„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.1 (50)

2005-iųjų sausio 21 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

zvilgsniai

PRO VITA

Sidabrine gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Skaudi sekso turizmo problema

Mindaugas BUIKA

Dvimetis švedas berniukas,
išsigelbėjęs per cunamį
Tailande, Puketo ligoninėje.
Berniuko seneliai jau atsirado,
o jo tėvas rastas kitoje ligoninėje.
Manoma, kad dalis išsigelbėjusių
vaikų galėjo patekti į prekeivių
žmonėmis rankas

Po cunamio katastrofos Pietryčių Azijoje padaugėjus vaikų našlaičių ir dėl galimo jų nusikalstamo panaudojimo sekso versle, vėl iškilo aštri vadinamojo sekso turizmo problema, kurios vienas pagrindinių centrų kaip tik yra stichinės nelaimės ištiktas regionas. Bažnyčia, griežtai smerkdama vaikų ir jaunimo seksualinio išnaudojimo įtraukimą į turizmo infrastruktūrą, ragina šią problemą spręsti priimant atitinkamus įstatymus, ugdant turizmo verslu užsiimančių žmonių moralę bei pateikiant atitinkamą perspėjančią informaciją atostogauti išsirengusiems žmonėms.


Mažoji šventovė – šeima

Inesė RATNIKAITĖ

Bendra šeimų šventės
dalyvių giesmė. Centre -
Šiaulių vyskupas
Eugenijus Bartulis

„Šeima – langas Dievo žvilgsniui”. Taip Šiaulių vyskupijos Šeimos centras pavadino jau penktąją šeimų šventę. Į ją sausio 9 dieną susirinko šeimos iš Joniškio, Kelmės, Radviliškio, Pakruojo, Šiaulių dekanatų. Susirinko pabūti kartu, pasidalyti, pasistiprinti gyvuoju Dievo žodžiu. Šeimoms skirtos iškilmės prasidėjo šv. Mišiomis. Jas Katedroje aukojo bei pamokslą sakė Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis. Jis pasidžiaugė, jog šeimų šventė sutapo su Kristaus krikšto iškilmėmis. Teigdamas, kad šeimoje neįsivaizduojamas gyvenimas be kūdikio krikšto, ganytojas išsakė troškimą, kad kuo daugiau vaikų krykštautų šeimoje, kad kuo laimingesni jie būtų ir kad kuo nuoširdžiau pasirengtų žemiško gyvenimo kelionei ir susitikimui Dangaus Tėvynėje.


Šeimos centro savanoriai
ilgisi aktyvesnės veiklos

Utenos parapijos Šeimos
centro vadovė
Danguolė Stunžėnienė

Panevėžio vyskupijos Utenos dekanato Šeimos centrui, kuriame dirba vien savanoriai, vadovauja Danguolė STUNŽĖNIENĖ. Su ja apie Šeimos centro veiklą kalbėjosi Rūta JONUŠKIENĖ.

Šeimas kuria brandesnio amžiaus, išsilavinę, dirbantys žmonės

Kokia pagrindinė Šeimos centro veikla?

Pagrindinė mūsų veikla yra parengti sužadėtinius Santuokos sakramentui. Šiais metais mokymų ir paskaitų išklausė 80 porų. Džiugu, kad beveik pusė porų tuokiasi ne vien Civilinės metrikacijos skyriuje, bet ir bažnyčioje. Tačiau porų, kuriančių šeimas, kasmet mažėja - atsivėrė Eurpos Sąjungos erdvė, daug jaunų žmonių išvyksta gyventi ir dirbti į užsienį.


Ateitininkai – prieš amoralumo propagavimą TV programose

Ateitininkų federacijos valdyba (pirm. Liutauras Serapinas) priėmė kreipimąsi „Lietuvos Caritas“ generaliniam direktoriui kun. Robertui Grigui dėl amoralių veiksmų propagavimo televizijos programose. Dokumente atkreipiamas dėmesys, kad Lietuvos komercinių televizijų transliuojamų naktinių programų metu tiesiogiai į eterį yra siunčiamos trumposios žinutės (SMS), kurios atvirai skelbia apie teikiamas seksualines paslaugas. Šias žinutes, kupinas vulgarių posakių ir necenzūrinių žodžių, ne tik skaito, bet ir rašo nepilnamečiai asmenys, kurie atvirai už atlygį siūlosi suteikti seksualines paslaugas.


Jūsų šeimoje neregys

Irina RIBIKAUSKIENĖ,

Kauno silpnaregių internatinės
mokyklos tiflopedagogė

Lotyniškoji Brailio abėcėlė

Kai gydytojas pasako galutinę diagnozę apie tai, kad pacientas jau niekada nematys, stresas ištinka ne tik regėjimą praradusį žmogų, bet ir visą jo šeimą.

Žmogus netenka jam įprasto darbo, labai pasikeičia jo gyvenimo būdas, kamuoja nežinia dėl ateities. Šeimos nariai dažnai nežino, kaip su apakusiuoju bendrauti, kaip išreikšti jam savo užuojautą ir suteikti pagalbą. Neretai labai susiaurėja draugų ratas. Šeimoje pradeda vyrauti slogi atmosfera. Visa tai neigiamai veikia apakusiojo psichiką.


Dauguma šalies gimdymo įstaigų turėtų įgyti Naujagimiui palankios ligoninės vardą

Lietuvos gimdymo įstaigos turėtų lygiuotis į Skandinavijos ar Afrikos šalis, kuriose dauguma gimdymo įstaigų yra pripažintos Naujagimiui palankiomis ligoninėmis, mano naujasis sveikatos apsaugos ministras Žilvinas Padaiga.

„Naujagimiams palankios ligoninės iniciatyvą” 1992 metais paskelbė tarptautinė Pasaulio sveikatos organizacija drauge su Jungtinių Tautų vaikų fondu. Jos tikslas - užtikrinti motinos teisę žindyti savo kūdikį, o kūdikio teisę - gauti geriausią maistą ir ryšį su motina, tai yra būti žindomam.


Gimdyvei - 66 metai

Vyriausia gimdyvė pasaulio
istorijoje 66 metų
rumunė Adrijana Iljesku

Bukareštas. Šešiasdešimt šešerių metų Rumunijos gyventoja po ilgus metus trukusio gydymo nuo nevaisingumo sausio 16-ąją pagimdė mergaitę. Spauda jau spėjo pakrikštyti moterį vyriausia gimdyve pasaulio istorijoje. Adrijana Iljesku - universiteto dėstytoja ir knygų vaikams autorė - nešiojo dvynukes. Viena jų mirė dar įsčiose, ir gydytojai nusprendė ilgiau nelaukti. Antroji mergaitė išvydo pasaulį po Cezario pjūvio būdama 32 savaičių.

„Norėjome išlaukti nors 34 savaites, kai galutinai subręsta kūdikio plaučiai, bet pastebėjome, jog liovėsi vienos dvynių širdies darbas, - pasakojo gimdymo namų Bukarešte vyriausiasis gydytojas Bogdanas Marinesku. - Siekiant išgelbėti dar gyvą kūdikį, skubiai atlikome Cezario pjūvį.” Kūdikis sveria 1,4 kg ir jo būklė yra stabili, tačiau mergytei teks likti ligoninėje kol ji užaugs iki dviejų kilogramų.


Indė - mažiausia pasaulio naujagimė

Po trijų mėnesių mažiausia
pasaulio naujagimė indė
Rumaisa Rahman svėrė 1,19 kg

Čikaga. Pernai rugsėjo 19 dieną Čikagoje (JAV), Lojolos universiteto klinikoje, gimusi viena iš dvynukių - Rumaisa Rahman - buvo, pasak gydytojų, mažiausia pasaulio naujagimė. Gimimo momentu Rumaisa svėrė tik 243,8 gramo - t. y. ji buvo lengvesnė už vaisvandenio skardinę. „Mergaitė buvo 37 gramais lengvesnė už ankstesnį rekordininką, išvydusį pasaulio šviesą toje pačioje klinikoje 1989 metais”, - pareiškė klinikos atstovė Sandra Martines. Rumaisa ir jos sesuo Hiba gimė keturiolika savaičių prieš terminą. Gydytojai turėjo atlikti Cezario pjūvį. Mergaičių tėvai yra emigrantai iš Indijos.


Italijoje uždrausta rūkyti viešose vietose

Roma. Italijoje nuo sausio 10 dienos daugelyje viešų vietų uždrausta rūkyti. Šis draudimas susilaukė daug prieštaravimų ir priekaištų iš barų bei restoranų asociacijos, išsiaiškinusios, kad užeigų savininkams grės 2 200 eurų bauda, jei jie nepraneš policijai apie klientus, atsisakančius užgesinti cigaretes. Dėl rūkymo sukeltų ligų Italijoje kasmet miršta 90 tūkst. žmonių.


Atskirtos Siamo dvynukės iš Lenkijos

Rijadas. Saudo Arabijos sostinėje Rijade atlikta 15 mėnesių amžiaus Siamo dvynukių iš Lenkijos atskyrimo operacija. 18 valandų trukusi operacija praėjo be komplikacijų. Operacijoje dalyvavo 60 gydytojų ir medicinos seserų komanda. Dvynės Darija ir Olga dar du tris mėnesius bus gydomos Saudo Arabijoje ir tik tada galės grįžti į gimtinę. Abi mergaitės, kurios prieš operaciją buvo gydomos klinikoje Krokuvoje, buvo suaugusios apatinėmis pilvo dalimis. Tik maždaug po pusmečio paaiškės, ar sesės galės normaliai judinti kojas. Gydytojai optimistiškai vertina abiejų mergaičių galimybes išgyventi. „Jų širdutės, plaučiai ir inkstai funkcionuoja gerai ir be komplikacijų”, - sakė medikų vadovas Abdula al Rabijas.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija