„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.7 (56)

2005-iųjų liepos 15 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

zvilgsniai

PRO VITA

Sidabrine gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

„Reliatyvizmo diktatūra“: Ispanijos pavyzdys

Mindaugas BUIKA

Dvasininkai ir jaunos šeimos
rinkosi į protesto manifestaciją
prieš Ispanijos socialistų
vyriausybės homoseksualų
,,santuokos" įteisinimą

Socialistų vyriausybės „revoliucija“ įstatymdavystėje

Galima suprasti, kodėl „mirties kultūrą“ skleidžiančios tarptautinės antikrikščioniškos jėgos savo suderintu veikimu prieš Katalikų Bažnyčią pastarojo meto kontroversiškoms politinėms bei socialinėms tendencijoms Ispanijoje skiria ypatingą dėmesį. Juk Ispanija yra klasikinė katalikiška valstybė, Jėzaus Draugijos bei „Opus Dei“ lopšys, kurios beveik 90 proc. gyventojų yra katalikai. Pakirtus krikščioniškąsias pozicijas Ispanijos visuomenėje, tai stipriai atsilieptų visos Europos katalikų bendruomenei, taip pat ispaniškąją kultūrą paveldėjusiai Lotynų Amerikai, kur telkiasi beveik pusė iš 1,2 milijardo pasaulio katalikų.


Ar Seimas priims įstatymą, saugantį negimusį vaiką?

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis Seimo narys Valdemaras Tomaševskis siūlo priimti įstatymą, saugojantį žmogaus gyvybę prenatalinėje fazėje. Jo Seimo posėdžių sekretoriate įregistruotame įstatymo projekte siūloma įteisinti, kad žmogaus gyvybė prasideda nuo moters apvaisinimo.


Apie nelegalų lietuvaičių gabenimą į Jungtinę Karalystę

BBC žurnalistė Džil Makgivering Lietuvoje atliko tyrimą, kaip Lietuvos merginos gabenamos dirbti į Vakarų Europos viešnamius.

„Po Europos Sąjungos (ES) plėtros dramatiškai padaugėjo į Vakarų Europą gabenamų merginų iš Rytų Europos. Jungtinę Karalystę daugelis įvardija kaip pagrindinį kelionės tikslą, o daugiau nei pusė moterų atvyksta iš Lietuvos“, - reportažą pradeda žurnalistė. Straipsnis pradedamas istorija apie lietuvaitę, kuri, patikėjusi vaikystės draugo pažadais, susigundė vykti į Olandiją, kur keturis mėnesius kentė seksualinę prievartą. „Jos istorija čia yra įprasta, - rašo BBC. - Lietuva prie ES prisijungė pernai. Nuo to laiko jaunų moterų gabenimas į Vakarų Europos viešnamius dramatiškai padidėjo“.


Pagalbos namai gyvenantiems šia diena

Bronius VERTELKA

Tyloka Teatro gatvė. Retokai ja koks automobilis prašvilpia. Tai daugiausia vienaukščių medinių namų gyvenamasis rajonas. Tarp jų įsispraudęs mūrinis pastatas, pažymėtas 20 A numeriu. Jame įsikūrę nakvynės namai, išlaikomi Panevėžio miesto biudžeto lėšomis. Vienu metu pastogę čia gali gauti 54 savo būsto neturintys žmonės. Žiemą, paspaudus šalčiams, tokių sugeba įkurdinti net iki 70. Ką priimti, sprendžiama vietoje, nereikia savivaldybės atitinkamo skyriaus nukreipimo. Apyvendinami net Panevėžio rajono žmonės. Viename kaime vyras tyčia padegė savo sodybą. Naktį sukeltas gaisras vos nepasiglemžė jo žmonos ir dukters gyvybių. Padegėlės buvo apgyvendintos nakvynės namuose. Laikiną pastogę čia turėjo ir 1917 metais gimęs, bet devynis teistumus turėjęs senukas. Ne vienas šio namo gyventojas buvo palydėtas ir į Amžinybę.


Žiniasklaida raginama atsargiau skelbti vaikams neigiamą poveikį darančią informaciją

Žiniasklaida raginama griežčiau laikytis ribojimo vaizduoti smurtą, erotiką ir panašią nepilnamečiams neigiamą poveikį darančią informaciją, taip pat neskelbti nusikaltusių, nukentėjusių ar prieš save ranką pakėlusių nepilnamečių asmens duomenų. Tokius raginimus viešosios informacijos skleidėjams per spaudos konferenciją Seime išsakė politikai, žmogaus ir vaikų teisių specialistai, žiniasklaidos priežiūros institucijų atstovai.


Keturi tūkstančiai motinų, išauginusių septynis ir daugiau vaikų, gauna valstybines pensijas

Pensinio amžiaus motinoms, pagimdžiusioms, išauginusioms ir gerai išauklėjusioms septynis ir daugiau vaikų, paskirtos antrojo laipsnio valstybinės pensijos. Šios pensijos siekia 276 litus per mėnesį, jos už 2005 metus bus pradėtos mokėti birželio-liepos mėnesiais, pranešė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.


Kritimas demografijos duobėn

Petras KATINAS

Neseniai Maskvoje įvyko renginys, pavadintas Nacionaliniu forumu. Jame buvo svarstomas vienintelis klausimas: „Rusijos gyventojų dabartis ir ateitis“. Buvo pateikti stulbinantys skaičiai apie tragišką demografinę situaciją, susidariusią Rusijoje per pastaruosius trylika metų. Per tą laiką iš Rusijos Federacijos išnyko vienuolika tūkstančių kaimų, 290 miestų. Konstatuota, jog kiekvieną dieną Rusijoje „pradingsta“ vidutiniškai du kaimai, o per metus – nedidelė sritis.


Skiepai nuo nikotino padės norintiesiems mesti rūkyti

Gydytojas dr. Žakas Kornuzas sakė,
kad bakterijas puolančio viruso
pagrindu sukurti skiepai verčia
žmogaus imuninę sistemą
reaguoti į nikotiną
EPA-ELTA nuotrauka

Eksperimentinė vakcina nuo nikotino padeda rūkaliams atsikratyti šio žalingo įpročio, teigia šveicarų mokslininkai. Tiesa, dar reikia atlikti daugiau tyrimų, bet bandymu jau įrodyta, kad net užkietėję rūkoriai per šešis mėnesius nuo pasiskiepijimo gali mesti rūkyti.

Ciuriche registruota bendrovė „Cytos Biotechnology“ jau planuoja trečios fazės bandymus, kad įrodytų, jog sukurtoji vakcina yra saugi ir veikia puikiai. Tikimasi, kad iki 2010 metų ši vakcina pasirodys vaistinėse, teigia firmos direktorius dr. Volfgangas Reneris.


Graikų mokslininkų tyrimai patvirtina, kad kalniečiai gyvena ilgiau

Atėnų universiteto mokslininkai patvirtino jau nuo seno vyraujančią nuomonę, jog kalniečiai gyvena ilgiau už tuos, kurie gyvena žemumose. Jie ištyrė tris kaimelius, esančius šalia Graikijos sostinės, ir priėjo prie išvados, jog kalnų oras bei vaikščiojimas po kalnus padeda sveikatai bei pailgina gyvenimo trukmę, rašoma leidinyje „British Journal of Epidemiology and Community Health“. Visų trijų kaimelių bendruomenių gyvenimų būdas buvo panašus: vyrai rūpinosi gyvuliais, moterys prižiūrėjo namus. Tačiau viena šių bendruomenių buvo įsikūrusi kalnuotoje vietovėje - 950 metrų virš jūros lygio.


Indijos filmuose nebeliks rūkymo scenų

Indija uždraudė rūkymo scenas kine ir televizijoje. Remiantis naujosiomis taisyklėmis, demonstruojant senus Indijos ir užsienio filmus ar TV laidas, kuriose yra rūkymo scenų, bus privalu įterpti perspėjimus.


Lietuva - viena iš aukšto sergamumo atsparia tuberkulioze šalių

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ekspertų duomenimis, Lietuva - viena iš aštuonių Europos šalių, kuriose fiksuojamas aukštas sergamumas medikamentiniam gydymui atsparia tuberkulioze.

Mūsų šalies gyventojai, vengiantys gydytis nuo atviros ar atsparios tuberkuliozės, nuo liepos izoliuojami ir priverstinai gydomi Kelmės rajone, Pagryžuvio tuberkuliozės ligoninėje.


Alkoholis moterų smegenims kenkia labiau negu vyrų

Alkoholis moterų smegenims kenkia labiau nei vyrų, nustatė Vokietijos mokslininkai. Smegenų studija suteikė daugiau įrodymų, kad moteris piktnaudžiavimas alkoholiu itin pažeidžia. Labdaros įstaiga „Alcohol Concern“ teigė, kad atradimas kelia didelį susirūpinimą, ypač žinant, jog vis daugiau moterų piktnaudžiauja alkoholiu.


2004-ieji: beveik 3800 mirties bausmių, 7400 mirties nuosprendžių

2004 metais visame pasaulyje, Žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ duomenimis, mirties bausmė buvo įvykdyta 3797 žmonėms 25 šalyse. Pagal Berne (Šveicarija) paskelbtą metų statistiką, teismai 64 šalyse paskyrė mažiausiai 7395 mirties nuosprendžius. Kaip ir prieš metus, pirmaujančią vietą užėmė Kinija su mažiausiai 3400 mirties bausmių, toliau yra Iranas su mažiausiai 159 mirties bausmėmis. Po jų – Vietnamas (64) ir Jungtinės Amerikos Valstijos (59 įvykdyti mirties nuosprendžiai).

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija