"XXI amžiaus" priedas apie gyvybės apsaugą, 2003 m. rugpjūčio 22 d., Nr. 8 (33)

PRIEDAI











ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai

Išaukštintoji moteris

Arkivyskupas Sigitas Tamkevičius laimina į atlaidus Pivašiūnuose susirinkusius maldininkus

Rugpjūčio 10-16 dienomis Pivašiūnuose vyko didieji Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų - Žolinės - atlaidai. Visą savaitę į Pivašiūnus plūdo dešimtys tūkstančių žmonių, maldininkai iš aplinkinių kaimų ir miestelių bei užsienio. Pasimelsti prie Švč.M.Marijos Nuliūdusiųjų Paguodos paveikslo ėjo jaunimas ir pagyvenę žmonės, vietiniai bei iš toliau atvykę maldininkai. Rugpjūčio 15-ąją iškilmėse dalyvavo net septyni vyskupai: Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, Kaišiadorių, Šiaulių, Telšių, Vilkaviškio vyskupai Juozapas Matulaitis, Eugenijus Bartulis, Jonas Boruta, JS, Rimantas Norvila, Vilniaus arkivyskupo augziliaras Juozas Tunaitis ir Vilkaviškio vyskupas emeritas Juozas Žemaitis, MIC. Šv. Mišių koncelebracijai prie šventoriuje įrengto altoriaus vadovavo arkivyskupas S.Tamkevičius. Šv.Mišiose pasakytame pamoksle jis daug dėmesio skyrė moters ir motinos išaukštinimui. Todėl priede „Pro vita“ spausdiname jo pasakytą pamokslą.


Remkime gimstamumą, o ne karvių auginimą

Neadekvatūs terminai, prasmių  sukeitimas seniai buvo žinomi metodai melagingiems propagandininkams. Vienas toks žmonių sąmonę klaidinantis terminas apie šeimų dydį yra plačiai įsišaknijęs. Normalias šeimas imta vadinti daugiavaikėmis, o mažavaikes - normaliomis. Reikėtų daiktus vadinti tikraisiais vardais: vieną du vaikus turinčias šeimas vadinti mažavaikėmis (nes jos neužtikrina kartų pasikeitimo), tris-penkis - nei maža- nei daugiavaikėmis, tiesiog normalaus dydžio, o šešis ir daugiau - daugiavaikėmis. Kaip dabar dažnai pabrėžiama, kad šeima daugiavaikė, taip pabrėžti, kad šeima mažavaikė. Gal tai įžeistų kai kurių vyrų ir moterų orumą, ir jie teiktųsi gelbėti nykstančią Lietuvą nuo demografinės katastrofos. Gal tiktų turėti ir mažavaikio mokestį, kuris būtų taikomas pasiturintiems žmonėms.


Kai gėdos baimė baisesnė už Dievo rūstybę

Neseniai televizijos laidoje „Prašau žodžio“ buvo kalbama apie cheminį abortų darymą, kuriam pritarė ten esančios medikės ir Seimo narys. Girdi, tai labai gera priemonė, sauganti merginas nuo Vienuolio „Paskenduolės“ veikėjos Veronikos likimo, nuo moters pažeminimo, gėdos. Nenori, kad gimtų kūdikis, išgėrei tabletę ir, priklausomai nuo gemalo dydžio, iškris jisai gabalais. Kaip viskas paprasta, patogu! Mėgaukis seksu iki valiai: cheminis abortas apsaugo nuo gėdos, atveria visas duris paleistuvystei.


Prekyba, verslas ir moralinis auklėjimas

Kauno prekybos ir verslo mokykla pasižymi ne tik tuo, kad iš įvairių Lietuvos miestų bei miestelių suvažiavę jauni žmonės gali įgyti praktiškas specialybes. Jau daug metų mokyklos pedagogai rūpinasi ir moraliniu savo mokinių ugdymu. Žinodami visas jaunimui kylančias pagundas, jų klystkelius ir problemas, mokytojai stengiasi supažindinti jaunimą su žalingų įpročių padariniais, moralinės atsakomybės neturėjimo pasekmėmis. Tam mokykla kviečiasi įvairius lektorius, gydytojus, psichologus. Nereti mokyklos svečiai yra ir dvasininkai.


Politinė drama Slovakijoje dėl abortų įstatymo

Šioje nuotraukoje - sergantis Slovakijos prezidentas Rudolfas Šusteris ligoninėje pasirašo dokumentus

Laukiant rugsėjo viduryje įvyksiančio žymiausio gyvybės gynėjo popiežiaus Jono Pauliaus II trečiojo vizito į Slovakiją, šioje pokomunistinėje Rytų Europos šalyje, kurios 75 proc. gyventojų yra katalikai (iš viso Slovakijoje gyvena 5,4 mln. žmonių), kilo kone vyriausybės krizė dėl abortų įstatymų liberalizavimo. Birželio mėnesį į valdančiąją koaliciją įeinantis liberalus Naujasis piliečių aljansas (ANO) Slovakijos parlamentui (Nacionalinei Tarybai) pasiūlė priimti įstatymo pataisą, kad abortas būtų leidžiamas atlikti iki 24 nėštumo savaičių tuo atveju, jeigu nustatomi dideli genetiniai gemalo defektai. Dabar Slovakijoje leidžiama daryti abortą tik iki dvyliktos nėštumo savaitės.


Centrinėje Azijoje kūdikių miršta daugiau nei rodo oficiali statistika

Kūdikių mirtingumas devyniose Centrinės Azijos valstybėse yra daug didesnis nei oficialiai pranešama, pareiškė Jungtinių Tautų UNICEF fondas. “Neteisinga ir klaidinanti statistika gali raminti, tačiau tokie duomenys leidžia nuo vyriausybės ir sveikatos apsaugos darbuotojų nuslėpti vaikų mirtingumo faktorius bei tai, kad reikia imtis veiksmų. Tėvai ir visuomenės vadovai nėra teisingai informuojami, - teigė UNICEF generalinė direktorė Karola Belami. - Mes pažvelgėme, kas slepiama už oficialios statistikos, ir pakalbėjome su moterimis jų namuose. Moterų pasakojimai rodo vaikų išgyvenimo krizę”.


Kai kurie vaistai nuo skausmo didina grėsmę neišnešioti kūdikių

Tam tikrus vaistus nuo skausmo, tarp jų ir aspiriną, vartojančių besilaukiančių moterų rizika neišnešioti kūdikių yra 80 proc. didesnė nei vaistų nevartojančių nėščiųjų, pareiškė JAV mokslininkai. Tačiau jie pridūrė, kad paracetamolis rizikos prarasti nešiojamą kūdikį nedidina, nepriklausomai nuo to, kaip dažnai jis vartojamas.


Singapūre sėkmingai atskirtos Siamo dvynės

Siamo dvynės iš Irano Ladan ir Laleh laiko Pietų Korėjos Siamo dvynukes Min Sa Rang ir Dži Hje. Kairėje - vaikų tėvas Minas Seungdžūnas, mama Džeon Jun Kiong ir senelė (dešinėje)

Praėjus dviem savaitėms po iraniečių Siamo dvynių Ladan ir Lale mirties, Singapūro “Raffles” klinikos gydytojai antradienį atliko sėkmingą sesučių iš Pietų Korėjos atskyrimo operaciją. Medikų duomenimis, keturių mėnesių mergytės jaučiasi gerai. Kūdikiai buvo suaugę apatinėmis nugaros dalimis. Atskyrimo operacija truko valandą ir 40 minučių.
Operacijoje, be kitų, dalyvavo Singapūro neurochirurgas Keitas Go. Jis vadovavo nesėkme pasibaigusiai 29 metų iraniečių seserų atskyrimo operacijai. Galvomis suaugusios Ladan ir Lale mirė po smegenų atskyrimo netekusios daug kraujo.


Argentinoje mirė Siamo dvynės, turėjusios dvi galvas ir vieną liemenį

Unikalus naujagimių trejetas: Siamo dvynės ir viena visiškai sveika mergaitė

Argentinoje mirė Siamo dvynės, turėjusios dvi galvas, vieną liemenį ir vienerius plaučius dviem. Nuo pat gimimo jos buvo prijungtos prie dirbtinio kvėpavimo aparato. Kelių savaičių amžiaus dvynės mirė dėl kvėpavimo sutrikimų.
Unikalus naujagimių trejetas išvydo dienos šviesą San Chuano provincijoje birželio 21 dieną. Viena mergaitė gimė visiškai sveika. Dvi kitos buvo Siamo dvynės. Jų krūtinės ląsta, plaučiai, širdis ir genitalijos buvo bendros. Tačiau jos turėjo du skrandžius ir du stuburus, suaugusius septintojo slankstelio srityje. Tiek vienos, tiek kitos mažylės smegenys funkcionavo savarankiškai. Pavyzdžiui, viena galėjo verkti, o kita tuo metu kietai miegoti. Specialistų nuomone, nebuvo jokių galimybių atskirti dvynes chirurginiais metodais.


Austrijos chirurgai pirmieji pasaulyje persodino liežuvį

Vienos universitetinės ligoninės Oralinės chirurgijos skyriaus vedėjas Rolfas Eversas aiškina unikalios liežuvio persodinimo operacijos subtilybes

Austrijos chirurgams pavyko įvykdyti stebuklą. Jie pirmieji pasaulyje persodino žmogaus liežuvį.
Donoro liežuvis Vienos ligoninėje buvo persodintas 42 metų amžiaus pacientui, kurį kamavo piktybinis auglys burnos ertmėje. Operaciją atliko chirurgai, vadovaujami profesoriaus Franco Vacingerio ir vyresniojo gydytojo Kristiano Kermerio.
Pacientas, kuriam buvo atlikta pirmoji pasaulyje liežuvio persodinimo operacija, jaučiasi gerai. Liežuvis yra gerai aprūpinamas krauju ir beveik neištinęs, nepastebima jokių komplikacijų ar atmetimo reakcijų.


Ketinama atskirti pakaušiais suaugusius berniukus
iš Egipto

Po nesėkmingos Irano Siamo dvynių atskyrimo operacijos pasaulio gydytojai ketina atskirti galvomis suaugusių Egipto berniukų porą.
Dvejų metų Achmedo ir Muchamedo Ibrahimo galvos yra suaugusios pakaušiais, juos ketinama atskirti per artimiausius mėnesius. Dvyniai dėl suaugusių galvų negali atsistoti.
Liepos 8 dieną 52 valandas operuotos 29 metų Siamo dvynės Ladan ir Laleh Bidžani, netekusios daug kraujo, mirė.
Gydytojai teigia, kad gerai, jog egiptiečiai Siamo dvynukai yra labai maži. Vaikų kaulai ir audiniai greičiau gyja, todėl yra didesnė galimybė, jog po operacijos dvyniai išgyvens.


Apie teisę reikšti savo nuomonę

Bažnyčios ir valstybės atskyrimas Jungtinėse Valstijose yra teisėtas. Bažnyčia negali kelti klausimo, kodėl yra penkiasdešimt, o ne penkiasdešimt viena valstija, o valstybė neturi rūpintis, kodėl, pavyzdžiui, yra ne aštuoni, o septyni sakramentai. Šią skirtingą dvasinio ir materialinio pasaulio valdžių misiją taip aiškina II Vatikano Susirinkimas: „Kristus Bažnyčiai nepatikėjo politinės, ekonominės ir socialinės tvarkos kūrimo užduoties: jos tikslas – religinis švietimas ir lavinimas“. Tuo pačiu JAV vyskupų susitikimo pareiškimas Bažnyčios misiją žemėje gerokai išplečia: „…Visur ir visuomet Bažnyčia turi skelbti tikėjimo tiesą, imtis visuomeninio mokymo, moralinio teisingumo ieškojimo netgi priimant politinius sprendimus, kuriais varžomos žmogaus arba dvasinės laisvės“.


Farmacininkai kaltinami AIDS platinimu

Tūkstančiai hemofilija sergančių žmonių iškėlė ieškinį “Bayer” ir kitoms farmacijos bendrovėms. Ieškinyje pažymima, jog preparato nuo hemofilijos gamintojai sukėlė ligoniams riziką apsikrėsti ŽIV ar hepatitu C, nes prekiavo vaistais, pagamintais naudojant infekuotų donorų ar donorų iš rizikos grupių kraują.
Advokatas Robertas Nelsonas mano, kad ieškinys turėtų būti pripažintas kolektyviniu - jis buvo iškeltas tūkstančių hemofilija sergančių žmonių, gyvenančių už JAV ribų ir vartojusių šį preparatą, vardu. Pačioje AIDS epidemijos pradžioje, kai greitojo ŽIV nustatymo testas dar nebuvo parengtas, vaistų “Factor VIII concentrate” gamybai buvo naudojama plazma, gauta iš 10 tūkst. donorų. Gamybos metu visa plazma buvo sumaišoma, ir galiausiai tūkstančiai hemofilija sergančių žmonių, vartojusių šį preparatą, buvo infekuoti.


Greitosios pagalbos darbuotojas prisipažino žudęs pacientus

Buvusiam Lenkijos Lodzės greitosios medicinos pagalbos stoties sanitarui šio miesto prokuratūra pateikė kaltinimą nužudžius du žmones. Jis buvo suimtas trims mėnesiams. Suimtasis prisipažino esąs kaltas. Jam gresia kalėjimas iki gyvos galvos.


Estijoje abortų skaičius mažiausias per pastarąjį dešimtmetį

Per pastaruosius dešimt metų Estijoje beveik per pusę sumažėjo abortų skaičius, tačiau rodikliai tebėra tris kartus aukštesni nei Skandinavijos valstybėse.
1992 metais Estijoje buvo atlikta 28 403 abortai, o praėjusiais metais - 13 149. Statistika, renkama nuo aštuntojo dešimtmečio, rodo, kad rodiklis žemiausias per pastaruosius 30 metų buvo pernai, kai 100 gimimų teko 101,1 aborto.


Dvyniai žudosi rečiau negu kiti žmonės

Dvyniai mažiau linkę žudytis negu kiti žmonės, teigia danų mokslininkai. Jie išnagrinėjo daugiau kaip 20 tūkst. tos pačios lyties dvynių, mirusių Danijoje nuo 1943 iki 1993 metų, bylas ir palygino su visos populiacijos savižudybių skaičiais. Nustatyta, kad būtent dvyniai rečiau žudosi, nepriklausomai nuo jų lyties.


Vietname uždrausta prezervatyvų ir higieninių paketų reklama

Vietnamo vyriausybė uždraudė prezervatyvų, moteriškų higieninių paketų ir tualetinio popieriaus reklamą, pareikšdama, kad šie gaminiai yra”neestetiški”. Tokia reklama neatitinka “tradicinių ir nacionalinių papročių”.


Vyresnių japonų skaičius išaugo iki 14 milijonų

Pirmą kartą Japonijos istorijoje vyresnių kaip 75 metų amžiaus žmonių skaičius pasiekė 14 milijonų - tai trigubai viršija tokios šalies kaip Norvegija gyventojų skaičių. Iš 127 milijonų japonų vyresni kaip 65 metų amžiaus žmonės sudaro 18,5 procento, arba 23,6 milijono - tai daugiau kaip dvigubai viršija Graikijos gyventojų skaičių. Tokia statistika pateikiama paskelbtoje “Baltojoje knygoje”, skirtoje Japonijos visuomenės senėjimo problemai.


Abortas yra didžiausias taikos ardytojas pasaulyje

VATIKANAS. Popiežius Jonas Paulius II susitiko su Italijos judėjimo „Už gyvybę“, kuris švenčia 25 metų jubiliejų, 150 rinktinių atstovų. Sąjūdis atsirado1978-aisiais, kai Italijoje buvo legalizuotas abortas. Popiežius priminė motinos Teresės, kuri laikoma dvasine Italijos sąjūdžio vadove, žodžius per Nobelio premijos įteikimo ceremoniją 1979 metais. Tada vienuolė kalbėjo: „Jei mes priimame, kad motina gali sunaikinti savo įsčių vaisių, kas mums belieka? Abortas yra didžiausias taikos ardytojas pasaulyje“. ,,Tai tiesa! - sakė Popiežius. - Negali būti autentiškos tiesos be pagarbos gyvybei, ypač nekaltai ir negalinčiai apsiginti, kaip negimusieji vaikai. Esminis ryšys reikalauja, kad tie, kurie siekia taikos, gintų gyvybę.


Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija