„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2009 m. kovo 27 d., Nr. 1 (42)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

 

Popiežius Benediktas XVI artimas Afrikos žmonėms

Mindaugas BUIKA

Popiežius susitiko
ir su Afrikos pigmėjais

Popiežiaus Benedikto XVI pasibaigusios kelionės į Afriką vadovautų pamaldų kulminacija reikėtų laikyti praėjusį sekmadienį jo aukotas šv. Mišias Luandoje (Angola), kuriose dalyvavo daugiau kaip milijonas tikinčiųjų. Kartu su Šventuoju Tėvu šv. Mišias koncelebravo ne tik Angolos, bet ir kaimyninių šalių – Botstvanos, Lesoto, Mozambiko, Namibijos, Pietų Afrikos Respublikos, Svazilendo ir Zimbabvės – vyskupai. Pamaldų homilijoje komentuodamas liturgijos pirmojo skaitinio vilties žinią, skirtą tremtyje gyvenančiai išrinktajai tautai, Popiežius ją susiejo su Angolos ir visos Afrikos išbandymų kupina situacija.


Kankinystė žydinčios sakuros šalyje

Šv. Pranciškus Ksaveras

Katalikų Bažnyčia iš XVII amžiaus japonų katalikų tikėjimo kankinių mena per tris tūkstančius vardų. Skaičiuojama, kad iki XVIII a. pradžios Japonijoje nužudyta apie 200 tūkstančių krikščionių.

Japonijos evangelizacijos pradžia siejama su jėzuito šv. Ksavero Pranciškaus veikla, kuris į Japonų salyną atvyko 1549 metais.  1552 metais šventasis misionierius viename laiške su nuostaba rašė apie japonų Krikšto sakramento priėmimą: „Mačiau, kaip jie džiaugiasi mūsų pasisekimu, parodydami didelį uolumą, patys plėtodami Tikėjimą ir skatindami krikštytis pagonis. Kioto mieste – senovės Japonijos sostinėje – pirmoji katalikiška bažnyčia konsekruota 1576 metais. Iki 1587 metų krikščionybės vystymas Japonijoje – Bažnyčios evangelizacijos darbo dėka (pirmiausia dėl jėzuitų veiklos) – buvo sistemingas ir vyko be didesnių kliūčių. Tuo metu krikščioniškoji visuomenė Japonijoje jau siekė arti 200 tūkstančių asmenų. 1587 metais, kai dvi katalikės atsisakė būti realią valdžią turėjusio vietininko (šoguno) sugulovėmis, krikščionis imta persekioti. Pradėta juos masiškai šalinti iš įstaigų ir kariuomenės, uždrausta jėzuitams vykdyti misionierišką veiklą, sudeginta per 200 katalikiškų šventovių.


Didėja religinė netolerancija

Žmogaus teisių tarybos pagrindinėje būstinėje Ženevoje buvo surengta diskusija apie žmogaus teisių ir laisvių apsaugą. Diskusijoje dalyvavo ir arkivyskupas Silvanas Tomasis, nuolatinis Šventojo Sosto stebėtojas Jungtinių Tautų Organizacijoje ir kitose tarptautinėse organizacijose Ženevoje.

Daugelyje pasaulio vietų religinės mažumos, tarp jų ir krikščionys, kas dieną susiduria su diskriminacija ir išankstiniu nusistatymu. Šventasis Sostas yra susirūpinęs dėl augančios religinės netolerancijos ir kviečia valstybes imtis būtinų edukacinių ir teisinių priemonių, kad būtų užtikrinta religijos laisvės pagarba bei religinių mažumų apsauga nuo diskriminacijos, - sakė Šventojo Sosto nuolatinis stebėtojas.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija