„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.6 (79)

2007-iųjų birželio 8 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Kiekvieną dieną rinktis gyvenimą

Inesė RATNIKAITĖ

Giedodami jaunuoliai kartu
su Šiaulių vyskupu Eugenijumi
Bartuliu eina į Kryžių kalną

Kiekviena diena gali būti pripildyta gyvybės ar mirties, meilės ar neapykantos. „Padėjau prieš tave gyvenimą ir gerovę, mirtį ir pražūtį, palaiminimus ir prakeiksmus“, – rašoma Įstatymų knygoje ir raginama: „Rinkis gyvenimą, kad tu ir tavo palikuonys būtumėte gyvi“. Šia mintimi remiasi ir paskutinis balandžio sekmadienis. Pasaulinė gyvybės diena – laikas ne tik įvardyti pasaulyje išplitusią ir tebeplintančią mirties kultūrą, bet ir daug garsiau skelbti gyvybės grožį ir būtiną reikmę, nes visa, ką turime, kas esame, be gyvybės netenka jokios prasmės. Šiaulių vyskupijoje Pasaulinė gyvybės diena buvo švenčiama ilgiau nei savaitę. Visuomenės dėmesį bandyta patraukti įvairiais renginiais.


Ketvirtojo Pasaulio šeimų kongreso paskatos

Mindaugas BUIKA

Visi geros valios žmonės
turi rūpintis šeimų gerove, kurios
yra vilties ženklas visuomenės ateičiai

„Demografinės žiemos“ dramatiškumas

Stiprėjant išpuoliams prieš tradicines ir prigimtines šeimos gyvenimo nuostatas, jo gynėjai iš beveik 70 šalių rinkosi į ketvirtąjį Pasaulio šeimų kongresą, kuriame buvo aptarti pagrindiniai liberalizmo bei sekuliarizmo jėgų pavojai ir dar kartą patvirtintas krikščioniškasis gyvybę ir šeimą ginantis mokymo aktualumas. Gegužės 11-13 dienomis Lenkijos sostinėje Varšuvoje vykusio susitikimo tema buvo „Anapus „demografinės žiemos“: prigimtinė šeima yra tautų pavasaris“. Reikalo aktualumą galbūt tiksliausiai apibrėžė Meksikos prezidento žmona Margarita Sabala Gomes del Kampo, kuri savo laiške kongresui rašė: „Šiandien labiau nei bet kada pasaulyje reikia galvoti apie šeimą, nes šeimos gynimas dabar reiškia visuomenės ir tautos gerovės gynimą“.


Pasmerkimas ar solidarumas?

Nauji iššūkiai Bažnyčiai kovoje su ŽIV ir AIDS Europoje

Balandžio 24-26 dienomis Kijeve, Ukrainoje, vyko „Europos Caritas“, „Caritas Internationalis“ ir „Ukrainos Caritas“ surengta tarptautinė konferencija, skirta ŽIV ir AIDS problemoms Vidurio ir Rytų Europoje bei Vidurinėje Azijoje. Pasaulyje šiuo metu yra apie 39,5 mln. ŽIV infekuotų asmenų, kasdien šis skaičius padidėja maždaug 11 tūkstančių. Europoje ŽIV ir AIDS serga apie 1,7 mln. žmonių; Ukrainoje susirgimų žmogaus imunodeficito virusu problema yra viena ryškiausių visame žemyne.


Dėl alkoholio kontrolės

Atviras laiškas

Lietuvos Respublikos Prezidentui

Valdui Adamkui

Seimo Pirmininkui Viktorui Muntianui

Ministrui Pirmininkui

Gediminui Kirkilui

Dėl pražūtingai liberalaus valdžios požiūrio į alkoholio platinimą ir vartojimą Lietuva tapo labiausiai prasigėrusia šalimi (oficialiai kiekvienas gyventojas per metus išgeria 11 litrų gryno alkoholio, neįskaitant kontrabandos). Skaudžiausia, kad vis labiau girtauja paaugliai ir jaunimas. Skaičius 15-16 metų moksleivių, vartojusių alkoholio per mėnesį 10 ir daugiau kartų nuo, 1995 iki 2003 metų padidėjo net 5 kartus! (berniukų – nuo 2,6 iki 12,6 proc., mergaičių – nuo 1 iki 4,7 proc.) Tai didžiulį nerimą keliantys skaičiai ir tempai.


Insultas: atsiminkite viso labo tik tris žingsnius...

Informacija, kuri galės kai kuriems žmonėms išgelbėti gyvybę

 

Kaip nustatyti

Gamtoje poilsio metu viena mergina suklupo ir parpuolė. Ji visus įtikinėjo, kad jai viskas gerai (draugai norėjo iškviesti greitąją pagalbą), kad ji paprasčiausiai užkliuvo už akmens, nes dar nepriprato prie savo naujos avalynės. Draugai jai padėjo atsikelti ir davė naują lėkštutę su vaišėmis. Merė toliau džiaugėsi poilsiu, nors buvo šiek tiek susijaudinusi. Vėliau paskambino Merės vyras ir visiems pranešė, kad jo žmoną paguldė į ligoninę. 18 valandą Merė mirė. Pasirodo, pikniko metu ją ištiko insultas. Jeigu jos draugai būtų žinoję, kaip nustatyti insulto požymius, galbūt Merė šiandien būtų buvusi su mumis. Gal ir dar kažkas nebūtų miręs. Bet jie jaučiasi bejėgiai ir neturi vilties ką nors pakeisti.


Popiežiaus Benedikto XVI kalbų rinkinys „Tiesa apie šeimą“

Vatikane buvo pristatytas popiežiaus Benedikto XVI ištarmių, kalbų ir minčių rinkinys apie šeimą ir su ja susijusias kitas temas. Nedidelį, 90 puslapių tomelį, kuriame surinkti visi svarbiausi popiežiaus Benedikto XVI pasisakymai šeimos temomis nuo pat jo pontifikato pradžios, parengė ir išleido Vatikano dienraštis „L’Osservatore Romano“. Visas jo pavadinimas yra „Tiesa apie šeimą. Santuoka ir partnerystė popiežiaus Benedikto XVI žodžiais“.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija