„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.7 (44)

2004-iųjų liepos 16 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

zvilgsniai

PRO VITA

Sidabrine gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Aborto legalumo palaikymas
yra sunki nuodėmė

Mindaugas BUIKA

Naujasis St.Luiso arkivyskupas
Raimondas Berkas šiemet
per Petrines iš popiežiaus
Jono Pauliaus II priėmė
metropolito regalijas

Amerikiečių vyskupai vertina politikų nuostatas

Tarp katalikų vyskupų Jungtinėse Valstijose toliau vykstantys debatai dėl politikų neprileidimo prie šventosios Komunijos, jeigu jie nevykdo savo moralinių pareigų ginti negimusią gyvybę, sutampa su pastaruoju metu stiprėjančiu Bažnyčios hierarcho, ganytojo atsakomybės iškėlimu skelbiant tiesą ir palaikant bendrąjį gėrį. Apie tai iškalbingai byloja plataus dėmesio sulaukęs nuoseklaus gyvybės gynėjo St.Luiso (Misurio valstija) arkivyskupo Raimondo Berko straipsnis „Katalikai politikai ir vyskupai“, birželio pabaigoje paskelbtas JAV jėzuitų žurnale „America“, kuriame kaip tik kalbama apie šį iššūkį.


Medikai ir pacientai įvairių
pagundų akivaizdoje

Lietuvos Respublikos Seimui pateikta Nacionalinės
sveikatos tarybos metinė ataskaita

Nacionalinės sveikatos tarybos
pirmininkas, KMUK generalinis
direktorius
prof. dr. Juozas Pundzius

Nacionalinė sveikatos taryba, Lietuvos Respublikos Seimui atskaitinga sveikatos politikos koordinavimo institucija, įpareigota kasmet rengti ir teikti pranešimą Seimui apie gyventojų sveikatingumą ir sveikatos politikos įgyvendinimo būklę. Metinį pranešimą Seimui pateikė Nacionalinės sveikatos tarybos pirmininkas, Kauno medicinos universiteto klinikų generalinis direktorius prof. dr. Juozas Pundzius. Gerbiamą prof. J.Pundzių paprašėme pakomentuoti šį pranešimą.

 

Nacionalinės sveikatos tarybos pranešimas pateikiamas tradiciškai kasmet. Pirmoji metinio pranešimo dalis – sveikatą sąlygojančių veiksnių analizė. Antrąja dalimi siekiama atkreipti Lietuvos Respublikos Seimo ir visuomenės dėmesį į užkrečiamųjų ligų keliamas problemas. Kodėl toks išskirtinis dėmesys būtent užkrečiamosioms ligoms?


Gausioms šeimoms –
Australijos lietuvio parama

Jonas Petras Kedys

Australijoje gyvenantis, bet Lietuvoje dažnai besilankantis Jonas Petras Kedys susirūpinęs lietuvių tautos išlikimu. Jis pastebi, kad per pastaruosius dvylika metų Lietuvoje gimimų skaičius atsilieka nuo mirimų skaičiaus, t.y. tauta palengva miršta. Stengdamasis bent kiek sumažinti tautai iškilusią demografinę grėsmę, prieš dešimt metų Australijos lietuvis nusprendė iš savo nedidelio per gyvenimą sukaupto turto paremti gausias šeimas. J.P.Kedys yra baigęs ekonomikos ir miškininkystės mokslus, ir tie du įgyti diplomai neleidžia jam ramiai žiūrėti į skurstančią ir nykstančią tautą. Šiemet jis vėl naujai skelbia gausių šeimų apdovanojimą. Kaip ir kasmet (tai vyksta jau septinti metai), pagal atrinktus kriterijus J.P.Kedys paremia dviem tūkstančiais litų dešimt šeimų, auginančių ne mažiau nei dešimt vaikų. (Šalia įdedame skelbimą apie šią J.P.Kedžio idealistinę priemonę ir reikalavimus jai.)


Vaisingumas – prigimtinis asmens gėris

Džiuljeta Kulvietienė

Birželio 24 – 26 dienomis Kaune vyko tarptautinė konferencija „Vaisingumas ir šeimos gyvenimas besikeičiančiame pasaulyje. Antropologiniai ir medicininiai aspektai“. Konferenciją laišku per arkivyskupą Sigitą Tamkevičių, globojusį šį renginį, pasveikino arkivyskupas Leonardas Sandris iš Vatikano valstybės sekretoriato ir perdavė popiežiaus Jono Pauliaus II nuoširdžiausius linkėjimus bei palaiminimą.


Tvirta šeima – mūsų valstybės
ir visuomenės pagrindas

Prezidentas Valdas Adamkus
bendrauja su jaunais žmonėmis,
atėjusiais į inauguracijos iškilmes
Valdo Kopūsto (ELTA) nuotrauka

Kaune, Vytauto Didžiojo universitete, birželio 24-26 dienomis vyko Europos konferencija „Vaisingumas ir šeimos gyvenimas besikeičiančiame pasaulyje. Medicininiai ir antropologiniai aspektai“. Konferencijos organizatoriai abiejų kandidatų į prezidentus paprašė išdėstyti savo požiūrį apie gyvybės apsaugą. Skaitytojams pateikiame Valdo Adamkaus atsiųstus atsakymus. Kandidatė Kazimira Danutė Prunskienė atsakymų neatsiuntė.


Rūkymas kenkia beveik visiems
žmogaus kūno organams

Rūkymas kenkia beveik visiems žmogaus kūno organams ir sukelia daugiau ligų nei buvo manoma anksčiau, įskaitant kataraktą, plaučių uždegimą, leukemiją, inkstų, kasos, skrandžio ir gimdos kaklelio vėžį, pranešė JAV sveikatos apsaugos pareigūnas. „JAV vyriausybės pranešime apie rūkymą ir sveikatą teigiama, kad rūkymas pažeidžia beveik kiekvieną kūno organą bet kurioje amžiaus grupėje šioje šalyje ir visame pasaulyje, - teigė chirurgas Ričardas Karmona. - Visi žino, kaip kenkia rūkymas, tačiau iš tiesų jis kenkia dar labiau”. Be jau žinomų vėžio, širdies ir kraujagyslių bei plaučių ligų, rūkymas taip pat sukelia pilvo aortos aneurizmą, diabeto komplikacijas, žaizdų infekcijas ir vaisingumo sutrikimų, teigė R. Karoma.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija