbta pirmąja Sardinijos palaimintąja. Iškilmei vadovavo Šventųjų skelbimo kongregacijos prefektas kard. Chosė Saraiva Martinsas. Į beatifikacijos šv. Mišias atvyko du kardinolai, Vienuolijų kongregacijos prefektas kardinolas Rodė ir Kenijos sostinės Nairobio arkivyskupas Njue bei 21 vyskupas.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija