„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.7 (68)

2006-iųjų liepos 14 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Meilės rūmas statomas kantriai, atsargiai, neskubant

Dr. Aldona KAČERAUSKIENĖ

Reuters nuotrauka

Susirūpinusios keturiolikmetės, penkiolikmetės rašo laiškus žurnalų redakcijoms ir klausia, ar normalu, kad iki šiol jomis nesusidomėjo berniukai. Juk bendraamžės jau „mylisi“. Daugėja nepilnamečių nėštumų. Vienos darosi abortus, kitos gimdo. Abiem atvejais pakenkiama asmenybės brandai. Pirmuoju atveju mergina save visam gyvenimui pasmerkia sąžinės graužačiai, depresijai, kartais net savižudybei. Antruoju – savo naštą perkelia ant kitų – tėvų, senelių, giminaičių pečių ar atiduoda vaiką į globos įstaigą, nes pačios nepasirengusios auginti kūdikio, gal net dar saugo savo vaikystės lėles.


Europos Parlamentas pasirengęs sankcionuoti embrioninės gyvybės naikinimą

Mindaugas BUIKA

Nuomonių išsiskyrimas frakcijose atspindi nacionalinę politiką

Kaip ir buvo galima tikėtis, „mirties kultūros“ šalininkų kol kas stipriai veikiamas Europos Parlamentas patvirtino kamieninių ląstelių tyrimo finansavimą būsimajame Europos Sąjungos 2007-2013 metų biudžete, kartu sankcionuodamas embrioninių žmonių galimą naikinimą. Tiesa, dėl šio sprendimo aktyviai protestuojant Bažnyčiai, kai kurioms katalikiškoms šalims ir gyvybės gynėjų grupėms, birželio 15 dieną vykusio balsavimo už minėtas nuostatas persvara buvo palyginti nedidelė, tad stiprėja viltis, kad ieškant kompromiso galutiniame verdikte bus padarytos pataisos, palankios negimusios gyvybės apsaugai.


Kaip kūrėsi statybininkų blaivystės klubas „Sąjūdis“

Iš atsiminimų apie kovą už dorą ir blaivų žmogų

Jonas Kačerauskas

2006 m. birželio 2 d. suėjo 25 metai, kai buvo įkurtas statybininkų blaivystės klubas „Sąjūdis“. Manau, bus įdomu prisiminti senjorams, o jauniems sužinoti, kaip, kokiomis sąlygomis ir kokiu tikslu jis buvo sukurtas.

Jaunystėje gausu visokiausių progų bendrauti su įvairiais žmonėmis: vestuvės, iškylos, gimtadieniai – visur vaišės. Susibūrimuose dažniausiai neapsieinama ir be išgėrimų.Taip jau atsitiko, kad nuo pat pirmosios mano darbovietės pasitaikydavo bendradarbių, mėgstančių išgerti. Ir juo toliau, tuo tokių mėgėjų būdavo daugiau. Tokia jau buvo sovietinė politika: įvairiomis progomis atsirasdavo žmonių, kurie rinkdavo po rublį išgerti. Nesidėsi – ne draugas.


Gyvybė – brangiausia dovana

Marytė GUSTAINIENĖ,

sociologijos magistrė

Gyvybė – brangiausia žmogaus dovana, tačiau ji nėra žmogaus nuosavybė. Vis dažniau pasaulį sukrečia žinios apie savižudybes. Lietuva jau pirmauja Europje pagal savižudžių skaičių. Atrodo, kad gyvenimo sąlygos pagerėjo, tačiau žmonių nusivylimas esama santvarka, konfliktai šeimose, neaiški ateities perspektyva vis dažnesnė. Galima teigti, kad savižudybių padaugėjo galbūt ir dėl to, kad pakito žmonių vertybės, požiūris į gyvenimą, save, ryšius su artimaisiais. Vis dažniau jaučiama moralinė žmonių degradacija (narkomanija, alkoholizmas, savo kūno pardavinėjimas, smurtas). Daugelis veiksnių ir išprovokuoja savižudybes.


Pedofilijos įteisinimas – kas toliau?

Paskelbta informacija, kad Olandijos pedofilai steigia politinę Labdaros, laisvės ir įvairovės partiją (NVD), kurios programoje numatyta siekti sumažinti amžių, nuo kurio teisiškai galima turėti lytinių santykių, iki 12 metų ir prastumti įstatymą dėl vaikų pornografijos bei zoofilijos.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija