„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.5 (42)

2004-iųjų gegužės 21 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

zvilgsniai

PRO VITA

Sidabrine gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Lietuvoje narkotikų vartojimas plėsis

Manoma, kad Lietuvos narkomanų populiacija
jau prilygsta Druskininkų savivaldybei

Narkotikų kontrolės departamento
direktorė Audronė Astrauskienė
Tomo Černiševo (ELTA) nuotrauka

Specialistai spėja, kad jau dabar Druskininkų savivaldybei dydžiu prilygstanti Lietuvos narkomanų populiacija dar plėsis kokius 5-15 metų. Po to epidemija atslūgs. Neabejojama, kad su naryste Europos Sąjungoje atsivėrus sienoms ir atsiradus naujoms rinkoms, Lietuvą pasieks ir naujos narkotikų „mados”. O tradicinių kanapių rūkymo epidemija gali apimti maždaug 30 proc. Lietuvos jaunimo.

„Čia yra globalus procesas. Narkomanija yra labai labili, narkotikų verslas - labai pelningas. Taigi Lietuva nebus išskirtinė šalis, kurioje narkotikų vartojimas mažės, kai visur aplinkui didėja. Bus labai gerai, jeigu mums pavyks šią situaciją stabilizuoti”, - sako Narkotikų kontrolės departamento direktorė Audronė Astrauskienė. Šių metų pradžioje įkurto departamento vadovė atsakė į Eltos klausimus po Seimo rūmuose surengtos konferencijos „Narkomanija, ŽIV/AIDS: problemos ir pagrįsti sprendimai”.


Veiksmingų reformų paieška
remiant šeimos politiką

Aldona KAČERAUSKIENĖ

Pastaruoju metu pastebimos Tėvynės sąjungos (TS) pastangos remti šeimos politiką. 2003 metų vasarą išleistame programiniame dokumente „Dešinioji alternatyva: sėkmės Lietuva” rašoma apie šeimos politiką: „Mes apibrėžiame tokios politikos esminę, vertybinę svarbą”. Tų pačių metų spalio viduryje Tėvynės sąjungos pirmininkas Andrius Kubilius pasirašė memorandumą „Iniciatyva 2v – naujos paramos šeimai politikos pradžia”, kuriame iškėlė paramos šeimai politikos tikslus: skatinti tradicinių šeimų kūrimąsi, skatinti gyventi šeimoje, siekti, kad kuo daugiau vaikų augtų tvirtose šeimose.


Sunkūs ligoniai turi teisę į globą

Mindaugas BUIKA

Pacientai, kurie yra nuolatinės vegetacinės būsenos, turi teisę į maitinimą iki natūralios mirties, net jeigu maistu ir skysčiais jie yra aprūpinami dirbtinėmis priemonėmis, patvirtino kovo 17-20 dienomis Vatikane vykusio tarptautinio kongreso „Gyvybę palaikantis gydymas ir vegetacinė būsena: mokslinė pažanga ir etinės dilemos“ dalyviai. Jei šiems ligoniams nebetaikomos būtinos gyvybei palaikyti priemonės, tai yra tolygu eutanazijai, pabrėžė kongreso dalyvius audiencijoje priėmęs popiežius Jonas Paulius II. Susitikime, kurį suorganizavo Popiežiškoji gyvybės akademija ir Pasaulinė katalikų medikų asociacijų federacija (FIAMC), dalyvavo daugiau nei 400 mokslininkų, teologų, slaugos ir etikos ekspertų iš 49 šalių.


Prekyba žmonėmis –
naujas iššūkis Lietuvos visuomenei

Aldona KAČERAUSKIENĖ

Gyvendami uždaroje totalitarinėje erdvėje, nesusidarėme imuniteto reiškiniams, kurie atsirado griuvus sovietiniam režimui ir kurie turės dar ryškesnę tendenciją nykstant valstybių sienų kontrolei, Europai ir pasauliui tampant vis atviresniems. Imunitetas gali atsirasti tik žinant reiškinio esmę, priežastis ir grėsmę, todėl visuomenė turi teisę kuo daugiau ir kuo greičiau sužinoti, kas iki šiol buvo nutylima arba kalbama tarsi puse lūpų.

Baltijos Asambėja praėjusių metų pabaigoje priėmė rezoliuciją „Dėl prekybos moterimis ir vaikais“. Konstatuojama, jog prekyba moterimis ir vaikais yra rimta ir vis didėjanti problema visame pasaulyje, reiškiamas susirūpinimas, kad Baltijos valstybėse šios problemos mastas nemažėja.


Prašome sustabdyti projektą,
nukreiptą prieš vaikus

LR laikinajam Prezidentui Artūrui Paulauskui

LR Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkei Dangutei Mikutienei

LR švietimo ir mokslo Ministrui Algirdui Monkevičiui

KREIPIMASIS

Šiuo metu Lietuva yra gilioje demografinėje krizėje. Tai sąlygota įvairių faktorių, tarp kurių svarbiausi – šeimos erozija ir hedonistinės pasaulėžiūros formavimas nuo pat vaikystės. Dedamos įvairios pastangos šiuos procesus sustabdyti. Deja, ne visi projektai, remiami užsienio šalių, padeda šiam tikslui. Esame labai susirūpinę „Jaunimui palankios paslaugos Lietuvoje” (JPPL) projektu, kuris pradėtas nuo 2003 metų rugsėjo sveikatos apsaugos ministro J.Oleko iniciatyva. Nors projekto tikslas – jaunimo (10-24 m.) sveikatos stiprinimas – atrodytų geras, tačiau priemonės, kuriomis šio tikslo siekiama, visai nepriimtinos. Be kita ko, projekte numatomos tokios paslaugos, kaip platus kontraceptikų ir prezervatyvų prieinamumas, „saugaus sekso“ įgūdžių formavimas per „bendraamžiai – bendraamžiams“ programas, narkotiko metadono bei švirkštų narkomanams dalijimas. JPPL projekte numatomas konfidencialumas, kuris reiškia, kad vaikai galės gauti paslaugas be tėvų, globėjų žinios, pavyzdžiui, pasidaryti abortą, „saugiai“ vartoti narkotikus. Tuo ardomi santykiai tarp tėvų ir vaikų šeimoje. Tai nesuderinama nei su Vaiko teisių apsaugos konvencija, nei su Lietuvos Respublikos Konstitucija bei įstatymais.


Alkoholio žala vertinama
nepakankamai rimtai

Žvelgiant globaliai, alkoholis yra beveik toks pat kenksmingas kaip tabakas. Kai kuriose pasaulio šalyse nuo šio legalaus narkotiko miršta iki 20 proc. visų žmonių, naujausiame numeryje rašo Didžiosios Britanijos mokslo žurnalas „Nature”, remdamasis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ataskaita. Alkoholio žala sveikatai visame pasaulyje yra vertinama nepakankamai rimtai. Vien Vokietijoje, pavyzdžiui, dėl piktnaudžiavimo alkoholiu kasmet pirma laiko miršta apie 73 tūkst. žmonių.


Keistas būdas gerinti
demografinę situaciją

Maskvos meras J.Lužkovas ir Rusijos sostinės deputatai nusprendė pagerinti demografinę situaciją Rusijoje ir rimtai svarsto klausimą leisti vesti ir tekėti jaunuoliams, sulaukusiems keturiolikos metų! Matyt, vadovaujamasi sena patarle „Ne choču učitsa, a choču ženitsa! („Nenoriu mokytis, noriu vesti!). Anot Maskvos valdžios vyrų ir moterų, reikia gelbėti etninius rusus, nes į Rusiją plūste plūsta ir ten dauginasi, anot vieno Maskvos Dūmos deputato, įvairūs netikėliai – baškirai, čiuvašai, čečėnai, azerbaidžaniečiai, gruzinai ir šiaip „tamsaus gymio“ asmenys. Neaišku, kodėl prie „netikėlių“ priskirti ir ukrainiečiai.


Statistikai fiksuoja senstančią Lietuvą

Nors Lietuvoje gimstamumas laipsniškai auga, tačiau Lietuvos gyventojų skaičius mažėja ir Lietuva sensta.

Pasak paskelbtų Statistikos departamento išankstinių duomenų, 2004 m. pradžioje Lietuvoje gyveno 3445,7 tūkst. gyventojų, arba 16,8 tūkst. mažiau negu 2003-iųjų pradžioje.

Mažėjant gyventojų skaičiui, keičiasi ir gyventojų amžiaus sudėtis - šiuo metu vaikų beveik 10 procentų mažiau nei 60 metų ir vyresnio amžiaus žmonių. Daugumą (64 proc.) pagyvenusių žmonių sudaro moterys.


Paminėta Pasaulinė mirusiųjų
nuo AIDS diena

Sekmadienį paminėta Pasaulinė mirusiųjų nuo AIDS atminimo diena. Šių metų minėjimo tema - „Pereikime nuo prisiminimų prie veiksmų”.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, nuo AIDS jau yra mirę per 20 milijonų žmonių, šiandien ši liga yra dažniausia darbingo amžiaus žmonių nuo 15 iki 59 metų mirties priežastis. Dabar pasaulyje ŽIV yra užsikrėtę arba AIDS serga apie 34-46 milijonai žmonių. Vien pernai nuo AIDS mirė trys milijonai, o užsikrėtė šeši milijonai žmonių.


Dvynukus auginusi amerikietė
pagimdė šešetuką

JAV. Dvynukus auginanti 29 metų amerikietė gegužės 3-iąją pagimdė šešetuką. Kaip pranešė laikraštis „Philadelphia Daily News”, trys mergaitės ir trys berniukai jaučiasi gerai. Jos pirmagimiams dabar treji metukai.

Vaikų motina prieš pastodama buvo gydoma hormonais. Ji pasakojo nėštumo metu kasdien valgiusi po šešis kartus, kad embrionai gautų pakankamai kalorijų.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija